Вчені НУБіП взяли участь у ювілейній конференції в Дебреценськом університеті (Угорщина)

28 вересня 2017 року
  На базі Дебреценського університету пройшла ювілейна міжнародна конференція, присвячена 90-річчю довготривалого польового стаціонарного досліду LOTEX 2017, яка зібрала науковців з Угорщини, Румунії, Словаччини, Норвегії. Українську науку на ній представили завідувач кафедри екобіотехнології та біорізноманіття НУБіП Микола Патика та директор Закарпатської дослідної станції Габріель Спаський.
Під час урочистих заходів вшановано память засновника стаціонарного досліду інженера-землероба, відомого вченого ґрунтознавця дельт річок Дунай, Тиса і дослідника систем сівозмін професора Вестсіка Вільмоса. Основні напрями, на яких сконцентрувалися учасники конференції, стосувалися переважно біологічної складової ґрунту та рослинно-мікробних систем, що формуються при тривалому землекористуванні. Тому було цікаво отримати досвід з вивчення надтривалих експериментів, у проведенні яких вчені нашого університету мають великий досвід, зокрема вивчення стаціонарів, яким більше 100 років.
Авторський колектив у складі Сергія Кваші, Тетяни Патики, Олександра Колодяжного, Андрія Клюваденко, Олександра Субіна, Сергія Веретюка представив міжнародній спільноті основу концепції досліджень, лейтмотивом яких є комплексність і системність підходів щодо рослинно-мікробних систем, можливість розробки біотехнологічних рішень в їх управлінні. Слід зазначити, що досвід наших науковців із застосування новітніх мікробіологічних та молекулярно-біологічних підходів викликав величезний інтерес та став основою для дискусій на весь термін проведення наукового заходу.
На основі продуктивного діалогу була сформована та схвалена пропозиція прийняти делегацію науковців Дебреценського університету в НУБіП та обговорити з ректоратом і науково-дослідною частиною можливості проведення сумісних україно-угорських досліджень із залученням європейських інвестицій та грантів.

 
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook