Рівень підготовки вступників – головний критерій відбору абітурієнтів ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

1 березня 2017 року

     У Сумському коледжі харчової промисловості відбулася незвичайна за формою зустріч студентів і викладачів спеціальності «Монтаж, обслуговування засобів і систем автоматизації технологічного виробництва» з доцентом кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка Володимиром Решетюком. Господарі зі свого боку хотіли продемонструвати свої здобутки, а наш викладач хотів якнайкраще представити свою кафедру (і, повірте, є про що сказати і показати!) для продовження навчання у НУБіП.
     Розпочали зустріч у колі директора коледжу Юрія Барилюка, його заступника Валентини Богуш і завідувачки відділення Ірини Рябіченко, які презентували останні здобутки коледжу.

     Спеціальність «Монтаж, обслуговування засобів і систем автоматизації технологічного виробництва» має більше 45 років досвіду підготовки та виховання висококваліфікованих фахівців в області автоматизації процесів управління, наголосив Юрій Барилюк (до речі, він і сам за спеціальністю інженер-автоматник). По закінченню навчання випускники отримують кваліфікацію техніка-електромеханіка з обслуговування засобів автоматики і контрольно-вимірювальних приладів.
    А Валентина Богуш додала, що навчання проводиться за новітніми методиками в аудиторіях з найсучаснішим обладнанням: студенти працюють у комп'ютерних класах, які обладнано сучасними засобами обчислювальної і організаційної техніки. Це дає змогу досконало володіти комп'ютером, опановувати найбільш розповсюджені програмні продукти, що сприяє підготовці сучасних висококваліфікованих фахівців.
     А Ірина Рябіченко зауважила, що викладачі активно використовують сучасні технології навчання (розв'язання ситуаційних вправ, семінари-презентації, семінари-дискусії, проблемні лекції, навчальні тести, виїзні заняття (екскурсії) на підприємства), застосовуються сучасні програмні продукти, Internet-ресурси, візуальне супроводження занять тощо. Велику увагу приділяємо організації практичного навчання студентів спеціальності. Зокрема, проведена робота по укладанню довгострокових договорів із передовими підприємствами, як ЗАТ «ЦАНТ+», ПАТ «СМНВО ім. М.В. Фрунзе», «Сумихімпром», «Гнідавський цукровий завод», ТОВ «Сумиторг-партнер», «Жовтневий цукровий завод», ТОВ «Світ ласощів».

     У свою чергу Володимир Решетюк показав найактуальніші вектори подальшого руху випускників, зокрема і в першу чергу – навчання у НУБіП. Адже студент має найрізноманітніші варіанти стати висококваліфікованим і конкурентоспроможним фахівцем, а науково-педагогічні працівники кафедри допоможуть у мотивації і реалізації цього.

     Він розповів студентам про спеціальності, за якими готують фахівців у ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження. А оскільки зустріч проводилася в діалоговому режимі, то природньо, що добре обізнана в автоматиці молодь бажали більше інформації отримати саме в цій царині. Тож Володимир Решетюк детально розповів про матеріально-технічне забезпечення навчального процесу студентів, які навчаються за напрямом автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, мають у своєму розпорядженні сучасні навчальні лабораторії для виконання лабораторних і практичних робіт, роздатковий матеріал (каталоги фірм-виробників, технічну документацію на прилади та засоби автоматизації), електронну бібліотеку тощо.

     А родзинкою для студентів стала, звичайно, робототехніка. Адже на сучасному етапі розвитку суспільства, це помічник і радник людини, а в багатьох випадках навіть сповна замінює її. І кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка у цьому напрямку старається знайти «своє місце під сонцем». Розробляються різноманітні моделі роботів для тепличного господарства (зокрема для збирання полуниці і помідорів), тож студенти НУБіП мають можливість долучатися реалізації таких стартапів.

     Безперечно, в умовах глобалізації, неможливо було залишити поза увагою і питання реалізації мобільності студентів. І хоча почалося воно із жартів, а зала хвилинами наповнювалася сміхом щодо «мобільності» студентів на плантаціях Польщі, Німеччини і ще деяких європейських країн, продовження дискусії відбувалося у повній тиші.
     Адже ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження розробив програму подвійних дипломів Double Degree, за якою студенти мають можливість отримати відразу два дипломи – НУБіП і університету-партнера, зокрема Варшавського університету наук про життя. Навчаються студенти два семестри у Варшаві і один – у Києві. Для участі у цьому проекті необхідне знання англійської мови (рівень В1, В2) і високий фаховий рівень.

Богдан Куляк,
аспірант кафедри автоматики та
робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook