Вчена рада затвердила звіт ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

22 березня 2017 року

     22 березня відбулося засідання вченої ради університету. На його початку ректор Станіслав Ніколаєнко вручив відзнаки нашим колегам. Нагрудний знак «Заслужений діяч науки і техніки України» – професору Володимиру Бусолу, грамоту Верховної Ради України – завідувачу кафедри Миколі Ільчуку, нагрудний знак «Василь Сухомлинський» – декану агробіологічного факультету Віктору Забалуєву, диплом заслуженого майстра спортуОлександрі Пархоменко.

     Після таких приємностей ректор коротко проінформував про результати діяльності університету впродовж місяця. Головна подія – це те, що практично заселилися у третій корпус. У березні тривало оцінювання залишкових знань магістрів. Результати є неоднорідними. Так, за окремими спеціальностями вони не зовсім задовільні. Також досвід показав, що неефективно, коли коли ті, хто готують студентів, самі складають завдання для зрізів. Ректор звернув увагу й на те, що студенти не беруть участь у культурно-масових заходах столиці. Щодо міжнародної діяльності, як і раніше, студенти та викладачі проходять стажування і навчання у зарубіжних вишах-партнерах. Поліпшився стан справ і в навчально-дослідних господарствах університету. Зростають валові і середньодобові надої молока. Споживання енергоносіїв у фізичних величинах вдалося знизити в рази, чого не скажеш про грошові вимірники. І причина тому – шалено зростаючі тарифи на комунальні послуги.

     До уваги членів вченої ради завідувач кафедри Андрій Гетя представив наукову доповідь «Перспективи застосування сучасних генетичних методів оцінки племінної цінності тварин в Україні». За даними ФАО щодо вартості сільськогосподарської продукції, перші чотири позиції в рейтингу займає тваринництво. А ще виявляється, що споживаємо м’ясну продукцію в недостатній кількості, хоча ситуацію з поголів’ям доповідач вважає стабілізованою. На запитання Станіслава Ніколаєнка, що потрібно, аби в наших господарствах надої перевищували середні показники по країні, Андрій Гетя переконаний: в основному все залежить від селекції і кормової бази.

 

     Центральним питанням порядку денного став звіт директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимира Козирського. До речі, майже два роки тому він уже доповідав. Тож, що змінилося власне за цей період, мова далі. Вступна кампанія для інституту, за словами його директора, виявилася результативнішою. До речі, профорієнтацією тут займаються всі, від викладача – до студента, аспіранта. А ще безкоштовно консультують абітурієнтів до ЗНО. Наявність переможців всеукраїнських олімпіад і конкурсів свідчить про високий рівень професійної підготовки студентів. Міжнародна співпраця представлена різностороннім партнерством з вісьмома закордонними вишами. Цікавими і водночас прикладними є наукові розробки інституту. Вагомою є й ніша, яку інститут реалізує з енергозбереження в усьому університеті.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко адресував доповідачу одразу два запитання, які стосувалися боротьби з нестатутними відносинами і використання теоретичних знань, отриманих з першого курсу, при підготовці бакалаврських і магістерських робіт. Щодо першого, то в інституті, за словами його директора, фіксують, на жаль, такі випадки і проводять відповідну роботу. А на рахунок іншого, то зазначені побажання враховуються, зазначив він.

     Начальник навчально-методичного відділу Лариса Кліх запропонувала розширити перелік магістерських програм з урахуванням вітчизняного досвіду та представила результати зрізів знань серед магістрів. Також вона зауважила, що окремі кафедри не оновлюють своїх веб сторінок. Близько 80% дисциплін забезпечені електронними навчальними курсами, але лише половина – атестовані. Хоча кафедри фізики і вищої та прикладної математики забезпечені на всі 100%. Але, як зауважив начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, саме ці кафедри не готують проектів науково-дослідних робіт, хоча мають публікації у Scopus. Крім того, в інституті функціонує 58 наукових гуртків і для такої кількості активність участі студентів у наукових конкурсах має бути вищою. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук звернув увагу на опанування студентами інституту іноземної мови. Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко відмітив порядок у приміщеннях інституту та прилеглої території.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко, підсумовуючи, зазначив, що інститут – один із тих, хто займає велику нішу для вирішення загальноуніверситетських проблем. У цілому звіт вчена рада схвалила і доручила директору Володимиру Козирському, завідувачам кафедр та всьому колективу усунути виявлені в ході перевірки недоліків. Особлива увага – проведенню цьогорічної вступної кампанії.

 

 

     Вчена рада заслухала ще один звіт – про роботу Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК. Його представив директор Валерій Ушкалов. Директор благодійного фонду «Голосіївська ініціатива-2020» Євген Томін зауважив, що бізнес, на який би лабораторія мала орієнтуватися, зовсім не знає про її існування. А завідувач кафедри Владислав Сухенко підкреслив, що лабораторія повинна розширити перелік найменувань аналізів.

     Вчена рада підтримала рекомендації навчально-методичної ради, які представила Лариса Кліх, рекомендувала до друку навчальну літературу, монографії та наукові видання, а також затвердила зміни до порядку розгляду атестаційних матеріалів здобувачів вчених звань в НУБіП, про які проінформувала учений секретар Оксана Барановська.

 

     На завершення ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що кожен інститут, факультет і кафедра повинні мати родзинку своєї діяльності. З усією серйозністю треба підійти до зустрічі 31 березня випускників Київщини. Всюди має бути ідеальний порядок. Активну участь у заході мають взяти також студенти. Після загальних зборів в актовій залі третього корпусу гості розійдуться за напрямами, а потім на екскурсії університетом. Не за горами і святкування Дня університету. Тож вже зараз треба запрошувати абітурієнтів, випускників, роботодавців. Станіслав Ніколаєнко звернув увагу також на необхідності постійного контролю за присутністю студентів на заняттях. З міркувань безпеки та економії енергоресурсів заборонено використовувати обігрівачі.

 

Ольга Наконечна

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook