Не можна сказати, що вода необхідна для життя, вона і є життя

30 березня 2017 року

     Еколог – дуже різнопланова та багатопрофільна професія. Щоб стати кваліфікованим фахівцем-екологом, студенти повинні бути обізнаними у різних сферах життєдіяльності людини. Неймовірно важливою сферою охорони навколишнього середовища є раціональне використання водних ресурсів, вивчення характеру їх забруднення. Для кращого розуміння цієї проблеми третьокурсники спеціальності «Екологія та охорона навколишнього середовища» відвідали ПАТ «АК Київводоканал» та Музей каналізації Києва, який знаходиться на території Управління екологічного нагляду Київводоканалу. 

     А познайомив їх з Київводоканалом фахівець відділу зв’язку з громадськістю Михайло Василик, який працює тут більше 40 роківі пройшов шлях від майстра до керівника оперативно-диспетчерського управління. Його розповідь запам’яталась вражаючими цифрами: за один день населення Києва використовує 800 тисяч тон води, яка потрапляє до каналізації, всього ж в Україні нараховується 2600 кілометрів каналізаційних труб. До речі, найбільш екологічними з останніх є керамічні.

     Студентам дізналися багато цікавих екологічних фактів стосовно розвитку каналізації. Наприклад, після її будівництва у 1894 році у Києві різко зменшилась смертність, тому що санітарно-гігієнічні умови життя населення стали кращими. Це підтверджують звіти лікарів того часу, які зберігаються в музеї.

     Сам музей маєбільш ніж столітню історію, а його експозиція представлена численними експонатами каналізаційного господарства Києва. Серед останніх сучасні та старовинні труби (зокрема дерев'яна, якій близько 200 років), зразки колекторів, засувок та насосів, люки різних періодів, макети насосних станцій та спецтехніки, а також різноманітні інструменти і засоби прочистки мереж. І майбутні екологи, дивлячись на них, вже почали задумуватись про розробку новітніх екобіологічних технологій для очищення каналізаційних мереж Києва та України. Крім того, музей розповідає про зародження системи водовідведення у світі, а також побудову і роботу київської роздільної системи водовідведення – першої на території Російської імперії кінця ХІХ століття.

     Наприкінці екскурсії Михайло Васильович влаштував маленьку вікторину, переможці якої отримали подарунки Київводоканалу. Найцінніший же приз, книга «Час води», дістався авторці цих рядків.

Висловлюємо щиру подяка керівнику та всім співробітникам Київводоканалу за чудову нагоду познайомитися підприємством.

Тетяна Іванова,
доцент кафедри екобіотехнологіїта біорізноманіття,
Максим Блудов,
студент факультету
захисту рослин, біотехнології та екології 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook