ПРИЗОВЕ МІСЦЕ НА ОЛІМПІАДІ З ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ПОЗИТИВНІ ЕМОЦІЇ ВІД ХАРКОВА

11 квітня 2017 року
м. Харків, Харківський державний університет харчування та торгівлі

4 - 6 квітня 2017 року у Харківському державному університеті харчування та торгівлі відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади за напрямом підготовки "Харчові технології та інженерія".

Серед 25 Вишів України, що випускають студентів за спеціальністю "Харчові технології та інженерія", наш університет був представлений кращими студентками 4 курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Загальна кількість учасників у Олімпіаді - 65 студентів бакалаврату.

Історія виникнення олімпіад з різних наук має багатовікову історію - ще Архімед надсилав своїм колегам та учням для вирі­шення заздалегідь невірні задачі. У середні віки серед вчених про ходили так звані «турніри» - змагання-листування з вирішення математичних задач. Таким чином вирішувалися проблеми, що поставали перед наукою. Цими турнірами жваво цікавилась пуб­ліка, а їх досягнення публікувались у друкованих збірниках.

У ХІХ-у та ХХ-у ст. проводилися змагання «Concours of the French grandes ecoles» серед «Великих шкіл» Франції, випускні екзамени «Mathematical Tripos» в Кембріжді, результати яких використовували для оцінки загального рівня студентів та випускників.

В Україні щороку за наказом Міністерства освіти і науки України проходять олімпіади серед студентів з різних дисциплін, спеціальностей та напрямів підготовки. Перемога в олімпіаді дає учаснику привілеї при вступі до магістратури, аспірантури, участі в конкурсах для здобуття різних премій і грантів.

Цього року, честь проводити олімпіаду випала Харківському державному університету харчування та торгівлі, а відкрили олімпіаду ректор університету, доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки Олександр Черевко, перший проректор, к.е.н, проф. Ліана Янчева, проректор з наукової роботи, д.т.н., проф. Валерій Михайлов та директор навчально-наукового інституту харчових технологій та бізнесу, к.т.н., доц. Максим Серік.

Кожен сказав вітальне слово для учасників олімпіади, наголосивши на справедливій і чесній боротьбі серед учасників, важливості проведення таких заходів і побажали учасникам прагнення до перемоги і успіхів у досягненні мети.

На цю урочисту подію також завітала і делегація нашого рідного НУБіП України з факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК на чолі із наставниками, вашим покірним слугою, завідувачем кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції Владиславом Сухенком, доцентом кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Людмилою Тищенко і нашими призерами першого етапу олімпіади Ольгою Шахворостовою, Катериною Семенюк, Вікторією Шахворостовою. Мусимо зазначити, що факультет після тривалої перерви поновив свої участі у олімпіаді з «Харчових технологій», то ж можемо вважати це певним дебютом наших студентів.

Після урочистого відкриття ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади за напрямом підготовки "Харчові технології та інженерія" були проведені консультації для учасників олімпіади.

Професорсько-викладацький склад та члени журі відвідали науковий семінар де розглядались проекти стандартів вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології» за ступенем Бакалавр, Магістр та Доктор філософії. Проекти стандартів знаходяться за посиланнями, варто лише натиснути на картинку і Ви також з ними можете ознайомитись.

  

Наступний день був конкурсним і зрозуміло, важким і відповідальним. Олімпіада складалась із двох етапів: перший – тестові завдання, другий – творчі завдання. Тож після відпочинку у гуртожитку, який безкоштовно був виділений студентам, наша надія в образі студентів приступили до виконання завдань і перше з них було тестування. На тестування виділено 90 хвилин і 150 тестових питань з курсу основних предметів - метрологія і стандартизація, методи контролю якості і безпеки харчових продуктів, теоретичні основи харчових виробництв, загальні технології, процеси і апарати, обладнання та інші. Загальна кількість балів у підсумку, яку можна було набрати на тестуванні – 40. Інші 60 балів було відведено на творче завдання.

 

На друге завдання випав такий варіант питань:

1 завдання (20 балів)

Принципова технологічна схема виробництва повидла яблучного. Характеристика сировини, що використовується. Призначення технологічних процесів, основні фізико-хімічні зміни, що відбуваються при цьому та їх вплив на якість готової продукції.

Принципова технологічна схема виробництва шоколаду.

2 завдання (10 балів)

Методи визначення вмісту жиру в апараті Сокслета. Галузь застосування, сутність та особливості використання для різних харчових продуктів.

3 завдання (30 балів)

Особливості перебігу процесу клейстеризації крохмалю, що відбувається у різних технологіях харчових продуктів, його вплив на якість готової продукції.

        

Після закінчення часу наданого на виконання творчого завдання до роботи приступила комісія журі, у склад якої за проханням заступника декана Наталії Слободянюк був включений і завідувач кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції Владислав Сухенко. Очолив комісію журі Академік міжнародної академії холоду, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки д.т.н., проф. Павло Пивоваров, а загальна кількість членів журі була у кількості 20 чоловік. 

Наша радість не знала меж, коли одним з переможців виявилась наша студентка Ольга Шахворостова, що здобула ІІ місце у номінації найкраще знання дисципліни «Теоретичні основи харчових технологій» з чим ми її щиро і вітаємо!!! Інші учасниці теж без дипломів не залишились і це стане їх доробком у напрямку вступу до магістратури та нових звершень у нових наукових звершеннях.

 

Після емоцій, та нервової напруги, всім було корисно відпочити, виплеснути емоції, погуляти містом, яке своєю красою та чистотою захоплює. Не дарма колись Харків був столицею України. То ж і наставники і студенти скористались такою можливістю і вирушили на прогулянку.

  

Перш за все добравшись до підвісної канатної дороги, яка починається у Саржинському яру, що є відомим місцем розташування джерела мінеральної води, і переборюючи відчуття страху поїхали до центрального парку ім. М. Горького. Чудові краєвиди водночас змінили відчуття тривоги на захоплення від побачених красот! Шкода, що природа ще не повністю прокинулась, але маючи фантазію можна тільки уявити, яка краса постає коли зазеленіють дерева і заквітне яблуневий сад, який знаходився прямісінько під нами. Пролетівши мов птахи над парком ми досягли кінцевого місця нашої подорожі на канатній дорозі.  

Центральний парк культури та відпочинку ім. Максима Горького. Це головний парк міста Харкова, який після реконструкції було відкрито для відвідування до дня міста 23 серпня 2012 року.

Нажаль не багато часу у нас було, бо цим парком можна гуляти цілий день, розглядаючи цікаві скульптури, катаючись на оновлених атракціонах та гуляючи поміж велетенських сосен.

Прогулянка не оминула Харківський Державний Академічний театр ім. Т.Г.Шевченка. Всі ми задоволені переглядом вистави Марії Ладо «Дуже проста історія», в якій діють люди, тварини та небожителі. Проте дійових осіб цієї п'єси справедливіше було б поділяти на тих, хто має у своїй душі відчуття органічного зв’язку зі світом, і тих, хто інтуїтивно шукає цієї душевної розради. Одним словом «просто» називають різні речі. Є простота, про яку сказано: «Де просто – там янголів до ста». Іноді цей шлях простягається через все життя…

 

 

 

Наприкінці довго прогулювалися вечірнім історичним центром Харкова та ділились власними враженнями від олімпіади. Завжди корисно розповідаючи один одному, хто що відповів, побачитити питання з іншого боку, провести аналіз виставлених на олімпіаду питань. Тому що «Мислити, обмірковувати та аналізувати» зовсім не значить «сумніватись і вагатись»! Тим самим, ще раз, наша молодь доказала свою талановитість.

А на наступний день відбулось нагородження лауреатів олімпіади, то ж сфотографувавшись у залі засідань із дипломами, які вручали перший проректор Ліана Янчева та проректор по науці Валерій Михайлов, а також не забувши залишити фото на згадку біля корпусу  Харківського державного університету харчування та торгівлі, задоволені, щасливі і трішки стомлені поїхали ми всі разом до нашого Києва, до рідного НУБіП України, щоб з новими силами іти до нових звершень.

Дякую усім хто приклав душу, розум, серце і руку до навчання наших переможців, до їх підготовки до Олімпіаду, до їх становлення, як науковців, як патріотів свого вишу Марії Михайлівні Жеплінській, Михайлу Михайловичу Муштруку, Людмилі Миколаївні Тищенко, Оксані Анатоліївні Штонді, звісно ж завідувачу кафедри Олександру Аркадійовичу Савченку. Мені було вельми приємно їхати відстоювати першість з такою молоддю, якою варто пишатись. 

Також, велика подяка деканату факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, декану Ларисі Баль-Прилипко і заступнику декана Наталії Слободянюк, які до останнього вірили у нашу перемогу і зробили все можливе, щоб ця подорож до славного міста Харкова відбулась.

А головне, це те, що спрямування ректора Станіслава Ніколаєнка на освічених і закоханих у науку студентів, витрати, які здійснюються університетом, обов’язково дадуть свої плоди. Це саджанці з яких вже через 3-5 років Україна буде збирати рясний врожай для Батьківщини.

Владислав Сухенко

завідувач кафедри стандартизації

та сертифікації с.-г. продукції

 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook