Круглий стіл на тему «Розвиток і розміщення продуктивних сил в умовах глобалізації і регіоналізації світового економічного простору»

10 квітня 2017 року

4 квітня 2017 р. в рамках засідань гуртків кафедри глобальної економіки: «Регіоноведення», «Глобалізація та європейська інтеграція», «Європейські студії» відбувся круглий стіл на тему «Розвиток і розміщення продуктивних сил в умовах глобалізації і регіоналізації світового економічного простору» для студентів ОC Бакалавр 3 курсу економічного факультету, спеціальність «Фінанси і кредит».
Оргкомітет круглого столу: К.В. Наконечна - доцент кафедри глобальної економіки, кандидат економічних наук, Л.В. Богач - старший викладач кафедри глобальної економіки, кандидат економічних наук В.Л. Гераймович - доцент кафедри глобальної економіки, кандидат економічних наук. Активну участь у круглому столі брали студенти магістри, спеціальності «Прикладна економіка» Валькевич Тетяна та Козакевич Володимир.
На круглому столі обговорювались такі питання:
– Глобалізація та регіоналізація місцевого розвитку як основні суперечливі фактори впливу на місцеве самоврядування.
– Глобалізація і регіоналізація: місце України.
– Сучасні тенденції регіоналізації та їх роль в європейських інтеграційних процесах.
– Транснаціоналізація як ключовий фактор розвитку глобальної економіки в Україні.
– Особливості світової глобалізації в сучасних умовах.
– Функціонування регулятивних інститутів у глобальній економічній системі.
 

К.В. Наконечна виступила з доповіддю тему «Глобалізація та регіоналізація місцевого розвитку як основні суперечливі фактори впливу на місцеве самоврядування» У доповіді було висвітлено тенденції та характерні ознаки розвитку систем місцевого самоврядування під впливом глобалізації та регіоналізації, визначено основні підходи з дослідження політики самоврядних структур у контексті впливу глобалізаційних процесів, запропоновано трактування комплексу викликів глобалізації для системи самоврядного управління.

Л.В. Богач виступила з доповіддю на тему:«Транснаціоналізація як ключовий фактор розвитку глобальної економіки в Україні». У виступі було обґрунтовано перспективні напрями взаємодії ТНК та економічної системи держави, досліджено функціонування ТНК в кризових умовах та їх вплив на розвиток економіки України, розглянуто особливу роль транснаціональних корпорацій у формуванні глобалізації міжнародних економічних відносин.
В.Л. Гераймович виступила з доповіддю «Функціонування регулятивних інститутів у глобальній економічній системі». У виступі доповідач висвітлює взаємодію світових інститутів у сучасній геоекономічній структурі світу. Розглядає функціонування таких світових регулюючих інститутів, як МВФ, СОТ та ООН, безпосередньо визначає вектор та характер розвитку світогосподарської системи. Обґрунтовує найбільші протиріччя та проблеми функціонування глобальних регулюючих структур та встановлює чіткий зв’язок із процесами глобального розвитку, виявляє потенціал для підвищення їхньої ефективності.

Козакевич Володимир виступив з доповіддю на тему «Особливості світової глобалізації в сучасних умовах». Ним було розкрито особливості сучасної світової глобалізації, процеси глобального розвитку, глобалізація міжнародних відносин, інтернаціоналізація господарського, політичного, культурного та інших аспектів життя суспільних організмів; наведено різні точки зору науковців щодо поняття “глобалізація”; запропоновано декілька підходів щодо визначення глобалізації; розкрито сутність глобалізації на макро- та мікрорівнях; окреслено деякі позитивні наслідки глобалізаційних процесів на сучасному етапі розвитку суспільства.

Волькевич Тетяна доповідала за темою «Сучасні тенденції регіоналізації та їх роль в європейських інтеграційних процесах». В доповіді було здійснено аналіз процесу регіоналізації в країнах Європи. Визначено основні відмінності між термінами «регіоналізація» та «регіоналізм». Сформульовано основні сучасні тенденції регіоналізації та їх роль в європейських інтеграційних процесах.
Круглий стіл на тему: «Розвиток і розміщення продуктивних сил в умовах глобалізації і регіоналізації світового економічного простору» відбувся на високому науковому та організаційному рівні, він став ареною жвавих дискусій, обміну думками з проблем, що піднімалися під час його роботи. Проведення таких наукових заходів є надзвичайно корисним для поглиблення знань, отриманих в процесі навчання, формування та розвитку здібностей студентів до наукових досліджень.


К.е.н., асистент кафедри глобальної економіки Сокол Л.М.


 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook