5 років співпраці кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І.Мартиненка і Асоціації «Теплиці України»

11 травня 2017 року

    2017 рік є знаменним для кафедри в одному із обраних нею векторів свого розвитку. Адже в цьому році виповнюється 5 років з часу, коли у 2012 році на засіданні Ради директорів Асоціації «Теплиці України» було прийнято рішення про надання кафедрі статусу повноцінного колективного члена Асоціації. Одночасно, на той період виконувач обов’язків завідувача кафедри доцент Володимир Решетюк, був введений до складу Ради директорів. Після цього був підписаний Договір про стратегічне партнерство між Університетом і Асоціацією «Теплиці України». Слід зауважити, що науково-педагогічні працівники кафедри протягом тривалого часу своїми науковими здобутками доводили, що вони в змозі реалізовувати самі сучасні проекти для тепличних господарств…
    З цього моменту розпочалася новітня сторінка в історії кафедри, якою пропонувалося побудувати співпрацю підприємств тепличної галузі і Університету в класичних координатах «освіта – наука – впровадження». Іншими словами, побудувати найкоротший шлях між наукою і виробництвом, залучаючи їх результати у навчальний процес.
    І ось уже минуло 5 років - час коли можна уже підвести перші підсумки. А чергове засідання Вченої ради ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження було своєрідним бенефісом цієї співпраці.
    Для участі у ній завітали: президент Асоціації «Теплиці України» Євгеній Чернишенко, виконавчий директор цієї ж Асоціації Олексій Чайка, президент Української технологічної академії професор Ігор Половніков, директор компанії Diamond-Ukraine Анастасія Ружина.
Про її результати доповів директор інституту професор Володимир Козирський.
    «… за цей період виконана чимала робота. Опубліковано 4 монографії англійською мовою за участю науковців нашого Університету, Варшавського університету наук про життя, Національного університету харчових технологій і фахівців асоціації. За підтримки ПАТ «Комбінат «Тепличний» (голова правління Володимир Ілліч Чернишенко), вийшла в світ низка навчальних посібників з автоматизації технологічних процесів.

    Під керівництвом президента асоціації Євгенія Чернишенка, за участю науковців кафедри і польської компанії Green Drop (директор Томаш Погожелєц), розроблено проект Науково-практичного центру тепличних технологій, де дослідження можна було б проводити на самому сучасному рівні…».
   Його виступ продовжив завідувач кафедри, професор Віталій Лисенко «…Науковці кафедри і студенти беруть участь у щорічній Міжнародній виставці-ярмарці «Тепличне господарство», що проводиться під патронатом посольства Королівства Нідерландів в Україні. Так, в рамках І-ї ярмарки проводився конкурс студентських наукових робіт, перемогу в якому здобув, тепер уже випускник кафедри, Микола Щур.

Випускник кафедри, нині магістр Талліннського технологічного інституту Юрій Зверєв, став 3 фіналістом ХХІ Міжнародної студентської наукової конференції «Сучасні аспекти інженерії продукції» у Варшавському університеті наук про життя із науковою доповіддю про переробку відходів тепличної галузі.

   А уже наступного року, на ХХІІ Міжнародній науковій конференції, аспірант, а нині доцент кафедри Алла Дудник, стала її переможницею.

    Доценти кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І.Мартиненка Володимир Решетюк і Вадим Щербатюк пройшли стажування у Варшавському університеті наук про життя за програмою Erasmus+ (Alrakis II).

    Таке ж стажування в нашому Університеті пройшли науково-педагогічні працівнники нашого партнера - професор Анджей Хоховськи і Джоанна Алєкшіюк.
    Чимало було підготовлено і опубліковано спільних статей у вісниках Annals of Warsaw University of Life Sciences – SGGW.
    Такий, міцно закладений фундамент співпраці дав можливість науковцям обох університетів прийняти участь у Міжнародному конкурсі українсько-польських наукових проектів на 2018-2019 роки з проектом під назвою «Тепло і освітлення в сучасних тепличних технологіях» (керівники проекту: з української сторони - Володимир Решетюк, з польської - Анджей Хоховськи)».
    Після цього до слова була запрошена Анастасія Ружина, яка розповіла про проект між Університетом і нідерландською компанією «Diamond FMS B.V.», презентація якого відбудеться 10 травня п.р.


    У виступі президента Асоціації Євгенія Чернишенка, була дана висока оцінка наукового внеску кафедри у розвиток тепличної галузі. Він також оголосив про рішення Ради директорів Асоціації. Воно передбачало призначення іменних стипендій Героя України, почесного Президента асоціації «Теплиці України», голови правління ПАТ «Комбінат Тепличний» Володимир Ілліча Чернишенка із врученням відповідних сертифікатів. Щасливими власниками цих сертифікатів стали: студенти ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, напряму автоматизація і комп’ютерно-інтегровані технології Юрій Задніпряний, Ден Ель-Басанья (4-й курс), Антон Малик (3-й курс) і студенти другокурсники факультету комп’ютерних наук – Анатолій Мельник і Богдан Настенко.

 

   До виступу був також запрошений Президент Української технологічної академії професор Ігор Половніков, який високо оцінив наукову діяльність кафедри щодо досліджень у тепличних господарств Асоціації, організаційну – щодо створення Науково-практичного центру тепличних технологій у Межигір’ї, і міжнародну – щодо співпраці наших науковців і науковців Варшавського університету наук про життя. У зв’язку із цим рішенням Президії академії від 10.02.2017 р. протокол №2, Володимира Михайловича Решетюка обрано дійсним членом академії по відділенню «Сучасні технології агропромислового комплексу».

Тож побажаймо нашим науковцям нових звершень у реалізації подальшої співпраці!!!

Олексій Опришко, доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І.Мартиненка

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook