Відбулося засідання Ради з питань аграрної освіти при МОН України

31 березня 2017 року
Житомирський національний агроекологічний університет

    29 Березня 2017 року відбулось засідання Ради з питань аграрної освіти Міністерства освіти і науки України, що створена Наказом МОН України від 24.11.2015 № 1213 «Про створення Ради з питань аграрної освіти». У роботі засідання Ради взяв участь Анатолій Остапчук, декан факультету аграрного менеджменту НУБіП України.

   Цього разу засідання відбувалось на базі Житомирського національного агроекологічного університету. Вів засідання голова ради – Алекс Ліссітса, генеральний директор «Індустріальної молочної компанії», президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

На розгляд були винесені наступні питання:

1. Проблеми та перспективи розвитку аграрних ВНЗ в сучасних умовах: досвід ЖНАЕУ – Олег Скидан, ректор Житомирського національного агроекологічного університету

2. Про хід впровадження дуальної освіти в аграрних навчальних закладах - Тетяна Іщенко, заступник голови Ради з питань аграрної освіти при МОН України

3. Про хід підготовки стандартів по спеціальностях – Ігор Будько, завідувач сектору аграрної та спеціальної освіти департаменту вищої освіти МОН України

4. Ефективність використання земельних ресурсів навчальними закладами - Микола Хоменко, заступник голови Асоціації «Украгроосвіта»

5. Про результати роботи за 2016 рік та актуальні питання, що підлягають розгляду в 2017 році – Алекс Ліссітса, голова Ради з питань аграрної освіти при МОН України

6. Різне.

Про Раду деканів, рекомендації по роботі ради деканів при Раді з питань аграрної освіти при МОН України – Тетяна Іщенко, заступник голови Ради з питань аграрної освіти при МОН України

Про Раду з виховної роботи при Раді з питань аграрної освіти при МОН України - Микола Хоменко, заступник голови Асоціації «Украгроосвіта».

Олег Скидан, ректор ЖНАЕУ, ознайомив з останніми напрацюваннями, досягненнями та перспективами розвитку університету. Спеціалізація університету нині зосереджена на реалізацію та участь в міжнародних проектах щодо органічного та екологічного розвитку.

   Ігор Будько повідомив про те, що нині розробка стандартів освіти для аграрних спеціальностей знаходяться на завершальному етапі і за сприятливих умов та вчасного погодження на всіх рівнях вони можуть буть рекомендовані для формування навчальних планів для вступників 2017 року.

   Тетяна Іщенко проінформувала учасників зібрання щодо стану впровадження навчання за дуальною формою навчання. Протягом минулого року було проведено до десяти семінарів (в т.ч. семінари TAIEX, заходи організовані за підтримки Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПД)тощо) для українських освітян по висвітленню особливостей навчання студентів за дуальною системою. МОН України створив робочу групу з цього питання, до складу якої від аграрної освіти ввійшли: Тетяна Іщенко, в.о.директора ДУ НМЦ «Агроосвіта», Валерій Жмайлов, проректор СНАУ; Писаренко, проректор ПДАА, Фолькер Зассе, керівник проекту АПД. При обговоренні були також обговорені питання щодо навчання саме за дуальною системою може посприяти поверненню молоді на роботу на підприємства саме у сільських регіонах, що сприятиме сільському розвитку. Вирішено на 2017 рік визначити два-три кращих приклади впровадження навчання за дуальною формою навчання в Україні та організувати практичні воркшопи на базі цих установ.

   Микола Хоменко у своїй презентації доповів про ефективність використання земельних ресурсів навчальними закладами України за попередні роки. При обговоренні було рекомендовано навчальним закладам у 2017 році звернути особливу увагу на прозорість даних щодо обробки земельних угідь та ініціювати проведення при МОН України за участю представників Міністерства аграрної політики і продовольства (МАПП) України збори щодо використання земельних ресурсів , що закріплені за навчальними закладами та результатами господарювання. В обговоренні взяла участь Людмила Ставнича, заступник директора департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі МАПП України, яка доповіла про досвід роботи Міжвідомчої аналітичної групи по використанню земельних ресурсів НААН України. Руслан Недашківський, член ради, директор ДНЗ «Катюжанське вище професійне училище» доповів про проблеми та ситуацію по оформленню державних актів на землю професійними закладами освіти. Вирішили підготувати та направити лист-звернення на Держгеокадастр щодо можливості встановлення пільгових розцінок при реєстрації та оформленні землі аграрних навчальних закладів освіти.

   Алекс Ліссітса в своїй доповіді зупинився на результатах роботи Ради за 2016 рік та планах на 2017 рік. Зокрема:

-           рекомендовано всім закладам аграрної освіти наповнювати базу практичного навчання порталу AgriIntern.in.ua

-          клопотати перед Українським клубом аграрного бізнесу щодо активнішого залучення аграрних компаній до участі та розміщенню вакантних місць практичного навчання на сайті AgriIntern.in.ua

-          визначити пріоритетні напрямки в проведенні семінарів з підвищення кваліфікації викладачів аграрних навчальних закладів на 2017 р. (до 16 квітня 2017 р.);

-          організувати на базі ДУ НМЦ «Агроосвіта» до 31 травня 2017 р. воркшоп за участю представників посольств та міжнародних установ для висвітлення можливостей участі українських освітніх установ у міжнародних грантових програмах;

-          запровадити трирічну програму підтримки науковців, що опублікують свої праці в міжнародних рейтингових журналах (до кінця травня підготувати перелік та умови оголошення конкурсу);

-          започаткувати Міжнародний пілотний проект формування рейтингу аграрних спеціальностей аграрних навчальних закладів України;

-          клопотати перед МОН України програму покращення рівня підготовки дітей в середніх школах сільської місцевості та ініціювати проведення заходів підтримки сільської молоді при вступі у вищі навчальні заклади.

   Також було прийнято рішення запросити до роботи в  Раду з питань аграрної освіти та рекомендувати МОН України ввести до її складу таких осіб:

Бакуменка Олександра Борисовича, народного депутата України, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин (за згодою)

Лапу Володимира Івановича, голову Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (за згодою)

Мартинюка Максима Петровича, Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України (за згодою)

Мушака Олексія Петровича, народного депутата України, члена Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин (за згодою)

Мельника Петра Петровича, голову комітету з питань агробізнесу Спілки українських підприємців, виконавчий директор AGRICOM group (за згодою)

Хоменка Миколу Павловича, заступника Голови Асоціації «Украгроосвіта» (за згодою)

Водночас вивести зі складу Ради Новікова Геннадія Володимировича, голову Аграрного союзу України.

   Членам Ради було запропоновано взяти участь в ознайомчому візиті на виробничі потужності Публічного акціонерного товариства «Житомирський маслозавод»-компанію «РУДЬ», базу практичного навчання студентів ЖНАЕУ.

 Олена Ковтун,

доцент кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook