Посівна кампанія 2017: вперше без інвесторів

14 квітня 2017 року

     У навчально-дослідних господарствах НУБіП добігає піку весняна посівна кампанія 2017 року. І вперше за останні роки вона проводиться самостійно – без залучення інвесторів. Друга її особливість – те, що всі роботи, що тривають цілодобово, проводяться за розробленими науковцями університету технологічними картами вирощування високих врожаїв зернових і технічних культур.

     На сьогодні вже підживлено озимі зернові та кормові культури на площі 1548 га, що складає 95,3% до плану. Посіви озимих зернових (1851 га) – у хорошому стані. Вологу закрито на всіх площах (а це понад 1700 га) під посів ярих культур, закультивовано більше 2500 га. Повністю завершено посів ранніх ярих зернових та кормових культур: 2100 га ярої пшениці, ячменю, вівса, вико-вівсяної суміші, люпину, гороху, пелюшки, а також 183 га люцерни. Завершено посів ранніх зернових та кормових культур і на дослідному полі Агростанції.

     У НДГ «Великоснітинське» ім. О.В. Музиченка і Агрономічній дослідній станції завершено господарський посів соняшнику, який займає 376 га. У останній вже розпочали посів кукурудзи на зерно з одночасним внесенням у рядки комплексних мінеральних добрив.
     Крім традиційного протруйника, все насіння ярих ранніх та пізніх культур додатково оброблено препаратом ЕкстраКон. Цей мультифункціональний біологічний препарат, розроблений та наданий господарствам на безоплатній основі кафедрою екобіотехнологій та біорізноманіття під керівництвом Миколи Патики. Професори Анатолій Бикін, Микола Доля, Семен Танчик постійно надають трудівникам полів необхідні консультації.

     У посівній використовується техніка фірми Хавестер (США), що виграла тендер на виконання агротехнічних послуг у Агростанції та «Великоснітинському». Це сівалки нового покоління точного висіву, що забезпечують точність посіву на рівні 96-99%, мінімізують двійники та пропуски. Для контролю переваг цих сівалок перед традиційними іноземними, що зараз широко застосовуються, у обох господарствах закладено дослід з різними варіантами посіву. Наразі проводиться внесення грунтових гербіцидів – також технікою цієї фірми. З нею наразі мають змогу ознайомитись і освоїти технологію точного висіву студенти агробіологічного факультету, які проходять тут виробничу та навчальну практику. 

Василь Туринський  

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook