Профорієнтація: маємо групу слухачів підготовчого відділення – матимемо академічну групу студентів

15 вересня 2017 року

15 вересня ректорат університету зібрався, аби проаналізувати ефективність профорієнтаційної роботи у 2016-2017 навчальному році, зокрема підготовчого відділення. У вступному слові ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що пошук свого студента, проведення якісного набору мають стати одним з головних напрямів діяльності колективів ННІ, факультетів, кафедр і безпосередньо кожного викладача. Цьогорічний вступ показав, що нам потрібно орієнтуватися на абітурієнтів з високим середнім балом, переможців предметних олімпіад, конкурсу наукових робіт Малої академії наук. Поряд з цим – активно залучати випускників шкіл до підготовчого відділення та участі в університетській олімпіаді.

Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша навів деякі контрольні показники вступу-2017. У цьому році маємо дві рекордні цифри: 42,3% студентів-першокурсників денної форми навчаються за контрактом, а 27,6% - із сільської місцевості. Корегування потребує співпраця з нашими відокремленими підрозділами, перегляд їхньої ролі і місця в нашій структурі, адже кількість зарахованих на навчання студентів, які закінчили коледжі і технікуми не зі структури НУБіП (таких 154 навчальні заклади), в 2,5 рази більша, ніж кількість випускників відокремлених підрозділів. Проректор назвав спеціальності, на які вичерпаний ліцензійний обсяг, - це «Міжнародні відносини, регіональні студії та суспільні комунікації», «Філологія» та «Ветеринарна медицина». В той же час найменший відсоток заповнення ліцензії спостерігаємо на спеціальностях «Менеджмент», «Економіка», «Галузеве машинобудування», «Економічна кібернетика» та «Психологія», однак набір на останню був відкритий тільки цього року. 

 

Керівники факультетів на ННІ доповіли про хід профорієнтаційної роботи та стан набору слухачів на підготовче відділення. Зокрема, викладачі факультету конструювання та дизайну беруть активну участь у тематичних заходах і виставках, де інформують про переваги навчання в НУБіП. Гуманітарно-педагогічний факультет застосовує принцип «рівний-рівному», коли студенти спілкуються зі своїми друзями-школярами і розповідають про можливості здобуття вищої освіти в університеті. ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження проводить анкетування школярів і читачів офіційної веб-сторінки інституту та формує базу потенційних абітурієнтів. Агробіологічний факультет вивчає можливість і пропонує поширити діяльність підготовчого відділення на регіони, створивши відповідні філії на базі шкіл. Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології закріпив за викладачами школи, технікуми і коледжі, які ведуть постійну профорієнтаційну роботу в цих навчальних закладах.
 
Загалом же бажання навчатися на підготовчому відділенні наразі висловили 43 особи. Старт першої групи відбудеться 21 жовтня, а отже є час для залучення якомога більшої кількості школярів, зазначила завідувач відділення Оксана Багацька.
 

 

 

 

 

 

 

 

Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко зупинився на завданнях для факультетів та ННІ, які визначені рішенням серпневої вченої ради. Мова йшла про активізацію набору на підготовче відділення: матимемо групу слухачів підготовчого відділення під кожну спеціальність – матимемо академічну групу студентів. Також потрібно насичувати інформацією інтернет-сторінки структурних підрозділів і створювати презентаційні сторінки кожної спеціальності, працювати з олімпіадниками і МАНівцями, запрошувати кращих випускників бакалаврату інших університетів до магістратури НУБіП, закріпити викладачів за школами, провести університетську олімпіаду двічі на навчальний рік, організувати роботу «Школи абітурієнта», яка презентуватиме практичні наукові доробки і популярно інформуватиме про переваги навчання в нашому університеті, тощо.
 
Денис Рудень
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook