Студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства представили Україну та університет на міжнародному лісовому багатоборстві у Чехії

10 квітня 2017 року

     Нещодавно закінчились міжнародні студентські змагання з лісового багатоборства в місті Брно, Чехія. На 31 змагання на звання кращих у лісовій галузі прибули 13 команд з 12 країн Європи: Бельгія, Естонія, Італія, Латвія, Польща, Сербія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Фінляндія, Україна та 2 команди із Чехії. 

     Команду з України представили студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства нашого університету, а саме Іванна Данілова (4 курс), Ващенко Роман, Вадим Поліщук та Іваненко Юрій (магістри 1 року). До речі, мінімум одна дівчина у команді – це обов'язкова умова для участі у змаганнях.
     Лісові багатоборства вже традиційно організовує студентська організація факультету лісового господарства та технології деревообробки Університету імені Менделя. Організатори дуже серйозно підійшли до проведення змагань і всі заходи були представлені на найвищому рівні.

     Конкурсна програма дуже насичена і увесь період змагань поділений на три етапи. Перший етап складався з кількох дисциплін: обрізування сучків на макеті колоди; зміна шини в бензомоторній пилі; горизонтальний та вертикальний зріз пилою; пиляння колоди дворучною пилкою; заруб сокирою на точність (для дівчат); пиляння одноручною пилкою (позаконкурсна програма в рамках презентації Stihl «Timbersport Czech series»), а також керування harvester-симулятором. 

 

 

     Другий етап змагань присвячений різним видам стендової стрільби: скіт, трап та стрільба з дрібнокаліберної гвинтівки. Крім того, була надана можливість всім учасникам потренувати свої здібності у стрільбі з мисливського лука та арбалету. 

 

     Третій етап змагань видався найскладнішим та найемоційнішим. Перша половина була присвячена груповій та індивідуальній таксації вражаючих чеських лісів, в якій, до речі, наша команда посіла третє місце. З другої половини дня стартувало спортивне орієнтування по чеських гірських ландшафтах скелястими пагорбами та буковими лісами. На кожному «чекпоінті» учасникам було необхідно визначати зразки трав’янистих рослин, пагонів дерев, мінералів, деревини, комах, черепи, слідів диких тварин та багато іншого. Хоч це було й виснажливо, але залишило незабутні враження.

     Міжнародні змагання – це не лише «поле бою», але й можливість обміну знаннями, традиціями, культурою різних країн, налагодження дружніх зв’язків з майбутніми лісівниками з усієї Європи. Тому одним із головних елементів лісового багатоборства є міжнародний вечір, де кожна з 13 команд презентували свою країну, виконуючи народні пісні та частуючи усіх охочих традиційними стравами та напоями. Всі учасники були у захваті від української «паленки» та сала з часником.
     Не менш вражаючою була і церемонія закриття змагань. Організатори підготували сюрприз у вигляді величезного смачного торту, оформленого у лісівничому стилі та з прапорами всіх країн-учасниць. 

     Для студентів, що мали честь взяти участь у змаганнях, це дуже важливий захід. Нема нічого кращого, ніж зрозуміти, що ми, українські лісівники з НУБіП України, можемо конкурувати з представниками нашої професії не тільки в Україні, а й за кордоном. Проте головна мета лісового багатоборства – це єдність між країнами, дружба, можливість зустріти цікавих і розумних людей, спілкування іноземною мовою та усвідомлення того, що лісівник – це не просто професія, а братство людей по всьому світу. 

Г. Лобченко,
керівник міжнародних програм
ННІ лісового і садово-паркового господарства 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook