Немішаївський агротехнічний коледж святкує 105-річчя

15 вересня 2017 року

      Вік, досвід і традиції, помножені на знання – ось сьогоднішнє обличчя Немішаївського агротехнічного коледжу НУБіП. Народжений ще за часів Російської імперії, нині він святкує своє 105-річчя.

 

 

 

    Вітаючи його колектив від імені ректора Станіслава Ніколаєнка, декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський зазначив, що нині коледж входить до числа найкращих відокремлених підрозділів університету, частка якого у підготовці кваліфікованих кадрів для аграрного сектора країни дуже велика. Минають роки, змінюються покоління студентів і викладачів, а високий творчий потенціал колективу, прагнення примножувати добрі традиції, гордість за свій навчальний заклад та його випускників – залишаються. 

     А розпочиналася його історія нетривіально: заможний селянин Мусій Кулик, придбавши 1400 десятин землі і помістя з кінним заводом, частину прибутків асигнував у будівництво майбутньої Мироцької початкової школи. Незабаром були побудовані корпус з інтернатом на 120 чоловік і житлом для викладачів. Нещодавно відреставрований, цей будинок – як навчальний корпус №3 – зберігся дотепер практично без перебудов.
     Керівники Київського земства разом з директором заздалегідь звернулись до прем'єр-міністра Російської імперії Петра Столипіна з проханням присвоїти Мироцькій початковій школі його ім'я, на що той дав згоду. Більше того, навіть обіцяв взяти участь у її урочистому відкритті, яке було призначене на серпень 1912 року. Та після його вбивства навчальний заклад відкривала вдова Столипіна. Школа готувала молодих агрономів. У 1914 році навчальний заклад працював уже як сільськогосподарська практична школа. А в книзі "Весь Юго-Западный край", де описуються навчальні заклади Київської губернії, читаємо: "Мироцкое начальное имени Столыпина П.А. сельхозучилище".

     У радянські часи десяток разів реорганізовували – від електротехнікуму у 1918 році до травня 1997 року, коли він дістав нову назву – Немішаївський аграрний технікум і перейшов до сфери управління Національного аграрного університету. Відтоді навчальний заклад розвивався як складова університету – його відокремлений підрозділ "Немішаївський агротехнічний коледж", розповідає його директор Володимир Альохін. Сьогодні навчальний заклад – це 5 відділень, де готують молодших спеціалістів, оновлені 9 навчальних корпусів (за що особлива подяка спонсорам!), 65 лабораторій, в т.ч. навчально-виробничі – нетрадиційного птахівництва з вирощування перепілок, тваринництва, ставкового господарства на 19,6 га водного дзеркала з інкубцехом для вирощування молоді коропа, травоїдних та осетрових риб, 60 кабінетів, бібліотека з книжковим фондом 112 тисяч примірників та читальною залою, 3 гуртожитки та відремонтований цього року спортивно-оздоровчий комплекс.

     Враховуючи останнє, дуже доречним виявився презентований сьогодні подарунок від департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації – обладнання для спортзалу. 

     За останні роки Немішаївський агротехнічний коледж зусиллями директора Володимира Альохіна та його команди став одним з кращих у структурі НУБіП і робить гідний внесок у підготовку висококваліфікованих конкурентоспроможних спеціалістів. За що відзначений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, золотими та бронзовими медалями за досягнення у галузі аграрної освіти. До них додалися і почесні грамоти НУБіП, вручені з нагоди ювілею голові циклової комісії природничо-гуманітарних дисциплін Тетяні Лукерченко, викладачам Світлані Скуратівській, Любові Павлюк, Вікторії Хоменко, Олені Шевчук, Валентині Клименок та Любові Гриценко.

     Ювілярів вітали також їхні колеги з інших ВП НУБіП, представники Міністерства аграрної політики і продовольства України, Київської обласної і Бородянської районної влади.

 

     А завершилося свято концертом, у якому взяли участь аматорські колективи і виконавці університету і коледжу.

 

Валентин Обрамбальський


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook