Міжнародна науково-практична конференція «Людина, суспільство, держава у філософському дискурсі: історія і сучасність»: свято філософської науки НУБІП України (розширений фотозвіт)

21 травня 2017 року

 18 травня 2017 року в університеті розпочала свою роботу міжнародна науково-практична конференція «Людина, суспільство, держава у філософському дискурсі: історія і сучасність», присвячена 60-річчю кафедри філософії НУБіП.

Сьогодні ми приймаємо більше 200 науковців з України, Великої Британії, Польщі, Литви, Греції, Йорданії, Австралії, зазначив декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук. Це підкреслює актуальність нашого зібрання.

Ректор університету Станіслав Ніколаєнко відзначив, що кафедра філософії – базова в університеті. За 60 років існування на ній працювали багато цікавих особистостей, гарних вчених. Він і зараз згадує добрим словом свого викладача філософії Мостового – одного з небагатьох на той час, хто викладав і спілкувався виключно українською мовою.

Очільник університету привітав колектив з ювілеєм та вручив Почесні грамоти НУБіП співробітникам кафедри – Андрію Самарському, Тетяні Даниловій, Тарасу Горбатюку, Валентині Культенко, Аліні Супрун, Тетяні Кичкирук, Ніні Богдановій, Андрію Кудіну, Юрію Бойку.

 

 

 

Вже вкотре в нашому університеті проходять наукові заходи, пов’язані з темою світогляду. Адже такого рівня виш повинен бути українським за змістом, духом, характером, наголосив голова наглядової ради НУБіП Микола Томенко. Наше спільне завдання об’єднати науку, суспільство і політику. Наука повинна стати складовою управління і всі рішення загальнодержавного рівня повинні проходити спочатку експертну оцінку науковців.

Вітальний адрес ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леоніда Губерського зачитав декан філософського факультету цього вишу Анатолій Конверський. Він підкреслив гордість від того, що переважна більшість викладачів кафедри-ювілярки випускники Шевченкового університету та подарував символічний подарунок – картину, на якій зображено знаменитий червоний корпус.

Від очолюваного ним колективу колег привітав генеральний директор ДП «Український інститут інтелектуальної власності» Андрій Кудін. А народний артист України Вадим Крищенко присвятив ювілярам вірша.

Від Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАНУ колектив вітала доктор філософських наук Тетяна Гардашук, яка представила наукову доповідь «Методологічні та соціально-етичні аспекти DIY-SCIENCE».

Пленарне ж засідання відкрив директор Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогові Юрій Бойко з розмовою про структуризацію концепцій громадянського суспільства.

Ірина Білоус 

Професор КИСЕЛЬОВ Микола Миколайович, завідувач кафедри культури та соціально-гуманітарних дисциплін Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, розповів аудиторії про реалії та проблеми реформування української освіти та науки.

Велику зацікавленість аудиторії викликала доповідь професора ХАМІТОВА Назіпа Віленовича, провідного співробітника Інституту філософії НАН України ім. Г.С. Сковороди, про суб’єктність нашої країни у світі за умови поєднання методологічних стратегій метаантропології та потенціалізму.

Першу частину пленарного засідання завершило музичне привітання народного ансамблю пісні і танцю «Колос» імені С.Семеновського. А всесвітній студентський гімн «Gaudeamus igitur», що являється символом молодості та студентства, разом з «Колосом» натхненно виконали всі учасники конференції.

    

Після перерви модератором пленарного засідання став завідувач кафедри філософії НУБіП України професор ЧЕКАЛЬ Леонід Андрійович, який наголосив на важливості проведення таких конференцій, які консолідують філософську спільноту, посилюють академічну мобільність, сприяють утвердженню гуманістичних світоглядних стандартів, зв'язку освіти з наукою для координації спільної діяльності наукових закладів у вирішенні соціогуманітарних проблем.

Пленарне засідання продовжилось виступом професора ПАНЧЕНКО Валентини Іванівни – завідувача кафедри етики, естетики та культурології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка від імені свого вишу привітала учасників конференції та висловила побажання подальшого тісного співробітництва.

 
Також конференцію привітала професор ВАСИЛЬЄВА Ірина Василівна, завідувач кафедри філософії та соціології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця.

Завідувач кафедри філософії Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»професор НОВІКОВ Борис Володимирович у своїй доповіді на тему «Геній: професіонал чи любитель?» відстоював думку, що геній – це нормальний стан людини, все інше – відхилення від норми.

Наступний доповідач, директор Інституту магнетизму НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, професор ГОРОБЕЦЬ Юрій Іванович не погодився зі скепсисом попереднього доповідача та поділився своїм оптимістичним баченням майбутнього науки нашої держави. Він оприлюднив нові результати своїх досліджень ролі наномагнетичних явищ в еволюції людини, які в подальшому можуть бути використані в лікуванні невиліковних нині хвороб.

Дискусію про можливі напрямки трансформації функцій університету в сучасну епоху глобальних трансформацій запропонувала ПАВЛОВА Олена Юріївна, професор кафедри етики, естетики та культурології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 


Далі професор КРИЛОВА Світлана Анатоліївна, завідувач кафедри філософської антропології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, розповіла присутнім про феномен гендерного партнерства у сім’ї та за її межами. Дана проблематика викликала жвавий інтерес у аудиторії, тому обговорення виступу видалось запеклим. Та врешті, порозуміння було знайдено. На скайп-зв'язок з учасниками конференції вийшов професор ЕЛІОПУЛОС Панос, філософ з Греції, доктор філософії університету Пелопоннесу, який порівняв становлення особистості в концепціях К'єркегора і Сартра.

Наступний учасник пленарного засідання ЧУЙКО Вадим Леонідович, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розповів про особливості філософського студіювання феномену інновації.

 

Родзинкою даної конференції стало обговорення пленарних доповідей безпосередньо на засіданні – учасники конференції ставили питання доповідачам. Це привнесло дискусійність в атмосферу засідання та дало можливість поважним доповідачам докладніше обговорити проблеми з іншими учасниками конференції. Було приділено увагу і студентській науці - перед науковою громадою виступила член студентської організації гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України ЗАКАТЕЙ Юлія з доповіддю «Філософія і наука: взаємодопомога чи протидія?»

Підсумував пленарні доповіді завідуючий кафедри філософії Національного університету біоресурсів та природокористування України ЧЕКАЛЬ Леонід Андрійович. В своєму виступі він подякував всім учасникам та висловив побажання щодо подальшої співпраці.

 

 

 

До 60-річчя кафедри філософії на конференцію надійшли вітання від ректора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» академіка ЗГУРОВСЬКОГО Михайла Захаровича та від керівництва філософського факультету Прикарпатського університету імені Василя Стефаника.


Декан ШИНКАРУК Василь Дмитрович нагородив грамотами та подяками гуманітарно-педагогічного факультету викладачів ДУБРОВІНУ Оксану Валеріївну, ГЕЙКО Світлану Миколаївну, МАТВІЄНКО Ірину Сергіївну, СПОДІН Людмилу Анатоліївну, ЛАУТУ Олену Дмитрівну, ШКІЛЬ Світлану Олександрівну, лаборанта БРУСОВЦОВУ Світлану.

 

 

Після обіду конференція продовжила роботу в секціях.

19 травня відбулося засідання круглого столу «Проблеми реалізації особистості в соціокультурному просторі сучасної України» за участі випускників аспірантури кафедри філософії. Засідання проводилося в Національному музеї народної архітектури та побуту України в Пирогові, після цього була проведена екскурсія мальовничими територіями музею.

 

 

 

У резолюції Міжнародної науково-практичної конференції «Людина, суспільство, держава у філософському дискурсі: історія і сучасність» було відмічено опублікувати нотатки про конференцію в мас-медіа НУБІП України, розширювати наукові зв’язки, розвивати наукові тематики кафедри та Науковий вісник НУБіП України, серія «Гуманітарні студії». Між іншим, було зауважено провести на базі кафедри філософії НУБіП України сумісно з Інститутом філософії НАН України ім. Г. С. Сковороди, товариством «Знання» України в 2017-2018 н. р. наукову конференцію «Шинкаруківські читання» та відзначити важливу роль Національного університету біоресурсів і природокористування України в збереженні традицій, створенні загального освітнього та наукового простору України та Європи. 

 

Кафедра філософії висловлює велику подяку співорганізаторам, учасникам та гостям цього свята філософської науки!

Андрій Самарський,
Валентина Культенко,
доценти кафедри філософії

 

 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook