Перший в Україні семінар «Трофологія – життєво необхідний міждисциплінарний освітньо-науковий напрям»

21 квітня 2017, 10:00
НУБіП України

                                                                    Їжа – джерело життя !

                                                              Правильне ж харчування

                                                                             З освітньо-науковим підґрунтям

                                                                Запорука здоровя та довголіття!

 

На базі кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин 21 квітня 2017 року відбувся перший в Україні семінар  «Трофологія – життєво необхідний міждисциплінарний освітньо-науковий напрям».

Програма семінару

Основні доповіді

1.      Вигера С.М., пров. наук. спів. кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин НУБіП України. Теорія і практика життєво необхідного міждисциплінарного напряму «Трофологія» в системі наук про життя Вітатерралогія.

2.      Кваша С.М., академік НААН, проректор з навчальної та виховної роботи НУБіП України. Продовольча безпека у світі та Україні.

3.      Карпенко П.О., д. мед. н., професор Київського національного торгово-економічного університету. Проблеми харчування сучасної людини та шляхи їх вирішення.

4.      Хареба В.В., академік НААН. Якісна сировина – якісний харчовий продукт.

5.      Зубар Н.М., професор НПУ ім. М.П. Драгоманова. Трофологія людини.

6.      Отченашко В.В., д. с.-г. н., професор, начальник науково-дослідної частини НУБіП України. Трофологія тварин.

7.      Баль-Прилипко Л.В., д. т. н., професор, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, Дерев’янко Л.П., д. б. н., професор кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів НУБіП України. Радіаційна трофологія.

8.      Стародуб М.Ф., д. б. н., професор, завідувач кафедри молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки НУБіП України. Експрес-діагностика якості та безпеки продукції для харчування.

9.      Федоренко В.П., академік НААН, Президент Українського ентомологічного товариства. Трофологія комах.

10.  Іващенко О.О., д. с.-г. н., академік НААН, гол. н. спів. інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН. Трофічні ланки біоти при виробництві якісної фітопродукції.

11.  Пилипенко Л.А., член-кореспондент НААН. Аграрна наука на службу виробництва безпечної та якісної продукції для харчування людей.

12.  Лакида П.І., академік Лісівничої академії наук України, директор навчально-наукового інституту лісового та садово-паркового господарства НУБіП України. Первинна біотична продуктивність лісів як основа трофічних ланок біоти.

13.  Галашевський С.О., директор «Органік Стандарт». Виробництво органічної продукції в Україні.

14.  Шевченко П.Г., професор,завідувач кафедри загальної зоології та іхтіології НУБіП України. Роль гідробіонтів водойм в харчуванні людей.

15.  Кальна-Дубінюк Т.П., д.е.н., професор, зав. кафедри аграрного консалтингу та сервісу НУБіП України. Застосування дорадництва в поширенні знань з Трофології.

 

Секційні доповіді

1.      Надточій П.П., д. с.-г. н., професор, зав. кафедри охорони довкілля та збалансованого природокористування Житомирського національного агроекологічного університету. Едафічна трофологія.

2.      Саблук В.Т., д. с.-г. н., професор, зав. відділу фітопатології і ентомології інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН. Трофічні ланки ентоморізноманіття фітоценозів енергетичних культур.

3.      Меженський В.М., д. с. - г. н., професор кафедри садівництва НУБіП Уккраїни. Перспективи використання малопоширених плодових культур для харчування людей.

4.      Подпрятов Г.І., професор, зав. кафедри технології зберігання, перероби та стандартизації продукції рослинництва НУБіП України. Перспективи переробки та зберігання фітопродукції для харчування людей.

5.      Теребуха І.М., науковий співробітник. Військова трофологія.

6.      Жемойда В.Л., доцент, зав. кафедри генетики, селекції і насінництва НУБіП України, Макарчук О. С., доцент. Селекція кукурудзи на харчові потреби.

7.      Роєнко В.П., директор Елітсортнасіннєовоч. Овочівництво на службу Трофології.

8.       Бабич А.Г., доцент, зав. кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин НУБіП України. Трофічні ланки нематод культурних фітоценозів.

9.      Чумак П.Я., провідний науковий співробітник кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин НУБіП України. Трофічні ланки органічного світу урбофітоценозів.

10.  Сикало О.О., доцент кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин НУБіП України. Трофічні ланки адвентивних організмів.

11.  Дмитрієва О.Є., доцент кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин НУБіП України. Плодово-ягідні культури на службу Трофології.

12.  Чернега Т.О., доцент кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин НУБіП України. Соя – цінна культура для харчування.

13.   Оксеньчук О.А., фітотерапевт. Лікарські рослини на службу Трофології.

 

На семінарі було презентовано першу в Україні монографію С.М. Вигери «Трофологія».

За результатами доповідей було прийняте відповідне рішення щодо перспектив розвитку новітнього в Україні міждисциплінарного напряму «Трофологія».

РІШЕННЯ

учасників першого в Україні семінару «Трофологія – життєво необхідний міждисциплінарний освітньо-науковий напрям», що відбувся 21 квітня 2017 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

        Семінар організований та проведений в університеті згідно наказу ректора №  210 від 22 березня 2017 року на базі кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин.

       В конференції взяли участь провідні вчені, аспіранти, студенти та виробничники НУБіП України, а також представники із Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова, Київського національного торгово-економічного університету, Житомирського національного агроекологічного університету, Інституту захисту рослин НААН України, тощо.

       За результатами конференції ухвалено:

      Міждисциплінарний освітньо-науковий напрям “Трофологія” є життєво необхідним, актуальним та перспективним в НУБіП України та інших освітньо-наукових установах нашої країни.

       Звернутися до керівництва університету з пропозицією про доцільність введення в освітній процес новітньої в Україні дисципліни “Трофологія”,  що створить передумови щодо роширення знань в Україні про правильне харчування населення смачною, корисною, якісною, безпечною, в асортименті та оптимумі продукцією.

       Створити робочу групу щодо розробки програми розвитку освітньо-наукового напряму “Трофологія”, як в НУБіП України, так і інших освітньо-наукових закладах України в складі:

Кваша С.М., проректор з навчальної та виховної роботи - голова групи;

Отченашко В.В., начальник науково-дослідної частини – заступник голови групи;

Вигера С.М., провідний науковий співробітник кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин, відповідальний секретар;

Баль-Прилипко Л. В., декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, член групи;

Стародуб М.Ф., завідувач кафедри молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки, член групи;

Бабич А.Г., завідувач кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин,член групи.

Робочій групі обґрунтувати необхідність:

створення програми досліджень на системній основі щодо перспектив розвитку “Трофології” в Україні;

структуризації та розширення науково-дослідної роботи щодо виробництва сировини, технології її переробки та експрес-діагностики з метою отримання якісної та безпечної продукції для правильного харчування населення;

поглиблення досліджень щодо ефективного розвитку органічного,біодинамічного та інших напрямів виробництва якісної та безпечної продукції в Україні;

прискорення досліджень щодо технологій новітнього технічного та інформаційного забезпечення при виробництві якісної та безпечної продукції для правильного харчування та розвитку “Трофології”;

введення в навчальний процес шкіл, коледжів та університетів, особливо біологічного, екологічного, педагогічного та медичного спрямування дисципліни “Трофологія”;

відкриття в НУБіП України та інших відповідних університетах України спеціальності– “Трофологія”;

 пропаганди знань на телебаченні, радіо, в пресі щодо правильного харчування населення з метою покращення здоровя, довголіття та процвітання України.


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook