Проф. О.В. Яблонська відвідала «Яготинське для дітей»

27 травня 2017, 12:20

13 травня 2017 року професор кафедри мікробіології, вірусології та біотехнології НУБІП України О.В. Яблонська побувала на екскурсії на заводі «Яготинське для дітей», що є частиною ПАТ «Яготинський маслозавод». Від станції метро «Харківська» комфортабельний автобус доправив екскурсантів у с. Згурівку, де на новій площині кілька років тому виріс новий завод.


На початку екскурсії екскурсантам вручили інформаційні листки із правилами поведінки на території заводу. Тоді мікробіолог та інженер розказали правила поведінки у цехах і вручили ще одну інструкцію. Екскурсанти розписалися у журналі про прослуханий інструктаж з техніки безпеки та заповнили листки здоров’я про відсутність інфекційних хвороб, отримали вказівки як правильно одягати одноразовий одяг, шапочки, халати, навушники з пультом керування, спеціальним автоматизованим приладом одягнули бахіли і простерилізували руки етанолом та гарячим повітрям. Після цього пішли цехами заводу.
Британська компанія TetraPack встановила своє обладнання, яке є замкненим циклом і позбавлене можливості і потреби контакту людини з молоком впродовж його переробки. Хромована нержавійка приваблює увагу, труби переплітаються, як у відомій комп’ютерній заставці. Манометри, термометри і різноманітні датчики з сенсорними панелями знаходяться під пильним поглядом операторів, технологів у залі та передають інформацію на центральний комп’ютер.
Закваски фірми Danon забезпечують сталий смак і якість отриманої продукції. Свої продукти «Яготинське для дітей» виготовляє з фермерського сертифікованого молока високої якості з додаванням натуральних фруктових, овочевих і ягідних наповнювачів та натуральної фруктози. Лабораторія «Яготинське для дітей» перевіряє молоко на чистоту, жирність і мікробіологічні показники. Молоко, яке не відповідає вимогам, повертається поставникам. А молоко відповідної якості проходить через бактофугу, де гине більшість мікроорганізмів, і далі стерилізується у автоклаві при 1 атм (+121оС) впродовж 6 хв для повного знищення мікроорганізмів.

Мікробіолог заводу розказала, що до молока не додаються ні консерванти, ні антибіотики, адже готується воно навіть для наймолодших споживачів. Опісля стерильне молоко охолоджується до +40оС і у нього вноситься відповідна закваска. Продукт перемішується і витримується у спеціальних цистернах, на яких є величезні написи назви продукту. Лаборанти можуть у будь-який момент взяти для аналізу пробу продукту. Для цього попередньо попереджають оператора і він вмикає гарячу пару для стерилізації пробника. Після цього лаборант набирає зі спеціальної трубки необхідну порцію продукту для аналізу. На екскурсії показали цей процес та увесь цикл виготовлення стерильного молока, закваски, сиру.
Молоко йде нержавіючими трубами зі стерилізатора у спеціальну трубу упаковки TetraPack без доступу повітря. Далі спеціальні «лапи» приладу захоплюють трубу упаковки знизу і зверху в обійми і з них виходить готовий пакет у формі паралелепіпеда, запакований з обох боків. Його обмивають розчином перекису і обдувають гарячим повітрям для висушування у спеціальній «кабіні». Далі конвеєр везе ці пакети у іншу кабіну, де на них напаюють закриті пластикові кришечки.
Окрім того, молоко розливають у стерильні скляні пляшечки по 200 мл. Вони закриваються спеціальними металевими кришечками системи twist і є одноразовими, тобто «Яготинське для дітей» використовує щоразу нові скляні пляшечки, а не використані. Їх миють фільтрованою кілька разів водою, стерилізують перекисом водню, висушують гарячим повітрям. Готові пляшечки упаковують на картонні підкладки і харчову плівку і витримують при низькій температурі (+2оС). на упаковках зазначається дата продукції.
Після екскурсії ми побували у ролі дегустаторів продукції і визначили найсмачніший та найпоживніший продукт, поспілкувалися з командою працівників заводу — директором, заступником, мікробіологом і інженером, які відповіли на шквал наших запитань, та сфотографувалися на згадку.

Цікавили мікробіологічні показники та процеси, тож було домовилено про подальші зустрічі та ймовірну співпрацю.

Професор Яблонська О.В.

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook