Чотири кроки успішної співбесіди для участі в міжнародних програмах

5 липня 2017 року

     Завжди активний, позитивний і цілеспрямований студент ННІ лісового і садово-паркового господарства Дмитро Зленко вже кілька разів успішно пройшов відбори для навчання, програм обміну досвідом та інших заходів у межах програми Еразмус+ та інших, тому ми попросили його поділитися із студентських загалом секретами свого успіху.

     Крок перший. Підготовка. Ваш досвід має значення, однак важливо цей досвід правильно висвітлити. Саме тому перший ключ до успішної співбесіди – це якісна підготовка. Спершу це може зайняти деякий час, однак згодом необхідно буде лише відкоригувати вже напрацьовані навички та заготовлені відповіді. Будь-який інтерв’юер хоче побачити, що ви володієте навичками для бажаної позиції та зможете розпочати і успішно реалізувати проект або навчання. Загальна структура відповідей на запитання – це підкріплення їх власними історіями із життя: «Я успішно виконав таку-то задачу, звідси я навчився тому-то, що необхідно у вашому проекті і отже я для нього підходжу».

     Під час співбесіди кандидатів часто запитують про попередній досвід і тут важливо розуміти, що такий досвід є у кожного. Хтось, можливо, переміг у Всеукраїнській олімпіаді із математики в одинадцятому класі. Це хороший рядок у резюме, що аргументує: «Я досяг поставленої мети, і тому зможу досягти мети вашого проекту». Однак, якщо раптом у свої 20 років ви не маєте за плечима перемоги у олімпіаді або Нобелівської премії – не біда. Треба подати наявний досвід гідним чином. Наприклад, колись у свій дорогоцінний вихідний ви погодилися взяти участь в олімпіаді з мовознавства і успішно зайняли там останнє місце. Навіть такою історією продемонструвати власну цілеспрямованість, сказавши: «Два роки поспіль я брав участь у районній олімпіаді і займав останнє місце, тому що рівень знання учасників був достатньо високий, та я не здавався і продовжував готуватися весь рік і нарешті на третій рік досяг мети, і увійшов до п'ятірки кращих. Із цієї перемоги я навчився не відступати від поставлених цілей та продовжувати підготовку. Саме тому я підходжу для Вашого проекту». Не варто казати людині, яка проводить співбесіду, що було лише п'ять учасників, однак навіть, якщо раптом таке запитання з'явиться, то оцінять Вашу структуровану історію та винахідливість.

     Питання, яке можна назвати фаворитом, звучить так: «Чому Ви хочете взяти участь у нашому проекті?». Відповідь може бути наступною: «Я хочу навчатися за кордоном, тому що це чудова можливість для розвитку моєї особистості, як із точки зору розширення світогляду, так і покращення академічних вмінь. Я переконався у тому, що знайомство із новою культурою розширить мій світогляд на зустрічі клубу розмовної англійської, коли гість із Канади розповідав про культуру своєї країни. А на лекціях із декоративного розсадництва наш професор часто згадував про свій досвід роботи із німецькими колегами та особливості навчання у закордонних університетах. Його розповіді та методики викладання надихнули мене навчатися за кордоном та покращувати свої академічні вміння». Проте це лише приклад відповіді, включайте власну фантазію та спробуйте підготувати відповідь на це питання заздалегідь.

     Ще один приклад відповіді на запитання про мотивацію: «Кілька років тому, під час однієї із пробіжок, я побачив красиве, нещодавно відновлене подвір'я сусіднього будинку. Я поспілкувався із людьми, які сиділи на поряд на лаві і вони мені розповіли про створення цього маленького саду. У той момент я надихнувся стати ландшафтним архітектором і створювати красиві сади та парки».

     Крок другий. Збір інформації. Важливим етапом підготовки є збір всієї доступної інформації про організацію, університет або захід, до участі в якому подаєте заявку. Часто на сайті програми навчання або проекту конкретно вказано, яких кандидатів і з якими вміннями шукають організатори. Тобто, вони дають опис людини, яку хочуть бачити у себе в команді і задача інтерв'ю спрощується – тобі лише необхідно довести, що ти і є саме та людина, яка володіє вказаним на сайті набором навичок, вмінь та досвіду, висвітлюючи свій досвід належним чином. Не зайвим буде під час інтерв'ю назвати кілька простих фактів про організацію, що саме сподобалося найбільше із представленої інформації, продемонструвавши свою підготовку.
     Наприклад, під час скайп-співбесіди на міжнародні проекти молодіжної організації AIESEC у іншу країну можна очікувати запитання: «Що ви знаєте про нашу країну?». Кілька фактів про населення або мову буде цілком достатньо, щоб показати власну підготовку та інтерес до обраної країни і культури.

     Крок третій. Слабкі сторони та власні запитання. Дуже часто просять розповісти про свої слабкі сторони. Це питання дуже цікаве і на нього варто відповідати, розповідаючи про свої сильні сторони, які занадто добре розвинуті. Наприклад, моя слабка риса – це виконувати все на 100%. Коли я виконую завдання у колективі, то хочу щоб усе було зроблено на найвищому рівні тому інколи виникають суперечки, адже не всі члени команди розділяють мою думку і нам необхідно шукати вихід.
     Підготуйте власні запитання на співбесіду, наприклад: «Чого я можу навчитися на обраній позиції?». Однак треба бути уважним, і ставити ті запитання, відповіді на які не було вказано на веб-сторінці організації. Питання до людини, яка проводить співбесіду – важливі, адже це індикатор інтересу та підготовки до обраної позиції.

     Крок четвертий. Репетиція. Попросіть свого більш досвідченого друга провести співбесіду англійською мовою. Мені перед навчанням за обміном у Швеції необхідно було пройти співбесіду. Дізнався я про неї приблизно за тиждень до самого інтерв’ю, тобто було трохи часу на підготовку. Я попросив знайому, яка на той момент вже навчалася за кордоном, провести тестове інтерв'ю і вона запропонувала розповісти про себе, чому я хочу навчатися закордоном, мої слабкі і сильні сторони та свій минулий досвід. Як не дивно, на справжній співбесіді запитання були майже ті ж самі. Маючи відповідь, відпрацьовану англійською, було неважко відповісти достойно.

     Отже, проходження співбесіди – це важливий етап для участі у волонтерському проекті, навчанні за кордоном або іншому заході. Я брав участь у стажуванні організації AIESEC в Алжирі, навчався за обміном у Варшаві та брав участь у проведенні фіналу Євро кубку UEFA у Швейцарії і зараз повернувся із навчання за обміном у Швеції. Щоб потрапити на кожну із цих програм, я проходив скайп-інтерв’ю англійською мовою.

     У НУБіП восени я відвідав чудовий тренінг, який проводили Вайн Морріс та Марк Фрікс щодо проходження співбесіди та створення резюме. Мене вразило, що най університет запросив таких цікавих спікерів. Цей семінар допоміг мені розібратися в основних правилах інтерв'ю, якими я і поділився. Нехай щастить!

Ганна Лобченко,
керівник міжнародних програм ННІ ЛіСПГ

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook