Професор Університету м. Берген (Норвегія) Девід Віт презентував на факультеті інформаційних технологій лекцію про цінність моделей системної динаміки

19 травня 2017 року

     16 травня професор Університету м. Берген (Норвегія) Девід Віт, до речі, випускник Гарвардського університету, раніше радник двох американських президентів з питань планування стратегії розвитку, прочитав на факультеті інформаційних технологій лекцію «Цінність моделей системної динаміки: приклади реалізації».

     Професор розповів про основні принципи системної динаміки, приклади її використання та можливості поєднання з іншим інструментарієм моделювання (економетрією, дослідження операцій, input-output моделями). Девід Віт порівняв процес побудови моделі динаміки світових цін на пшеницю з використанням економетричного апарату та з додатковим включенням моделей системної динаміки. Результати комплексного підходу виявились значно кращими і характеризуються меншими похибками, ніж використання лише регресійних моделей.

 

     Дуже цікавою була розповідь про впровадження моделей системної динаміки в державне управління. Професор зазначив, що недостатньо лише побудувати модель. Потрібно оцінювати наслідки рішень за допомогою моделей, оцінюючи зворотній зв'язок від впровадження цих рішень. Було наведено ряд прикладів застосування моделей системної динаміки в різних галузях економіки для країн різного рівня економічного розвитку. Всі вони дуже актуальні і для України.

     Лекція викликала жваву дискусію. Слухачі адресували лектору запитання про можливість застосування моделей системної динаміки в галузях економіки, технічні аспекти моделювання системної динаміки (програмне забезпечення, робота з даними та ін.), можливість вивчення системної динаміки в Україні і за кордоном, а також рекомендації щодо певних аспектів наукових досліджень.

 

     Аудиторія дуже вдячна професору за цікаву лекцію і можливість навчитися новому підходу до моделювання соціально-економічних процесів.

Олена Глазунова,
декан факультету інформаційних технологій 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook