Лісівники-науковці НУБіП на V міжнародній конференції «Збереження лісових генетичних ресурсів»

9 жовтня 2017 року

     На початку жовтня у Гомелі, на базі ДНЗ «Інститут лісу НАН Білорусії», пройшла V міжнародна конференція-нарада «Збереження лісових генетичних ресурсів», приурочена до Року науки в Білорусії і присвячена пам'яті видатних вчених Поджарової З.С. (Білорусія), Глотова Н.В. і Ірошнікова А.І. (Росія), які зробили неоціненний внесок у становлення і розвиток лісової селекції, генетики та популяційної біології.
     Це п'ята з циклу міжнародних наукових зустрічей, які раніше проводили в форматі міжнародних нарад щодо збереженню лісових генетичних ресурсів. Цього року було заявлено більше сотні доповідей від учасників, які представляли 97 організації з 18 країн (Азербайджан, Білорусія, Болгарія, Бразилія, Німеччина, Індія, Іран, Казахстан, Латвія, Литва, Молдова, Польща, Росія, Румунія, США, Туреччина, Україна, Швейцарія). Наш університет на цьому зібранні представляла делегація на чолі з директором ННІ лісового і садово-паркового господарства Петром Лакидою.

     Організатори – Національна академія наук Білорусії, Відділення біологічних наук НАН Білорусії, Науково-практичний центр НАН Білорусії з біоресурсів, Інститут лісу НАН Білорусії, Міністерство лісового господарства Республіки Білорусія та International Union of Forest Research Organizations (IUFRO) – запросили обговорити інноваційні способи збереження, відтворення і раціонального використання лісових генетичних ресурсів, узагальнити міжнародний досвід з їхнього вивчення і збереження, а також розглянути проблеми практичного освоєння сучасних наукових досягнень щодо збереження та використання у лісовій галузі.

     На особливу увагу заслуговую дослідження, які наші білоруські колеги проводять в лабораторії генетики та біотехнології. Вона містить надсучасне обладнання, а співробітники проходять стажування у передових лабораторіях Польщі, Німеччини, Австрії, Литви. Основні напрями досліджень направлені на збереження цінних генотипів деревних рослин з використанням біотехнологічних методів, вирощування мікроклонально розмноженого садивного матеріалу деревних рослин, створення колекції культур in vitro лісових видів, молекулярно-генетичний аналіз, популяційно-генетичну оцінку, паспортизацію клонів, генно-географічне картування, моніторинг стану генетичного різноманіття, оцінку генетичного потенціалу селекційних об’єктів.

     При лабораторії функціонує генетичний банк насіння лісових деревних видів Білорусії та фітопатологічний центр лісових деревних видів. Банк забезпечує вилучення насіння із шишок, обезкрилювання насіння і їх очистку, додаткову очистку насіння, висушування і пакування насіння, зберігання у холодильній й морозильній камері, рентгенографію насіння та оцінку лабораторною схожості.
     Учасники конференції також відвідали сектор харчових і лікарських ресурсів, де нас ознайомили нас із колекцією штамів грибів, які є науковим об’єктом і складають національне багатством республіки. Основними напрямами наукових досліджень є розробка наукових основ відтворення харчових і лікарських ресурсів лісу, їх раціональне використання і охорона, розробка науково-методичної бази визначення довгострокового прогнозування ресурсів дикорослих ягід і грибів.

     Ще однією адресою конференції був дослідно-виробничий об’єкт Коренівська експериментальна лісова база, яка містить республіканський генетичний банк сосни звичайної (створений у 1983−1987 рр.), колекційні культури цінних форм берези карельської тощо.

Оксана Чорнобров,
завідувач науково-дослідної лабораторії
біотехнології рослин Боярської ЛДС

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook