Агробіологи та селекціонери покращують практичну підготовку

20 вересня 2017, 19:32
ТОВ АПК "Маїс"
     14 вересня агрономи-селекціонери агробіологічного факультету разом із деканом Віктором Забалуєвим, заступником декана Володимиром Завгороднім та НПП кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського Олександром Макарчукомта Юлією Дмитренко побували на Черкащині, завдяки запрошенню та сприянню в поїздці керівництва ТОВ АПК «Маїс».
     Поїздка включала відвідування головного офісу ТОВ АПК «Маїс», кукурудзо-калібрувального заводу, а також огляду та збирання ділянок гібридизації насінницьких посівів компанії.
     В головному офісі студентів зустріли генеральний директор ТОВ АПК «Маїс» ОСАДЧИЙ Сергій Степанович, представник офіційний дистриб’ютора  компанії «Маїс» - ТОВ «Агро Арена», головні технологи виробничих процесів та ін.
    Провідним напрямом діяльності компанії є насінництво. Упродовж останніх п’яти років гібридами кукурудзи ТОВ АПК «Маїс» у різних областях України засівається понад 345 тисяч гектарів. Це становить близько 15 відсотків посівних площ у державі. На замовлення зарубіжних компаній «Лімагрейн», «Монсанто» та інших «Маїс» за останні кілька років виробив понад 15 тисяч тонн сертифікованого насіння кукурудзи, яке з успіхом реалізовано за кордоном.
     Компанія також займається селекцією кукурудзи, співпрацюючи з провідними селекційними центрами України. Уже створено десятки високопродуктивних гібридів кукурудзи різних груп стиглості НОВИЙ (ФАО 330), ДН ГАРАНТ (ФАО 200), ДН БЕРЕКА (ФАО 390) та ін.
      Студенти ознайомилися з роботою кукурудзо-калібрувального заводу потужністю700 000 п.о. кукурудзи, 200 000 п.о. соняшника, 10 000 тонн сої, пшениці, ячменю, ріпаку та інших зернових культур.
      Його збудовано в 2010 році, а протягом 2013-2014 років розширено цехи сортування, обмолоту та приймального відділення, встановлено обладнання фірми KEITH Walkingfloor США.
     На обладнанні датської фірми CIMBRIA успішно працює цех калібрування насіння кукурудзи потужністю 6–8 тонн за годину (300–400 посівних одиниць готової продукції). Встановлено сучасний фотосепаратор, який за допомогою датчиків і камер здійснює сортування за кольором, структурою, розміром, формою. Він розпізнає навіть ті незначні відмінності, що не можуть бути ідентифіковані людським оком. Жодна інша технологія в світі не має подібної якості очищення.
  
     На завершенні калібрувального процесу підготовлене насіння потрапляє на автоматизовану пакувальну лінію «CONCETTI» продуктивністю 700 посівних одиниць за годину.
     На території заводу діє 2 склади – холодильники загальною площею 2500 м3 для зберігання насіння кукурудзи в теплу пору року.
      Всі етапи виробництва насіння супроводжуються контролем в лабораторії. На кожному етапі беруться зразки для досліджень. Всі технологічні процеси, які впливають на якість, проходять жорсткий контроль, аналогічний тому, який діє на підприємствах Європи.
  
     На демонстраційних посівах студенти ознайомилися з сортиментом гібридів насінництвом та селекцією яких займається компанія.
     Завершилося знайомство з «Маїсом» з відвідуванням ділянок гібридизації насіннєвих посівів кукурудзи. Головний агроном детально ознайомив з технологією вирощування, особливу увагу приділяючи особливостям насіннєвих технологій. Паралельно студенти спостерігали збирання гібридних початків з материнських форм.

     Студентський колектив та деканат агробіологічного факультету висловлює щиру вдячність ТОВ АПК «Маїс» за організовану зустріч  і сподівається на спільну плідну співпрацю. 

Юлія Дмитренко, асистент кафедри генетики,

селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського 

 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook