Переможниця II етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з юридичних наук Світлана Голуб: «Час для зняття мораторію на землі сільськогосподарського призначення настав»

3 квітня 2017 року

     Остання декада березня і квітень – пора фінальних змагань Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Цьогоріч його початок ознаменувався для нашого університету успіхом. Уже маємо призерів із різних галузей наук та першу переможницю – нею стала студентка магістратури юридичного факультету Світлана Голуб. Одразу по приїзду вона поділилася враженнями і радістю від перемоги з нами. І коли йдеться безпосередньо про тематику наукової роботи, дивуєшся, настільки аргументованою, переконливою і обізнаною не тільки в галузі земельного права, а й ерудованою в інших сферах є наша співрозмовниця. Тому й не дивно, що першість у другому етапі конкурсу, причому серед вишів всієї країни, які готують майбутніх юристів (у фіналі була представлена 61 наукова робота), виборола саме вона.


– Розкажи, як вирішила взяти участь у конкурсі і як готувалася перемагати?
     – Це була пропозиція мого наукового керівника – професора Володимира Єрмоленка. Готували роботу ще восени. І, чесно кажучи, для мене була несподіваною звістка про те, що її відібрали до фіналу. Отриманий результат у 25 балів по змісту роботи (максимум на етапі відбору до фіналу) викликав безмежну радість і гордість. Безпосередньо до публічного захисту готувалися дуже серйозно і ретельно. Курс взяли на лаконічність. Звичайно без наукового супроводу Володимира Михайловича, підтримки деканату факультету і особисто декана Олени Сергіївни – цього досягнення не було б. 

– Здобути перемогу такого рівня непросто. Тут потрібна, перш за все, цікава тема. Яку проблему досліджувала?
     – Правові проблеми існування мораторію на землі сільськогосподарського призначення. Зокрема, ми намагалися проаналізувати й виокремити соціально-економічні і політичні передумови та чому він був продовжений. З вибором допоміг Володимир Михайлович, який і сам не просто опікується цією проблематикою, а й є апологетом зняття мораторію. До речі, сама наукова робота – то лише невеличка частинка магістерського дослідження, яке теж виконую під пильним керівництвом професора Єрмоленка. І вже, доповідаючи за трибуною у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого, відчула, що тема обрана дуже вдало, стільки запитань від комісії та з аудиторії, від керівників самих учасників, головуючого секції під час і після виступу, які навіть виходили за рамки юридичної тематики, здається, не адресували нікому. 

– Безперечно, тема надзвичайно дискусійна і завжди викликає полярні точки зору. То бути мораторію чи ні? Підсумки дослідження і твоя особиста точка зору.
     – У ході роботи над темою дійшли висновку, що це, по суті, не є ніякий мораторій, а пряма заборона. Остання ж, звісно, є порушенням норм Конституції. А тому мають бути внесені зміни до Земельного та Цивільного кодексів, створений ринок землі і прийняття відповідного закону. Рано чи пізно мораторій треба відміняти. І якщо відбувається порушення Основного Закону держави, зокрема, статті 14, потрібно вжити всіх заходів щодо його усунення. Я думаю, такий час уже настав. І попри скептицизм, ми як правовики повинні дотримуватися і відстоювати принципи верховенства права. Крім того, мораторій допоможе вивести ринок землі з тіні. Бо вигода для землевласника за існуючого стану речей – мінімальна. Ми ж повинні захистити селян. Інше питання – вартість землі, хто і за яких умов може її купувати. 

– А як конкурентний дух? Відчувався?
– Це було справжнє наукове середовище – сильні учасники і глибока тематика досліджень. Дехто навіть презентував можливі законопроекти. Надзвичайно високий інтелектуальний рівень відчувався одразу. Але попри змагальність, атмосфера залишалася дружньою. Хочу також зазначити, що рівень підготовки у нашому університеті на юридичному факультеті ні в якому разі не поступається профільним вишам країни.

– Не за горами завершення навчання в магістратурі. Перемога в конкурсі – непоганий початок для вступу в аспірантуру. Які плани на майбутнє?
     – Спершу хочу успішно завершити магістерську роботу. Про аспірантуру ще не думала, але обов’язково разом із керівником поміркуємо.

Розмовляла Ольга Наконечна 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook