УЛЯБП АПК та ТОВ ROMER Labs Ukraine LLC започаткували спільні навчальні семінари для спеціалістів випробувальних акредитованих лабораторій

24 березня 2017 року

     22 березня на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК року проведено науково-практичний семінар «Мікотоксини. Теорія і практика ідентифікації». Співорганізаторами семінару виступило ТОВ ROMER Labs Ukraine LLC – провідний світовий постачальник діагностичних рішень у сфері лабораторного контролю мікотоксинів, харчових патогенів, харчових алергенів, глютену, ГМО, залишків ветеринарних препаратів та інших забрудників продукції харчування.

     У роботі семінару взяли участь фахівці з Київської, Івано-Франківської, Миколаївської, Черкаської, Львівської та Харківської областей, які представляли регіональні лабораторії, ДП «Укрметртестстандарт», торгово-промислові палати та інші лабораторії, акредитовані відповідно до ДСТУ ISO/IEС 17025, а також представники кафедри фармакології та токсикології на чолі з професором Духницьким В.Б. НУБіП України та кафедри терапії та клінічної діагностики Білоцерківського національного аграрного університету на чолі з професором Головахою В.І.

  

 

     Семінар складався з теоретичної та практичної частини. У теоретичній частині семінару було зроблено п’ять доповідей. Першу доповідь «Поширення мікотоксинів у світі. Результати опитування 2016» презентував директор ТОВ ROMER Labs Ukraine LLC Павло Футерник. Доповідачем показано сучасні тенденції розвитку галузі лабораторного аналізу мікотоксинів у провідних країнах світу. 

 

     Завідувач сектор фітосанітарної експертизи та сертифікації насіння УЛЯБП АПК Наталія Волощук детально схарактеризувала основні токсиноутворюючі мікроскопічні гриби, висвітлила шляхи та умови контамінації продукції АПК. Науковий співробітник відділу моніторингу якості продукції АПК Наталія Дудченко особливу увагу звернула на особливості відбирання зразків рослинницької та тваринницької продукції для аналізу на мікотоксини. Про сучасні вимоги до організації вимірювань залишкових кількостей мікотоксинів у продовольчій продукції розповіла керівник відділу моніторингу безпеки продукції АПК Наталія Грибова. Методологію лабораторного контролю мікотоксинів предметно презентувала старший науковий співробітник цього ж відділу, канд. хім. наук Олена Лапоша.

     Великий інтерес учасників заходу викликала практична частина, яка передбачала демонстрацію лабораторної частини аналітичного процесу детекції мікотоксинів у продукції АПК від пробопідготовки – до хроматографічного визначення. Методичний процес включав: концентрацію зразків різними способами, очищення мікотоксинів від компонентів матриці, їх концентрацію на твердо-фазних та імуноафінних колонках, готування проби до РХ-МС, а також проведення аналізу на мікотоксини методами ВЕРХ, РХ-МС та експрес визначення тест-смужками. Практичний майстер-клас з лабораторного визначення мікотоксинів на високому професійному рівні проведено науковими співробітниками сектору хроматографічних досліджень Оленою Лапошею та Євгенією Біщук.

 

      Після закінчення семінару всім учасникам вручено дипломи про підвищення кваліфікації.

     Шляхом реалізації таких науково-практичних заходів Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК ділиться набутим досвідом та методичними новаціями, чим підвищує свій рейтинг на ринку аналітичних послуг та дослідницьких інновацій.

Тетяна Колесникова,
начальник науково-організаційного відділу впровадження
систем управління, стандартизації ТВ метрології  

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook