Виїзне заняття з дисципліни Вступ до спеціальності зі студентами першого курсу групи СР 17001 б кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті на бізі Національного музею медицини в Україні

29 вересня 2017 року
м. Київ
          Кафедра соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті гуманітарно-педагогічного фпкультету НУБіП України розпочала впроваджувати практику виїзних занять за дисциплінами фахової підготовки з виїздом в Національний музей мидицини України. В подальшому сплановано ряд занятій практичної спрямованості за дісциплінами: основи надання соціальних послуг, технології соціально-педагогічної діяльності, реабілітації.

          Студенти мали можливість переглянути в експозиціях музею розвиток медицини в Україні з прадавніх часів до наших днів. У основу організації даної експозиції була покладена новітня концепція музеєзнавства, яка дозволила використовувати науково-методичні і документальні матеріали і експонати в комплексі з архітектурними, художньо-технічними і аудіовізуальними засобами. Окрім стендової експозиції в музеї створені оригінальні інтер'єри, з портретними фігурами відомих учених і лікарів, і діорами, присвячені найбільш видатним подіям в Українській медицині. У експозиції музею широко представлені унікальні документи, книги, а також медичне устаткування минулих віків - хірургічні інструменти, прилад для кардіографії, ртутний апарат для виміру тиску, хірургічна лампа, а також витвори Українського образотворчого мистецтва в області медицини.

          Музей медицини України є одним з найбільших і оригінальних медичних музеїв не лише в Україні, але і в Європі. Робота із створення цього музею була в 1983 році удостоєна Державної премії України. Указом Президента України від 15 лютого 1999 року музей отримав статус національного музею медицини України.
           З чого ж починалась історія музею? Музей починався з анатомічного театру, який побудували в 1853 році за проектом відомого архітектора Беретти. Воно є пам'ятником архітектури XIX століття.
         На першому поверсі розташовувалися секції для занять по анатомії, на другому - анатомічний музей з найбагатшою і єдиною в Європі колекцією кісток. Так виходило, що поруч постійно відбувалися рокові події, і це теж надало музею ореол таємничості. У 1911 році в напівкілометрі від будівлі був убитий Петро Столыпин. До речі, є ідея створити фігури російського міністра і інших учасників трагедії, причому що рухаються! Крім того, стіни музею пам'ятають і Михайла Булгакова, який, будучи студентом, практикувався в анатомічному театрі. У планах - постійна експозиція з фігурами письменника і героїв його творів. Теж, до речі, що рухається.
        Сучасний же музей заснував заслужений діяч науки України, доктор медичних наук, професор А. А. Грандо в 1973 році. В даний момент музей очолює кандидат медичних наук, доцент кафедри терапії НМУ ім. Богомольця В. П. Шипулин.
      Музей здорово інтригує своїми експозиціями. Одна з експозицій - сцени із столичного медичного літопису. Студенти спостерігали як над операційним столом схилилися Микола Пирогов і Володимир Караваев. Вдивляється в мікроскоп Данило Заболотний. Академік Зразків обмацує живіт дівчини. Фігури - у натуральну величину. Вони настільки правдоподібні, що здається, ніби ворушаться і навіть перешіптуються. Студентам дозволили торкатися цих фігур і відчути на стільки вони наближені до реальних.

          Студенти на чолі куратора групи Ржевського Геннадія Миколайовича та екскурсовода мали можливість переглянути в першому і в другому залах освітлюється становлення і розвиток медицини в Україні з прадавніх часів до наших днів. Серед експонатів звертають на себе увагу історичні реліквії, старовинний медичний інструментарій, лікарські рослини, які вживалися в народній медицині, літописні джерела. Особливий інтерес представляє натурний інтер'єр старовинної лазні часів Київської Русі Х віки, яка використовувалася не лише для гігієнічних цілей, але і для лікування.
         Ми спостеригали як в сучасних умовах відроджується історія медичної науки в XVIII і на початку XIX віків. Серед експонатів звертають на себе увагу перші медичні підручники в Росії, написані українськими ученими, макет Києво-могилянської академії, панорама медичної допомоги в Козацькому війську, натурні інтер'єри: аптека кінця XVIII століття, інтер'єр земський (сільський) лікар у будинку українського селянина і багато інших цікавих історичних експонатів.
     У експозиції музею виставлені унікальні документи, книги, медичне устаткування минулих віків (хірургічні інструменти, прилад для кардіографії, ртутний апарат для виміру тиску, хірургічна лампа). Музей оснащений сучасним устаткуванням: відвідувачів дивують мобільні стіни, інтер'єри, що змінюються, ховаються за завісою інсталяції. Освітлення теж змінюється, починаючи ілюмінацією і закінчуючи непроглядною темрявою. Фігури лікарів і хворих, виконаних з суміші пластика і силікону, виглядають, як живі. Екскурсії супроводжуються музичними мелодіями.
        Потрапляючи в перший зал, студенти знайомляться з медициною, що практикувалася на древніх українських землях. Серед виставлених експонатів гербарії лікарських рослин, що широко використалися в медичній практиці, найдревніші медичні інструменти, фрагменти з літописних джерел, де описувалися древні хвороби і методи боротьби з ними. Особливо цікавий відвідувачам повністю відтворений інтер'єр лазні періоду Київської Русі (10-11 віків). Оскільки в Київській Русі лазні також виконували функції медпункту. Також в залі повністю представлена історія розвитку медичної науки з 13 по 19 віків. У числі експонатів підручники по медицині, макет Києво-могилянської академії, натурні інтер'єри аптеки кінця 18 віків, української хати, куди приїхав земською лікар для лікування хворого.
       Другий зал Національного музею медицини України в Києві присвячений розвитку медичної науки у кінці 19 початку 20 віків. Тут виставлені наукові досягнення у сфері медицини, зокрема перший у світі факт прижиттєвої постановки діагнозу інфаркту міокарду В. Зразковим і Н. Стражеско (1909 р.), визначення ролі паразитів в перенесенні тифу, зроблене українськими ученими Г. М. Минхом і И.И. Мочутковским задовго до їх європейських колег. Також в екскурсії по цьому залу велика увага приділяється методу глибокої пальпації органів черевної порожнини, запропонованому одним з основоположників київської терапевтичної школи В. П. Зразковим. Притягають натурні інтер'єри першої операційної на медичному факультеті Київського університету з фігурами Н. Пирогова і В. Караваева, кабінету відомого епідеміолога професора Д.К. Заболотного.
     Третій зал про музею буде цікавий тим, хто захоплюється сучасними віяннями в медицині, оскільки тут виставлені експонати, що характеризують розвиток медицини в 20 столітті. У цей період відбувається організація всіляких медичних установ і науково-дослідних інститутів. Не обійшли увагою і голодомор в Україні 1932-33 років. Центральне місце в експозиції займає трирівнева діорама з двома видами підсвічування, присвячена участі українських медиків в Другій Світовій війні. Є також матеріали, що підтверджують істотні медичні наслідки Чорнобильської трагедії.
     Студенти висловили слова вдячності керівництву мезею та керівництву кафедри, факультету і університету за чудову практику проведення виїзних занять, під час яких вони змогли краще зрозуміти майбутню специфіу діяльності за фахом! Доторкнулись до сторінок історії української науки!
 
Ржевський Геннадій Миколайович,
доцент кафедри соціальної педагогіки та
інформаційних технологій в освіті
Арзуманян Каріна Каренівна,
Асістент кафедри соціальної педагогіки та
інформаційних технологій в освіті

 


В музєї студенти на одній із експозицій ознайомились та прослухали інформацію про найстрашніші події в Україні "Про Голодомор"
В музеї також студенти мали можливість побачити діораму з героічної оборони Києва на 2 лінії Оборони яка проходить через НУБіП
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook