Магістри Микола Георгіян і Максим Мацала – переможці всеукраїнського конкурсу наукових робіт з екології

19 березня 2017 року

     Успішним результатом для НУБіП України завершився Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук за галуззю науки «Екологія та екологічна безпека», який відбувся на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка (м. Полтава). У завершальному етапі конкурсу брали участь близько 100 студентських наукових робіт з різних університетів України. Тематика досліджень вражала своєю актуальністю, новизною та різноманітністю. Оцінювання робіт здійснювала конкурсна комісія у складі вчених з різних навчальних закладів України.

     У фінальному турі наукового конкурсу, за підсумками І туру конкурсу, від НУБіП України було представлено три студентські наукові роботи магістрів ННІ лісового і садово-паркового господарства Миколи Георгіяна, Максима Мацали та Володимира Ступака. Усі студенти зробили доповідь про проведені наукові дослідження і опублікували матеріали про отримані результати. 

 

     Наукова робота магістра першого року навчання Максима Мацали на тему «Депонування вуглецю дубовими лісами України» (науковий керівник – д-р с.-г. наук Андрій Білоус) була відзначена дипломом ІІ ступеня за перемогу у студентському конкурсі. У своїй роботі Максим здійснив дослідження структури депонованого вуглецю в компонентах фітомаси і мортмаси дубових лісів Полтавщини і Київщини, а також зробив аналіз запасу вуглецю в біомасі дубових насаджень України. Максим проаналізував загальний обсяг депонованого вуглецю та встановив, що частка депонованого вуглецю в мортмасі дубових лісів може становити близько 10 %, що значно менше, порівняно з австрійськими лісами (40 %). Польові дослідження Максим проводив під час комплексної експедиції з студентським науковим товариством «Koło Naukowe Leśników UWM» (Вармінсько-Мазурський Університет в Ольштині).

     Магістр-дослідник другого року навчання Микола Георгіян за результатами конкурсу нагороджений дипломом ІІІ ступеня за наукову роботу «Моніторинг лісових екосистем за даними космічної зйомки» (науковий керівник – канд. с.-г. наук Віктор Миронюк). Микола у своїй роботі представив результати моніторингу лісових екосистем за даними сезонних композитних зображень Sentinel-2 та здійснив їх аналіз за алгоритмом Random Forest. Магістр Микола Георгіян здійснив моніторинг лісів ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» за даними космічної зйомки та встановив структуру лісового фонду, а також визначив видовий склад лісів.
 

     Свої наукові роботи Микола Георгіян і Максим Мацала виконали у рамках діяльності студентського наукового гуртка «Таксатор» (керівник – Віктор Миронюк) кафедри лісової таксації та лісовпорядкування. 

  

     Результати всеукраїнського конкурсу доводять, що магістерська тематика, яка виконуються в ННІ лісового і садово-паркового господарства, має вагому екологічну складову та важливе значення для розвитку лісового господарства на засадах раціонального природокористування.

Гірс О.А.,
завідувач кафедри лісової таксації
та лісовпорядкування
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook