Барселона зібрала друзів на Міжнародний фестиваль української культури «UKRANIA FEST».

23 вересня 2017 року
м. Барселона

Команда однодумців, людей творчих, і, що дуже важливо небайдужих: Народні та Заслужені митці України, майстри народних ремесел, науковці, педагоги - однією великою родиною українців - патріотів вирушили на 3-й Міжнародний Фестиваль Україна - Фест-2017! В сонячне королівство - Іспанія!
Подія відбувалася за підтримки та сприяння: Української асоціації "Джерело"- м. Барселона, Каталонія, королівство Іспанія - керівник пані Ольга Дзюбан, Товариства зв’язків з українцями за межами України " Україна - Світ"- заступник Голови - п. Алла Кендзера, Національної ради жінок України - Голова п. Людмила Порохня - Гановська, керівника та координатора делегації - п. Тетяни Тарасової, керівника вокально-оперної студії Київського міського будинку вчителя, голови творчого об'єднання " Молоді оперні голоси України" - п.Ірини Персанової та Народного дитячого ансамблю "Галатея" міста Бровари - керівник п.Наталія Лисохмара!
Перший день – туру; програми – Фестиваль - 2017 в Іспанії:

Перша зупинка : Нас зустрічає, сонячний Будапешт! Заморені та щасливі, обмінюючись теплими посмішками з мешканцями стародавньої столиці Угорщини: з жовто-блакитним прапором рідної України, з прапором - транспарантом Національної ради жінок України, з нашою легендарною "Червоною рутою» - на передодні Івасюкових пам’ятний днів ( нічого у цьому світі не буває , як-то кажуть, просто так) ми пройшли центральною вулицею Андраші; один з самих красивих європейських авеню (проспект занесений в список захисту ЮНЕСКО).
Тут окрема подяка туристичній агенції і Владиславу Кікотю за організацію змістовних, цікавих екскурсій.
Площа Героїв ( неподалік став для необхідного відстою наш автобус), просто потішила багатоголоссям угорської пісні! Традиційні угорські « пивні кав’ярні на колесах» розвозять цю пісню парками міста( субота, всі відпочивають, а відпочивати це теж треба уміти). «Чужого навчайтеся та свого не цурайтеся»(Т. Шевченко) Угорський оперний театр, майже сестра - близнюк Віденської опери ( колись це була одна Австро-Угорська імперія), вразив нас - постановкою балету, просто неба, на помості, біля будівлі театру. Мости Дунаю, пам’ятник жертвам Другої світової – « Туфлі на набережній Дунаю», будівля угорського парламенту, острів Маргіт і багато іншого.
Ніч в дорозі. А ведуть нас дороги Європи на Фестиваль через сонячну Італію! Всього проїхали 7 тисяч кілометрів Європою. Про дороги, та технічні зупинки в придорожніх кемпінгах - ні слова! То лише наш досвід, як має бути і обов’язково буде у європейській Україні! Наш крилатий вислів: «Що ти зробив для своєї країни, а не країна для тебе» - пригадували саме на таких зупинках.
А Італія, то, уже буде - день другий!

Другий день – туру та програми – Фестиваль-2017 в Іспанії:

11 вересня – Італія, курортне містечко на Адріатиці - Лідо ді Езоло – вечірній променад по набережній, піцца … вранці вирушаємо до Венеції!
На пероні залізниці в містечку Св. Лучії (три зупинки до Венеції) наші вітання іменинникам, побажання перемог та творчого зросту на Фестивалі! Багатоголоссям даруємо - "Многиї літа"!
Теплим осіннім дощем нас зустріла столиця закоханих ВЕНЕЦІЯ! Зустріла "високою водою", що буває не часто (раз на декілька років, коли вода заливає площу Св. Марко та прилягаючі до неї вулички). Тож нам – була вдача! Побачили основні культурні та духовні надбання міста: Храм Св. Марко, Палац Дожей, Колокольню, самий Великий – Гранде канал, театр Гольдоні . Як-то кажуть: " Передчуття свята - це більше ніж свято".
Далі - ніч в дорозі, і нас зустрів 12 вересня, прохолодним вечірнім дощиком курортний Йорет де Мар – Іспанія – Середземне побережжя на північному - сході Каталонії. Скрізь і всюди прапори Каталонії, яка привертає, до себе, до своїх насущних проблем, увагу уряду королівства Іспанії; погрожуючи референдумом, щодо відокремлення та створення автономії.

Третій день туру; 1- й день програми : UKRAINA – Fest 2017 в Іспанії:

13 вересня керівники разом з митцями Фестивалю були запрошені в Генеральне консульство України у Барселоні. Щирі, теплі слова привітань, запашна кава, гостинний прийом - від Генерального консула України пані Оксани Драмарецької. Її мудрі слова, ділові якості у вирішенні поставлених запитань, миттєве вирішення нагальних проблем - надихають, додають бадьорості і відчуття гідності, що ми разом робимо потрібну, важливу справу на благо процвітання нашої Батьківщини.
Відбулося знайомство наших митців з організатором Фестивалю: Президентом української асоціації «Джерело», красивою, діловою жінкою, в грудях якої б’ється щире українське серце - пані Ольгою Дзюбан. Протягом п’ятьох днів Фестивалю, саме ця фантастично - енергійна жінка збирала друзів, запрошувала гостей, прикрашала зали, раділа і в прямому розумінні слова плакала разом з нами, коли програма Fectу змінювалася під впливом сили природи ( цього року дощі рано прийшли в сонячну Каталонію).
Генеральному консулу було урочисто передано в дарунок ікону "Ангела Охоронця", яка вишивалася бісером вихованцями селища Денежникове Новолуганського р-ну Донецької області, була передана підбірка журналів Видавничого дому - "Справи сімейні" - Голова пан Андрій Лесів.
Увечері, цього ж дня, відбувся урочистий прийом на честь Дня Незалежності України та дипломатичних відносин між Україною та Іспанією. Були присутні: керівники консульств акредитованих у Барселоні, політичних партій, віце-губернатор Каталонії, та представники української громади в Каталонії.
На святі, учасники UKRAINA – Fest 2017! вшановували гостей красивою народною, популярною українською піснею. Теплими оплесками зустрічали гості Народного артиста України Володимира Талашка, оперну співачку Ірину Персанову, композитора та співака Вадима Заваду, Народних артистів України Лесю Горову та Світлану Мирвода та наше молоде дарування Данила Карачевського. В ході свята, керівник групи Тетяна Тарасов вручила консулу пані Оксані Драмарецькій, наш традиційно – вишуканий, святковий український пиріг, який розділили і частували гостей, подаючи до кави. З консулом Угорщини та Молдови співали разом «Смуглянку», з представниками діаспори українців в Каталонії говорили про насущні, болючі події в Україні, шукали шляхи допомоги у вирішенні конкретних питань. Як писав Е. Хемінгуей « Кожна людина народжується для якогось діла»!

16 вересня, напередодні заключного дня Фестивалю UKRAINA – Fest 2017 , у готелі ESPLENDID на побережжі Коста Брава міста Йорет де Мар де проживала наша творча група відбувся вечір української пісні!!! Керівництво отелю та наша ініціативна група заздалегідь розмістили оголошення, розставили столи, стойки для майстер класу з декоративно-прикладного мистецтва.
Відкрила вечір, керівник групи пані Тетяна Тарасова, сказала декілька слів про мету UKRAINA – Fest 2017! – взаємозбагачення культурних традицій. Для гостей, які зібралися на свято в затишному залі готелю, в ролі перекладача виступив композитор та виконавець Вадим Завада.
Вечір перевершив усі наші сподівання. Нарочито, на це свято, приїхали наші друзі з Англії Джеффрі та Тетяна Гейнц, в залі не вимикалися десятки камер, гості знімали концерт на відео, вирували емоції, зацікавлені глядачі дарували бурні оплески, відгукувалися на запрошення артистів до танцю.
Яскраві українські костюми Єсенії Кудрявцевої, Ірини Персанової, Алли Бобир наші сучасні і етнічні вишиванки, картини Галини Дігас, одяг в українському стилі від Валентини Юдицької, деревяна іграшка – Сергія Святного, українські віночки… викликали неабияку зацікавленість гостей і створили особливий святковий настрій.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook