Знайомство із сучасними автоматичними та роботехнічними системами

19 червня 2022, 20:44
    У рамках відзначення 124-ї річниці Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася екскурсія до кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка Навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження.

   Завідувач кафедри Лисенко Віталій Пилипович - доктор технічних наук, професор, заслужений працівник освіти України гостинно відкрив двері кафедри та навчальних лабораторій, які відвідали к.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту ім. професора Й.М. Завадського Балановська Т.І., д.е.н., доцент кафедри економічної теорії, заступник декана факультету аграрного менеджменту з наукової роботи Бутенко В.М., д.е.н., професор, завідувач кафедри економіки Байдала В.В., к.е.н., доцент кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Тюріна А.А., заступник комерційного директора ТОВ ТД "Агро-Ензим" Тюрін О. В.

    Віталій Пилипович разом із співробітниками кафедри представили навчальну лабораторію моделювання та проектування систем автоматики, оснащену сучасною комп’ютерною технікою, де студенти виконують лабораторні та практичні роботи з низки фундаментальних дисциплін спеціальності 151 – Автоматизація та компютерноінтегровані технології.
    Особливий інтерес викликала навчальна лабораторія автоматизації технологічних процесів, де були продемонстровані стенди для автоматизації типових технологічних процесів на основі використання кинтролерів фірми ОВЕН.
    Інша навчальна лабораторія електронних пристроїв у системах керування має відповідний сертифікат, що підтверджує її статус як «Авторизованої навчальної лабораторії фірми Schneider Electric». Усі лабораторні стенди обладнанні перетворювачами частоти Altivar, які керують асинхронними електродвигунами.

   Навчальна лабораторія мікропроцесорної техніки і цифрових систем управління, представлена відвідувачам, містить оснащені персональними комп’ютерами, технічні та програмні засоби для виконання лабораторних робіт з дисциплін «Мікропроцесорна техніка», «Технічні засоби автоматизації», «Мікропроцесорні пристрої керування», «Комп’ютерно-інтегровані технології».

    Навчальна лабораторія електроніки та мікросхемотехніки оснащена засобами мультимедійного навчання, має у своєму розпорядженні 14 сучасних комп’ютерів та стендів, де встановлено необхідне для вивчення дисциплін програмне забезпечення. Також ця лабораторія має ряд лабораторних стендів, на яких здобувачі вищої освіти проводять свої дослідження та набувають професійних здібностей.

   Навчальна лабораторія комп’ютерно-інтегрованих технологій дозволяє студентам створювати системи автоматики для керування біотехнічними об’єктами. На базі вказаної лабораторії створюються SCADA-системи та системи інтернет речей, останні дозволяють дистанційно керувати технологічними процесами і створювати SMART-системи.

   Надзвичайну зацікавленість викликала навчальна лабораторія робототехнічних комплексів та систем, де відвідувачам продемонстрували цілий ряд мобільних роботів та робототехнічних систем. Серед роботів демонструвались і ті, що створені викладачами кафедри в рамках виконання наукових проєктів.

    Лисенко В.П. із великим задоволенням розповів про наукові здобутки своєї кафедри, про наукові проєкти, які виконувалися науково-педагогічними працівниками та здобувачами вищої освіти. Також він детально відповів на запитання, які йому задавали відвідувачі, ділився власним досвідом облаштування лабораторій сучасним обладнанням, співпраці із бізнесом та науковцями з інших країн, розповів про майбутні плани та розвиток своєї кафедри.
   Ми дуже вдячні Віталію Лисенку, Тарасу Лендєлу, Миколі Кіктєву, Дмитру Лавінському за цікаву екскурсію та сподіваємось на подальшу наукову співпрацю між кафедрами.

Віра Бутенко,
доцент кафедри економічної теорії
Тарас Лендєл,
доцент кафедри автоматики та робототехнічних
систем ім. академіка І.І. Мартиненка

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook