ІІІ Міжнародна Літня школа «Досягнення природничих наук для забезпечення сталого розвитку»: підсумки та враження

24 липня 2017 року

 22 липня в НУБіП України свою роботу успішно завершила ІІІ Міжнародна літня школа. Дещо втомлені від напружених занять (а їх виявилося немало в програмі літньої школи), навчальних візитів у господарства та підготовкою групових проектів, проте задоволені і сповнені нових знань, вражень та знайомств, учасники заходу повернулися додому. Вашій увазі пропонуємо короткий звіт трьох днів школи, гаслом якої було «Інновації у виробництві продуктів харчування для забезпечення сталого розвитку регіонів». Звичайно, всі зацікавлені могли приєднатися до групи «IIІ Іnternational Summer School» в Facebook (https://goo.gl/9FgWy3) і слідкувати за подіями в режимі on-line або ж через сайт Центру професійного розвитку кадрів (http://science-education.com.ua/) переглядати фотогалереї, презентації та навчальні матеріали.

 
Всі, хто хоч частково мав відношення до процесу підготовки, реалізації або участі у цьогорічній літній школі, не міг не відчути той шалений темп та вир подій, які її супроводжували. А тому відразу хочемо висловити щиру подяку за чітку і злагоджену роботу всім підрозділам та службам університету, які надавали організаторам та учасникам літньої школи академічну, технічну та документальну допомогу і підтримку, починаючи від усміхнених працівниць їдальні з їхніми смачними обідами; доброзичливих чергових в гуртожитку №12, де проживали закордонні учасники; поважних водіїв університетської транспортної служби зі своєчасним поданням автобусів для виїзних занять; міжнародному відділу за своєчасну підготовку наказів та розпоряджень – роботи непомітної, але базової у випадку прийому закордонних учасників; особисто професору Андрію Геті, завідувачу кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин, та доценту кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули Юрію Кравченку за організацію навчальних та виїзних занять у програмі літньої школи.
 
А тепер звіт з коментарями та враженнями по порядку:
 
Щодня заняття починалися чітко о 9.00 в прохолодній та затишно облаштованій аудиторії №37 навчального корпусу №4, з приємністю запропонованій нам завідувачем кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології Григорієм Демидасем та з технічним супроводом і допомогою аспіранта кафедри Максима Захлєбаєва.
 
 
Теоретичні заняття розкривали проблеми екосервісу для забезпечення сталого розвитку, представлені професорем Едитою Хевелке з Варшавського університету наук про життя; питання формування споживацьких уподобань населення з врахуванням дієтичних аспектів, розкриті професорем Кароліною Ложною (Вроцлавський природничий університет) та інформаційно-програмне обслуговування тваринницьких ферм, запропоноване доцентом кафедри акушерства, гінекології та біотехнології Олександром Вальчуком.
 
 
 
 
Виїзне заняття за темою «Вирощування тварин для сталого розвитку сільських територій», організоване професором Андрієм Гетьою, передбачало навчальний візит до фермерського господарства «Терезине». Учасники школи ознайомилися з передовими технологіями вирощування високопродуктивних корів та роботизованими доїльними установками фірми De-Laval.
 
 
 
 
Захоплення викликали молоко-автомати з продажу свіжого молока, і відразу ж пролунала пропозиція від студентів щодо розміщення подібних автоматів на території університету.
 
 
 
 
Наступного дня – стокілометрова подорож до Згурівського району Київської області в господарство «Тетяна 2011» (керівник господарства Василь Цвик уже вдруге приймає у себе на цілий день учасників міжнародної літньої школи). 
 
 
І ось ми тут – господарство, що розкинулося аж на три села, загальна площа – 2 500 га, основне джерело доходу – рослинницька продукція – пшениця, соя, соняшник, кукурудза, цукровий буряк. Окрім того, картопля та інші овочеві культури, а також яблуневий сад з крапельним зволоженням. Але інноваційним проектом і справжнім хобі для керівника та його колег є кози! І саме для того, щоб ознайомитися з функціонуванням високопродуктивного господарства на 500 голів породистих французьких кіз, ми подолали досить значний шлях. Але побачене перевершило всі наші сподівання і очікування. 
 
 
 
У минулому році, під час візиту до господарства, ми стали свідками завершення робіт із приготування під’їздів до молокопереробного цеху на 7 тисяч літрів молока на добу для виробництва кисломолочних продуктів та французьких сирів, оздоблювальних внутрішніх робіт, налагодженню технологічних ліній. На сьогодні асортимент продукції торгової марки «Зінка» - це понад двадцять найменувань, а торгові точки Києва стоять у черзі за якісним продуктом переробки козиного молока. І це все в одному приватному фермерському господарстві!
 
 
 
Тут – окремі приміщення для молочних кіз (до речі, добовий надій від однієї кізоньки – 4,8 л молока!), цапів та молодняка. Доїння повністю автоматизоване доїльними апаратами фірми De-Laval. Годівля спеціально розробленими раціонами, в приміщеннях чисто і з регульованим комфортним для тварин провітрюванням та температурою. 
 
 
Складається враження, що знаходишся на фермі у французькому Ніорі, з якого, власне, були закуплені родинні лінії кіз.
 
 
Щоб переконати присутніх у тому, що продукція смачна, а також з метою подолання стереотипу щодо присутності в ній специфічного запаху, Василь Цвик та його помічниці підготували для нас дегустацію кисломолочних напоїв та сирів торгової марки Zinka.
 
 
 
 
Учасники літньої школи не без здивування смакували козине молоко з жирністю 1,5%, 2,6% та 3,2%, кілька видів кефіру та біфідойогуртів, кисле молоко, а також цілу палітру сирів, що виготовляються за рецептами французьких технологів. Немає потреби пояснювати переваги козиного молока, його поживність та користь. А оскільки в складі групи була професор  із Вроцлавського природничого університету Jozefa Chrzanowska, за плечима якої багаторічний досвід наукових досліджень та роботи європейським експертом з даної галузі, її провели до цеху переробки козиного молока та виробництва сирів французької технології. І ось її вердикт: «Технологічні лінії відповідають кращим європейським аналогам, а смак сирів –  один із найкращих, які доводилося дегустувати».
 
 
Пан Василь як справжній господар та ентузіаст своєї справи (а саме таких ми шукаємо для співпраці) може годинами із захопленням розповідати про своїх улюбленців, про етапи становлення справи та плани на найближчу перспективу. А вони по-справжньому грандіозні – будівництво цеху по переробці м’яса та окремого цеху по виробництву сирів.
 
 
На завершення нашого візиту - обід у місцевому ресторані. 
 
 
Субота – останній день програми - презентація групових проектів, підведення підсумків літньої школи та вручення сертифікатів. Кожна з трьох груп представили цікаві, нестандартні проекти в галузі рослинництва, тваринництва та переробки молока. 
 
 
 
 
 
За результатами оцінки проектів та виявленого особистого заангажування в проблематику, активність та високий рівень володіння англійською мовою, закордонні тьютори виділили по одному студенту з кожної групи, які матимуть можливість пройти безкоштовне тижневе стажування в одному з цьогорічних партнерських закладів, зокрема, Микола Дерева – у Варшавському університеті наук про життя, Христина Курта – у Вроцлавському природничому університеті, Максим Гричанюк – в Інституті садівництва у Скєрнєвіцах.
 
 
 
 
На останок пропонуємо кілька вражень від учасників ІІІ Міжнародної літньої школи. 
 
 
Михайло Матвєєв, студент факультету тваринництва та водних біоресурсів: «На міжнародній літній школі я провів чудовий час. Протягом чотирьох днів програма заходу була дуже  насиченою і цікавою. Зокрема, учасники отримали можливість відвідати два сільськогосподарських підприємства: ТВД Терезине та «Тетяна 2011». Навчальні візити були повчальними як для спеціалістів в галузі скотарства, так і для всіх інших учасників літньої школи. В ТВД Терезине  ми побачили сучасні технології доїння корів за допомогою доїльних роботів. Окрім того, всі присутні отримали змогу купити свіже охолоджене молоко в молочному автоматі по 12 грн. літр.  Вважаю, що це дуже хороший і зручний спосіб купівлі-продажу молока і було б чудовою ідеєю встановити такі молокоавтомати у межах студентського кампусу і в корпусах університету. Цікавою виявилася подорож і у господарство «Тетяна 2011», під час якої учасники отримали знання про новітні технології утримання кіз і скоштували кисломолочні продукти і сири торгової марки «Зінка», смак і якість яких не залишили нікого байдужим. 
 
На мою думку, найголовніше в таких подіях – це спілкування і можливість обміну знаннями і досвідом між професіоналами своєї справи і студентами в неформальній обстановці. Крім того, вважаю, що спілкування англійською мовою - це також важливий аспект розвитку людини.  Дякую всім людям, які долучилися до організації цього заходу. Хочеться подякувати за можливість взяти участь у цьому заході. Сподіваюся зустрітися на наступній літній школі».
 
 
Професор Кароліна Ложна, Вроцлавський природничий університет:
 
«Мої враження від участі у школі перегукуються з цитатою американської письменниці Crystal Woods «Я хочу взяти всі кращі моменти, скласти їх до горщика і тримати як смаколики, щоб мати змогу насолоджуватися якнайдовше». Коли вперше взяла участь у минулорічній літній  школі, я познайомилася з вашою культурою, звичаями, теплом та гостинністю – речами, про які ми часто забуваємо в щоденній метушні. Тому, отримавши запрошення виступити з лекціями вдруге, це було природнім, що я приїду сюди, щоб зібрати досвід та тепло, покласти їх «у горщик» і насолоджуватися весь наступний рік.
 
Запрошуємо на сайт https://science-education.com.ua, де крім матеріалів, презентацій групових проектів та фотографій, будуть розміщені враження усіх учасників ІІІ Міжнародної літньої школи.
 
 
 
 
Наталія Демешкант,
 
керівник Центру професійного розвитку кадрів, координатор міжнародної літньої школи
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook