Горизонт 2020: розкриваємо можливості співпраці держави і приватного сектору

15 лютого 2017 року

     14 лютого 2017 року представники НУБіП України – керівник НКП Горизонт 2020 Наталія Демешкант, керівник РКП Горизонт 2020 Лілія Калачнюк, директор УЛЯБП АПК Валерій Ушкалов та заступник директора УЛЯБП АПК Оксана Самкова прийняли участь у засіданні круглого столу з питань державно-приватного партнерства та спільних технологічних ініціатив. Захід відбувся в МОН України під головуванням заступника Міністра України Максима Стріхи (http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2017/02/14/shhob-povnistyu-skoristatisya-mozhlivostyami-mizhnarodnoyi-spivpraczi/).

     З моменту підписання асоційованого членства у програмі Горизонт 2020 та участі у понад 274 конкурсах цієї програми, Україна має 61% успішних заявок з фінансуванням близько 12 млн. євро, – зазначив Максим Стріха, а до Плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року належить законодавче вдосконалення участі науковців та бізнесу з метою максимального використання можливостей міжнародної співпраці – у межах як «Горизонту-2020», так і інших програм. Крім того, у 2017-му в Україні розпочне роботу Національна рада з питань розвитку науки і технологій, члени якої представлятимуть інтереси України в Єврокомісії під час планування та розробки наступних європейських грантових програм. 

     В заході прийняли участь широке коло європейських експертів з Франції, Естонії, Німеччини, Польщі, Румунії, які представили досвід своїх країн щодо участі у рамковій програмі Горизонт 2020. Координатор міжнародних проектів з дослідження та інновацій Європейської Комісії Тьєррі Деварс наголошував на потребі підготовки грантових пропозицій у співпраці з промислово-виробничим сектором економіки, що забезпечує прикладне застосування результатів досліджень, їх комерціалізацію та як результат інноваційний розвиток України як частини Європейського науково-інноваційного простору.

     Представники українських державних та неурядових організацій, бізнес-спільноти та вищих навчальних закладів презентували кращі приклади вдалого поєднання результатів міжнародних наукових грантів з їх впровадженням у виробництво. Зокрема, було представлено досвід Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М.Францевича щодо розробку надміцних матеріалів для використання у побудові сучасних транспортних магістралей та для виготовлення імплантів у медицині. 

 

     Як результат реалізації проекту «Термоелектричні матеріали та пристрої для енергозбереження і підвищення безпеки» в рамках програми Україна-НАТО, Прикарпатський Національний університет представив створення структури – Ukrainian Energy HUB, що поєднала на міжнародному рівні університетську та шкільну навчальну діяльність, науково-дослідницьку роботу в університеті та технологічному парку, а також та співпрацю з компаніями та виробничою сферою.

 

     Колеги з Ужгородського національного університету (перші в Україні організатори НКП Горизонт 2020 за напрямом «Харчова безпека…»), представили віртуальну платформу «AgroFood», на якій зібрано дані щодо всіх українських виробників та наукових тем, що стосуються органічної сільськогосподарської продукції.

     Участь у роботі круглого столу переконує, що майбутнє розвитку освіти і науки знаходиться у площині міжнародної співпраці, партнерства у наукових дослідженнях та співпраці як з великою індустрією так і з малими і середніми підприємствами для забезпечення впровадження наукових результатів. 

 

     Існує нагальна потреба активізації НПП університету щодо участі у підготовці грантових заявок, вивчення правил їх підготовки, моніторинг дедлайнів конкурсів. Цим та рядом інших питань програми Горизонт 2020 присвячені інформаційні дні НКП, що створений на базі НУБіП України. 

     Тож принагідно запрошуємо періодично знайомитись з інформацією, розміщеною на сторінці Горизонт 2020 на сайті університету та відвідувати корисні посилання, подані на ній.
     До речі, в 2017 році передбачається три періоди закінчення прийому заявок участі у конкурсах Горизонт 2020 – перша завершилася 14 лютого, наступні дві – в квітні-травні та вересні-жовтні. 
     У першій хвилі прийому заявок наш університет теж прийняв участь як партнер консорціуму з комплексної теми SustainableFoodSecurity – Resilientandresource-efficientvalue.

Сергій Бондаренко,
керівник супроводу міжнародних проектів
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook