Навчально-методичний семінар наставників: вихованню у вищій школі – бути

29 серпня 2017 року

28 серпня гуманітарно-педагогічний факультет і його кафедра педагогіки зібрала молодих викладачів і наставників на свій традиційний навчально-методичний семінар із підвищення психолого-педагогічної майстерності. Слухачів семінару з початком нового навчального року, який стартує буквально за декілька днів, вітав ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Цей рік, як зазначив очільник вишу, є знаковим для всього колективу, адже у 120-ий раз університет у своїх стінах прийматиме студентів. За цей славний період колектив вишу виплекав не одне покоління фахівців, серед яких десятки, сотні і тисячі тих, хто досягнув визначних успіхів у різних галузях нашої економіки, державотворчих процесах. І все це неможливо було б без інтелекту педагогів і науковців, які навчали їх. Сьогоднішня наша задача, зазначив, звертаючись до присутніх ректор, – перебудувати свідомість так, аби готувати зі студентів не найманих працівників, а патріотів, громадян, які створюватимуть робочі місця. Поза увагою Станіслава Ніколаєнка не залишилися нагальні освітянські питання. Гострої критики зазнали цьогорічні правила вступу до вишів, політика скорочення кількості студентів тощо. Щодо безпосередньо самої ж тематики семінару, то ректор, як і завше, радо ділився з колегами своїм викладацьким досвідом, а ще радив за настільну книгу кожному педагогу мати «Сто порад вчителю» Василя Сухомлинського. А на завершення закликав викладачів бути відповідальними, сучасними, працювати над собою, над змістом навчання, тримати постійний зв’язок зі студентом та не соромитися консультуватися з психолого-педагогічних питань. Бо це – шлях до успіху, досягти якого у викладацькій роботі Станіслав Ніколаєнко побажав кожному.

Потому спікери з числа викладачів кафедри педагогіки у своїх виступах розкрили секрети побудови виховної роботи куратора зі студентами. Так, доцент Світлана Виговська допомогла розібратися у тонкощах планування виховної роботи. І не дивлячись на поодиноких скептиків, як зауважила вона, життєвий досвід засвідчив необхідність виховання у вищих навчальних закладах. Підтвердження цьому – й результати анкетування наших же ж вихованців. Доповідачка представила розроблену на допомогу наставнику програму виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот», наповнену конкретними планами на увесь період навчання, заходами, календарем пам’ятних дат, словом усім, що може полегшити роботу наставника. Професор цієї ж кафедри Любов Канішевська презентувала присутнім найпоширеніші, зручні у використанні методи та конкретні методики діагностики особистості студента. А її колега – професор Вікторія Кручек активізувала слухачів до обговорення, порушивши ще одне актуальне питання сьогоднішнього семінару – організацію педагогічної взаємодії. Аудиторія оплесками віддячила спікерам за змістовні і корисні виступи та презентації.

Не обійшлося без запитань і пропозицій, які учасники семінару адресували відділу виховної роботи та студентських справ. Вони стосувалися модернізації ведення документації наставника в електронному форматі, зокрема, в цілях економії коштів той же журнал було б доцільно заповнювати в електронному вигляді, а не в паперовому. На що начальник цього відділуКатерина Довгань зауважила, в такому випадку є деякі труднощі щодо контролю і їх перевірки. Дехто додавав, що альтернативним може стати розробка таких документів на платформі e-learn. Крім того, звучали пропозиції врахувати наявність груп скороченого терміну навчання та магістратури і їхнім кураторам теж видавати журнали, бо, на жаль, останні змушені це робити за власний кошт.

Ольга Наконечна

 
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook