Лекція професора Вроцлавського природничого університету Ольгерда Кемпа про консолідацію земель – студентам і викладачам факультету землевпорядкування

20 травня 2017 року

    В рамах ЕРАЗМУС + на факультеті землевпорядкування відбулася зустріч студентів та викладачів з професором Вроцлавського природничого університету Ольгердом Кемпа.
     Професор зупинився на питаннях європейського досвіду щодо інституційних та практичних аспектів проведення землеустрою в Польщі. Зокрема, мова йшла про консолідацію земель та її потенційний вплив на структуру землекористування.

     За його словами, консолідація земель у Польщі відбувається за шістьма етапами. Перший – це ініціювання проекту (подання заяви на ініціювання проекту, аналіз існуючого стану, виявлення потреб і побажань населення, попередня підготовка переліку заходів та їх кошториси). Другий передбачає розробку проекту (набір консультантів для розробки проекту, точне визначення території, на якій проводитиметься консолідація, розробка графічних матеріалів, оцінка запланованих заходів). Третій етап – це аналіз і визначення існуючої ситуації прав на землю (встановлення або правове оформлення меж та правового статусу земельних ділянок, включаючи сервітути й обмеження прав на земельні ділянки, визначення місць, що мають наукову чи екологічну цінність, установлення вартості земель, розв’язання спірних питань щодо меж земельних ділянок). Наступний етап – розробка детального Плану консолідації земель (підготовка проекту плану, де вказано розміщення і межі нових земельних ділянок, нових доріг, інших комунальних споруд, розробка різних планових альтернатив із розрахунком економічної та екологічної ефективності, аналіз варіантів (сценаріїв) консолідації земель, підготовка остаточного детального плану консолідації земель з урахуванням зауважень, висловлених учасниками процесу консолідації земель, а також його затвердження). 

     Передостанній етап передбачає реалізацію детального Плану консолідації земель (межування нових земельних ділянок, набір спеціалістів для будівельних робіт, здійснення сільськогосподарського поліпшення, влаштування дренажу, будівництво нових доріг). Останній етап є заключним, у ході якого відбувається розподіл витрат, остаточне оновлення кадастрової карти, видача і реєстрація нових документів, що посвідчують право власності.

     Консолідація сільськогосподарських земель у Польщі триває декілька років. Важливо зазначити, що при здійсненні всіх етапів дотримуються традиційного принципу консолідації земель: становище землевласника не повинне погіршитися після реалізації проекту, в тому числі вартість земельних володінь – не знизитися, а за лишитися на тому ж самому рівні або підвищитися. При цьому професор зазначив, що на 80% роботи по консолідації земель ведуться за кошти Європейського союзу і тільки 20% – це кошти громади.

     На завершення доктор Ольгерд Кемпа відповів на запитання студентів та викладачів, що стосувалися рівня заробітної плати інженерів-землевпорядників (геодезистів) в Польщі, за якими навчальними програмами навчаються студенти Вроцлавського природничого університету, які вони проходять виробничі та навчальні практики, як відбувається сертифікація землевпорядників, що дає змогу займатися на виробництві різними геодезичними та картографічними роботами.
     На завершення професор побажав присутнім вірити у свої сили, бути цілеспрямованості та професійно реалізуватися.


Ірина Колганова,
асистент кафедри землевпорядного проектування

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook