Біотехнологічні розробки кафедри успішно впроваджуються на полях науково-дослідних господарств

8 червня 2017 року

Вже другий рік поспіль на полях науково-дослідних господарств університету – Агростанції і «Великоснітинсього» ім. О.В. Музиченка – з успіхом застосовується мікробний препарат Екстракон.

Виробнича апробація, розробленого науковцями кафедри екобіотехнології та біорізноманіття під керівництвом її завідувача Миколи Патики, Екстракону показала ефективність дії основи біопрепарату – консорціуму грунтових мікроорганізмів – на формування рослинно-мікробних систем.

Це індукувало збільшення кореневої системи та вегетативної маси, підвищувало стійкість рослин до абіотичних і біотичних стресів та сприяло підвищенню урожайності культур (зокрема урожайність силосної кукурудзи у Агростанції зросла на 10 ц/га порівняно з контролем).

Тому у 2017 році площі застосування препарату Екстракон значно збільшились: його включили до своїх технологічних карт ще й НДГ «Ворзель» та Немішаївський агротехнічний коледж.Екстракон використовувався для передпосівної обробки насіння люцерни, соняшника, кукурудзи, а також по вегетації на посівах озимої пшениці та кукурудзи і соняшнику. Всього було оброблено насіння на посів люцерни на площу 62 га, соняшника – 420 га, кукурудзи на зерно та силос – 495 га. По вегетації оброблено 226 га озимої пшениці та 180 га кукурудзи, понад 300 га соняшнику. Планується провести додатково обробку посівів кукурудзи у «Ворзелі» на площі 60 га, а також перевірити дію препарату восени для трансформації рослинних решток кукурудзи та соняшника, покращення біологічної структури грунту та активізувати трофічні ланцюги.

 

 

Науковці кафедри екобіотехнології та біорізноманіття співпрацюють з відділом організаційної діяльності НДГ та господарствами НУБіП України на безоплатній основі. Крім того, врахувавши побажання виробничників, цього року препарат надали у рідкий препаративній формі, що технологічно зручніше при обробках.

 

 

На сьогодні співробітники кафедри і відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики обстежили посіви сільськогосподарських культур у Агрономічній дослідній станції та НДГ «Великоснітинське», де препарат застосовувався для передпосівної обробки насіння та по вегетації. На всіх площах були відібрані зразки рослин для проведення лабораторних досліджень та визначення об’єктивних показників росту і розвитку рослин. Але навіть візуально помітно, що рослини після обробки мають більш здоровий вигляд, інтенсивніше ростуть та мають міцну і добре розгалужену кореневу систему.

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook