Виробництво органічної продукції птахівництва: дослідження та науковий супровід вчених університету

11 серпня 2017, 14:35

У всьому світі зростає зацікавленість споживачів у тому, як саме виробляються продукти харчування. Органічне сільське господарство є не лише джерелом високоякісних продуктів, отриманих без використання пестицидів та інших забруднюючих речовин, а й сприяє збереженню та відновленню природних ресурсів. Органічна продукція сертифікується уповноваженими на це компаніями, що є гарантією того, що кожен продукт з відповідним маркуванням було вироблено відповідно до вимог органічного виробництва.

Птахівництво, як відомо, є здавна привабливою галуззю для виробників, через її високу рентабельність та досить швидке повернення інвестицій. Однак, великі агрохолдинги поступово й майже повнісю зайняли весь ринок м'яса птиці. Натомість зріс попит на органічну продукцію птахівництва. Нажаль, наразі, в Україні оргаічного м'яса курчат-бройлерів до тепер не було. Це повязане перш за все з витратами та високою собівартістю отриманих продуктів. Органічних курчат вирощують протягом 81 доби (в промисловому птахівництві 42 доби - вдвічі менше), їм має бути забезпечений обовязковий доступ до вигульних майданчиків, корма - виключно з органічних інгредієнтів тощо.
Зважаючи на існуючий попит на таку продукцію, призначену перш за все для дітей та людей, які дбають про своє здоров'я, співробітники кафедри гігієни тварин та санітарії ім. проф. А.К. Скороходька НУБіП України взялися за розробку ветеринарно-санітарного супроводу технології виробництва органічної курятини, щоб знайти способи змешити ризики виробників.

     З цією метою було придбано добових курчат кросу Кобб-500 та корми з органічних складників (на які є всі відповідні сертифікати) та необхідне обладнання (за рахунок держбюджетної тематики № 110/545-пр).

 

Дослідні групи тварин утримуються в спеціально обладнаних будиночках, з теплою підлогою, брудерами та вигульними майданчиками, з автоматичними ніпельними поїлками та сучасними годівницями.

 

Для ознайомнення з ходом експерименту начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко та директор НДІ здоров’я тварин Дмитро Засєкін 2 серпня виїхали на дослідний майданчик (Коростишівський район Житомирської області, с. Єлизаветівка), яким опікується докторант, кандидат ветеринарних наук Марія Кучерук.

Експеримент проводиться в умовах фермерського господарства "Дача", яке є сертифікованим для органічного виробництва. Голова господарства Олександр Щербина щиро вболіває за чистоту і екологічність продуктів харчування для українців і особливо перейнявся питанням органічного вирощування курчат-бройлерів.

Під час планового виїзду в господарство Кучерук М.Д. та Димко Р.О. здійснили вакцинацію, контрольне зважування курчат та відбір проб крові.

Володимир Отченашко відмітив важливість наукового супроводу і розвитку вцілому органічного м’ясного птахівництва в Україні.
Відбулося конструктивне обговорення експерименту щодо застосування дослідних препаратів, раціону та схем ветеринарно-санітарних заходів.

Результатом цієї зустрічі стало підписання договору між ФГ "Дача" та НУБіП України на госпдоговірну тематику щодо наукового консультування та санітарно-гігієнічного супроводу органічного птахівництва.
На добру згадку Голові ФГ «Дача» Олександру Щербині була презентована монографія «Мікроендоекологія тварин. Нутріцевтики» від авторів Засєкіна Д.А. та Кучерук М.Д.

Учасники зустрічі переконалися, що науковий доробок кафедри гігієни тварин та санітарії ім. проф. А.К. Скороходька при виконанні цієї розробки є необхідним для забезпечення населення України якісними м'ясними продуктами, для розвитку села і для збереження екології.

Марія Кучерук, докторант
кафедри гігієни тварин та санітарії ім. проф. А.К. Скороходька

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook