Завершилася ХІІІ міжнародна наукова конференція «Раціональне використання енергії в техніці»

19 травня 2017 року

     Сьогодні завершила свою роботу традиційна (цього року триденна) ХІІІ міжнародна наукова конференція «Раціональне використання енергії в техніці», присвячена 86-й річниці від дня народження видатного громадянина і інженера Миколи Момотенка.

     Крім університету, до її організації долучилися київське представництво і відділення у Любліні Польської академії наук, Академія інженерних наук України та Українська асоціація аграрних інженерів.

     Учасники – представники провідних вітчизняних академічних установ і вишів та їхні зарубіжні колеги і, безумовно, виробничники – розглядали завершені етапи розробок за такими тематиками, як інновація аграрної науки, технічний сервіс машин, техніка у рослинництві і тваринництві, мобільна енергетика, автоматизація та інформаційні технології, біоенергетичні системи і біотехнологія, транспортні технології і логістика, охорона праці в АПК і природоохоронній сфері. Все це органічно вписалося у подвійний ювілей факультетів інженерних спеціальностей: 10-річчя кафедр транспортних технологій та засобів у АПК і технічного сервісу та інженерного менеджменту ім. М.П. Момотенка. Та остання має набагато довшу історію – вона правонаступниця кафедри експлуатації машино-тракторного парку, заснованої 1929 року.

     Сьогоднішній, здавалося б, суто технічний захід, завдяки двом виступам – академіка КАН, який представляв Польську академію наук, Євгеніуша Красовські і професора Дмитра Войтюка – набув ще й гуманітарного, якщо хочете духовного, забарвлення. Пан Красовські (який, на відміну від багатьох наших співгромадян, за якихось два роки оволодів гарною літературною українською мовою і займається перекладом), спинившись на наукових проектах Польської академії наук, говорив ще й про переклад поезій Тараса Шевченка та Івана Котляревського польською і місце цих особистостей у польській культурі: віднедавна і «Кобзар», і «Енеїду» польські читачі можуть прочитати рідною мовою. А Дмитро Войтюк щиро і невимушено зробив своєрідний екскурс у життя справді неординарної особистості – випускника факультету механізації УСГА Миколи Момотенка, якого знав багато років і пам’яті якого ось вже скільки разів присвячується ця інженерна конференція. Саме завдяки Миколі Петровичу його авторитет поширювався і на рідний факультет і almamater. Справа, якій він присвятив життя, має бути продовжена молодим поколінням.

 

 

 

 

Валентин Обрамбальський 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook