«МИТІ ІСТОРЇ: АЛЬТЕРНАТИВНІ РЕАЛІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ»

5 травня 2017 року

03 травня 2017 р. доцентом кафедри теорії та історії держави і права  Людмилою Протосавіцькою на засіданні гуртка з історії вчень про державу і право було проведено  захід  «Миті історії: АЛЬТЕРНАТИВНІ РЕАЛІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ»

З метою проведення даного заходу перед студентами було поставлено нелегке завдання: з’ясувати яким чином могла б розвиватися Українська держава, якби історичні події розвивалися по іншому. Студентам необхідно було не лише висвітлити програмні документи, проекти конституцій, державницькі ідеї, тощо. Вони мали дофантазувати і визначити яким чином були б проведені реформи, як мав  би бути вибудуваний державний апарат, охарактеризувати  соціальні верстви в чиїх інтересах діяли б державні органи, тобто мали дати загальне бачення наприклад незалежної держави за Конституцією П. Орлика, чи то федеративної держави за програмними документами Кирило-Мефодіївського товариства, чи бездержавного анархічного суспільства Нестора Махна, чи рабське становище за  німецько-фашистськими  планами.

На порядку денному були наступні питання: Галицько-Волинська держава, Б.Хмельницький, Березневі статті та Переяславська рада, І. Виговський та Гадяцький трактат, І. Мазепа та його договір зі Шведами 1709 р., П.Орлик  його Конституція та «Вивід прав України», Південне та Північне товариства. Становище України за їхніми програмними документами, Майбутнє України за програмними документами Кирило-Мефодіївського братства, Українська Центральна Рада та її програмні документи, Державність гетьмана П.Скоропадського, Державницькі ідеї Директорії, Анархія батька Махна, Майбутнє України за програними документами ОУН УПА, Доля України та східнослов’янських народностей в таємних планах нацистської Німеччини.

На жаль, за браком часу не усім бажаючим вдалося виступити. Захід виявився напрочуд цікавим та пізнавальним. Всі учасники погодилися з тим, що необхідно частіше застосовувати даний досвід при дослідженні тих чи інших питань в історії вчень про державу і право.

 

 


 

Людмила Протосавіцька,

доцент кафедри теорії та історії

держави і права НУБіП України

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook