Live Science: Перша в світі роботоферма в Великобританії завершила збір урожаю

9 жовтня 2017 року

     Як повідомляє портал Live Science, на роботизованій фермі Hand Free Hectare (Гектар вільний від рук) у Великобританії завершується збір врожаю. Унікальність ферми в тому, що всі роботи на ній виконують електроніка і роботи, і це перший урожай на планеті Земля цілком вирощений і зібраний не людиною.

     Експериментальна ферма є дітищем вчених з Університету Харпера Адамса, вона організована поблизу села Еджмонд в графстві Шропшир. За словами дослідників, всі роботи від початку до кінця – включаючи посів, добриво, збір проб і врожаю, який склав 4,5 тони ярого ячменю, були виконані автономними машинами першої в світі роботоферми.

     Ініціатори проекту задалися питанням: чи здатні сучасні автоматичні і роботизовані технології поліпшити врожайність в сільському господарстві. Для реалізації проекту вони використовували доступні у відкритому продажі сільськогосподарські машини, а також комп'ютерне програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом, яке використовується для управління безпілотними літальними апаратами.

     «У сільському господарстві ніхто ще не зміг вирішити проблему автономії, – заявляє керівник проекту, дослідник мехатроніки в Університеті Харпера Адамса Джонатан Гілл. – Ми подумали: чому це неможливо? Якщо це можливо в автопілотуємих дронах з їх нескладними чіпами управління, які відносно дешеві, то чому в світі немає компаній, які не заробляли б космічні суми за надання готових програмних управлінських рішень в сільському господарстві?».

     У підсумку, дослідники купили кілька малогабаритних сільськогосподарських машин, включаючи трактор, комбайн і машину для прибирання зернових культур. Потім вони оснастили куплені серійні зразки спеціальними приладами, електронікою і роботизованою начинкою, які дозволяли б машинам діяти в автономному режимі, без особистого втручання оператора.

     «Перший етап полягав у тому, щоб зробити техніку радіокерованою, – розповів пресі Джонатан Гілл. – Це був наш перший крок до автономії. Після цього ми перейшли до підготовки техніки до роботи в режимі автопілота».

     Один з учасників експерименту, який співпрацює з проектом промислової сільськогосподарської компанії Precision Decisions, Мартін Абелл пояснив, що створена ними система задає техніці запрограмовану траєкторію з зупинками для виконання певних дій.

     «Транспортні засоби повністю прив'язані до GPS, і вони пересуваються від точки до точки по алгоритмам, які ми створили», – розповів Абелл. За його словами, машини ніяк не хотіли рухатися по прямій і наносили чимало шкоди, перш ніж вдалося вирішити проблему. Тепер же, отримавши результати експерименту, команда вчених вважає, що вони зможуть досягти більш високих врожаїв завдяки своїй методиці на фермах таких же розмірів.

     До речі, для контролю росту рослин, дослідники розробили спеціальні захвати, які встановили на дрони. Літальні апарати, пролітаючи над полем, брали зразки і доставляли в лабораторії для досліджень.

    Вчені заявляють, що роботизовані технології можуть дозволити фермерам більш точно розподіляти добрива і гербіциди, що призведе до поліпшення якості грунту. Крім того, вчені ставлять під сумнів підхід сучасних фермерів, що вважають за краще в роботі великогабаритну техніку. Дослідники вважають, що для підвищення врожайності необхідні більш мобільні, невеликі роботизовані механізми, які будуть працювати значно точніше і економніше.

     Команда Університету Harper Adams планує використовувати вирощений роботами ячмінь на те, щоб зварити з нього партію пива, і піднести його в знак вдячності всім учасникам експерименту, а що стосується наукових планів, то дослідницька група планує зосередитися на підвищенні точності процедур і обчисленні найбільш оптимальних способів застосування робототехніки та її впливу на врожайність.

За матеріалами Украагроконсалт
http://www.ukragroconsult.com/news/pervaya-v-mire-robotoferma-v-velikobritanii-zavershila-sbor-urozhaya

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook