Міжнародний форум «ТЕМП–2017»: новий досвід для кафедри культурології

5 липня 2017 року

     У червні минулого року на адресу нашого університету надійшло запрошення з Мінська із пропозицією взяти участь у Міжнародному форумі «ТЕМП-2017», який презентував організації, що займаються виховною роботою з молоддю. У форумі взяла участь старший викладач кафедри культурології Ольга Сауріна, яка повернулась з нього з безліччю емоцій, вражень і, звичайно, цікавим для нашого колективу результатом: цьогоріч на освітню програму-стажування нас гостинно прийняв Міжнародний університет «МИТСО» (м.Мінськ), який є одним з кращих вищих навчальних закладів Білорусі.

     Програма була насиченою інформацією, зустрічами, лекціями, обміном досвідом, яким з нами щедро ділилися ректор університету доктор юридичних наук професор Станіслав Князєв, перший проректор кандидат політичних наук Олександр Плащинський, проректор з навчальної роботи і міжнародних зв’язків доктор юридичних наук Олена Довгань, начальник управління виховної роботи і молодіжних ініціатив Тетяна Яшина. Мені, як завідувачу кафедри культурології, було особливо цікаво, якими ж культурно-просвітницькими заходами відрізняється життя білоруського і українського студента? Виявляється, тут є і День знань, і День студента, і День університету, і дні факультетів, і конкурси талантів «Інтелект, мужність, сила» (для хлопців) та «Розум, краса, чарівність» (для дівчат)… А ще в університеті проводять цікаве свято – «Батьки кращих», де вшановують батьків студентів-претендентів на звання «Кращий випускник Міжнародного університету «МИТСО» і «Кращий студент Міжнародного університету «МИТСО». Величезну увагу приділяють викладачі і студенти моральному та патріотичному вихованню: кілька волонтерських організацій, об’єднання громадсько-патріотичного спрямування, акції «Я – патріот Білорусі» – все це робить їх переконаними у силі своєї держави патріотами Білорусі.

  

Дискусійні майданчики: про свою роботу розповiдають представники В'єтнаму і Індії

     Завершенням програми стала наша участь у Міжнародному освітньому форумі «ТЕМП-2017», який проходив у Мінську під егідою Федерації профспілок Білорусі. Атмосферу, яка панувала на форумі, насправді не передати, – її треба побачити, відчути, у неї треба поринути. Представники 15 країн протягом 7 днів жили одним духом, одними ідеями і, здавалось, навіть дихали однаково, адже у запропонованому організаторами розкладі від 8-ї години ранку до 2300 вільного часу не було. І весь цей час з нами були голова Федерації профспілок Білорусі, член Ради Республіки Національних зборів Білорусі Михайло Орда, його заступники Олександр Мікша і Олена Манкевич, генеральний директор Республіканського Палацу культури профспілок, голова Молодіжної ради ФПБ Артем Ігнатенко, начальник головного управління культури і громадської роботи апарату Ради ФПБ Гліб Лапицький. Натхненню, захопленню роботою, самовіддачі цих людей можна лише позаздрити: 7 дискусійних майданчиків «Молодь і майбутнє» за участю провідних вчених, керівників підприємств, представників міністерств і відомств Білорусі, зустріч з членами Палати представників Національних зборів Республіки Білорусь, щоденні лекції з організації роботи з молоддю і молодіжної політики, етики, культури, тренінги з риторики, психології, організації праці, налагодження стосунків у колективах, конфліктології…

Вдало пройшов тренiнг з конфлiктологiї

  

Дiлова гра з налагодження мiжнародних вiдносин

Нам вручили сертифiкати

     А ще – постійна гордість за свою країну, у якій в центрі політики, як стверджують організатори форуму, – людина, особливо – молода. Це здається фантастикою, але в Білорусі донині кожен випускник вищого навчального закладу має право першого робочого місця, яке гарантує йому держава! Жодна із країн-учасниць форуму цим похвалитись не змогла. Гордість за економіку, а як зразок – демонстрація кращих підприємств Білорусі, гордість за культуру (спеціально для форуму був підготовлений спільний з університетом культури і мистецтв проект – мюзикл «Сім таємниць Білорусі», учасники мали змогу побувати на екскурсіях у Національній бібліотеці Білорусі, Великому театрі опери і балету, Національному художньому музеї Республіки Білорусь, Храмі всіх святих, музеї «Країна-міні», познайомитися з переможцями республіканського конкурсу «Нові імена Білорусі» і групою NAVI BAND, яку, до речі на пісенному конкурсі «Євробачення-2017» полюбили українські глядачі) .

Екскурсiя у Палатi Представникiв Нацiональних зборiв Бiлорусi

Зал засiдань Палати Представникiв

Робоче мiсце бiлоруського депутата

Пiсля зустрiчi з бiлоруськими парламентарями

     Культуру своєї країни представляли і учасники форуму, а допомагали нам в цьому представники «Білорусьтуриста», які приготували страви національної кухні учасників, а на щоденних круглих столах ми ще й ділилися досвідом роботи, презентуючи навчальні заклади, установи чи організації, з яких були відряджені.

Шоколадна екскурсiя

     Окремий день для нас, представників кафедри культурології, був присвячений знайомству із Білоруським державним університетом культури і мистецтв, де нас прийняв проректор з наукової роботи професор Віктор Язикович. Доцент кафедри культурології університету Ольга Гутько провела нам екскурсію і познайомила з колективом спорідненої кафедри на чолі з професором Олександром Смоликом. Сподіваємось, що укладання угоди про співпрацю дасть нам можливості спільної наукової роботи в галузі вивчення історії і тенденцій формування світової культури, соціокультурної діяльності в умовах трансформацій українського суспільства, виявлення форм і способів засвоєння, збереження і трансляції культури, а самодіяльним колективам – творчого обміну.

На кафедрi культурологii БДУКiМ

  

У гостях добре, але вдома краще. Дякуємо Білорусі за прийом і чекаємо у себе в гостях!

Ірина Майданюк


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook