Oпановуйте інтелектуальні системи керування – техніку майбутнього

29 червня 2017 року

  В Україну «зайшли» нові технології, вони вже активно впроваджуються у виробництво і потребують кваліфікованих інженерів, які здатні здійснювати їх супровід, у т.ч. і в області автоматизації та комп’ютерно інтегрованих технологій. Наша країна уже зараз насичена сучасними птахофабриками, тепличними господарствами, спорудами закритого грунту для вирощування грибів, переробки і зберігання продукції сільського господарства тощо. І всі вони функціонують із застосуванням мікроконтролерних пристроїв, призначеними керувати електротехнічними комплексами. Для цього потрібні фахівці, здатні аналізувати складні біотехнічні об’єкти, що містять біологічну складову, добре орієнтуватись у різноманітті сучасних мікропроцесорних засобів, знати мови програмування. Саме таких фахівців за спеціальністю «Автоматизація та комп’ютерно інтегровані технології» готують на кафедрі автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.

     Особисте знайомство з роботою сучасних підприємств дозволило зробити висновки, що далеко не всі фахівці, які там працюють, здатні супроводжувати таке виробництво, їм бракує знань. Тому ці виробники звертаються по допомогу до фірм, які можуть створювати та супроводжувати такі складні системи. Саме таких фахівців і випускає наша кафедра, розповідає завідувач Віталій Лисенко. Зрозуміло, що кваліфікованого інженера неможливо підготувати без сучасних наукових і навчальних лабораторій. І їх на кафедрі ціла низка. До речі, кращі студенти долучені до всіх наукових проектів кафедриі цього року на захисті бакалаврських проектів презентували відразу кілька діючих розробок. Зрозуміло, що вартість такого фахівця на ринку праці висока, адже він готовий до роботи в умовах сучасного ринку праці.

    Лабораторії кафедри дійсно вражають. Наприклад, в науково-проблемній лабораторії інтелектуальних управляючих систем розробляють енергоефективні системи керування біотехнічними об’єктами. Вони застосовуються на птахофабриках, біогазових установках, боксах для вирощування ентомофагів тощо. Тут можна побачити, як збирається робот для дистанційного моніторингу стану рослин та познайомитися з влаштуванням фототрону для моделювання природних умов, який використовується для розробки систем керування теплицею.

  

     В іншій лабораторії зібрані комп’ютерно-інтегровані системи керування асинхронними коротко-замкнутими електричними двигунами – основними споживачами електричної енергії у промисловому виробництві (у тому числі і в аграрному секторі економіки України) на основі лінійки електронних технічних засобів фірми Schneider Electric. Тут студенти навчаються використовувати програмовані контролери та частотні перетворювачі цього виробника, котрі є одним з найбільш поширених у світі. Адже сама техніка це пів справи: потрібно вміти визначити властивості об’кта, визначити алгоритм керування ним, розробити програмне забезпечення та відлагодити його, аби система повноцінно функціонувала. Це якраз і є завдання інженера, з яким студенти вчаться справлятися в цій лабораторії.

  

      Ще одна унікальна лабораторія – мікропроцесорної техніки: у ній зібрано мікропроцесорні засоби, які використовуються на європейському ринку. Таким чином, володіючи кожним з них, студенти готуються до сучасних вимог ринку праці.
    Автоматика дуже різноманітна. Одним з напрямів її розвитку, за яким майбутнє, є використання літаючих роботів. На кафедрі автоматики та робототехнічних систем, окрім іншого, можна навчитися працювати з такими технічними засобами – дронами: керувати, вести зйомку не лише в оптичному діапазоні, а й в інфрачервоному, тепловізорному. Адже за допомогою тепловізора можна з висоти польоту дрона дослідити об’єкти, котрих із землі не побачиш, а з Космосу це зробити нереально дорого. Наприклад, теплотраси, теплопункти, здійснювати енергоаудит і багато іншого.

     І на завершення ще одна цікавинка – лабораторія, де визначають точний час аж до 1 наносекунди. Вчені кафедри розробили концепцію створення єдиної національної синхроінформаційної системи. Точні мітки часу потрібні для позиціонування в просторі з прив’язкою до географічних координат. Вони необхідні для роботи робототехнічних пристроїв, автоматики в енергетиці, застосовуються військовими, для кібербезпеки, у банківській справі тощо.

    Тож шановні вступники приходьте навчатися до ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП та опановуйте інтелектуальні системи керування, які застосовуються сьогодні при вирішені найширшого кола завдань і ставайте успішними фахівцями.

Ірина Білоус

 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook