Університет обирає стратегію, яка забезпечить розвиток. Економимо в побуті, нарощуємо якість освітнього процесу!

17 січня 2017 року

    17 січня. Під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка відбулася чергова нарада деканів факультетів, директорів ННІ, керівників служб, комендантів навчальних корпусів та завідуючих гуртожитками, присвячена енергозбереженню. Як зазначив очільник університету, на сьогоднішній день залишається невизначеною фінансова ситуація. Проте попередні розрахунки і цифри, доведені Міністерством освіти і науки, свідчать про наявність дефіциту коштів на заробітну плату і оплату комунальних послуг. Велика проблема із утриманням гуртожитків. Плата за проживання – 330 гривень перекриває десь 40% витрат. До прикладу, прийняти душ в лазні в Києві коштує щонайменше 60-70 гривень. Тобто за місяць гарячої води йде на одного жителя гуртожитку 700-800 гривень. Як бути? Підняти плату за гуртожиток до 440 гривень – це мінімальний крок, але він не вирішує проблему. Потрібно економити!

     Аналітичній звіт про їх використання у грудні 2016 року представив перший проректор Ігор Ібатуллін. Цифри сказали самі за себе. Отже, у минулому місяці води використали на 30% більше, ніж закладено лімітом, електричної енергії на 38%. Тепла спожито майже на рівні минулого року. Суттєво перевищують ліміти по використанню холодної води гуртожитки №1, 2, 10, гарячої води – 1, 6, електроенергії – 1, 4, 9, 11. По всіх навчальних корпусах не витримані показники по електриці. Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко навів прикрі випадки використання обігрівачів на кафедрах і нераціонального освітлення. З цією ситуацією миритися не можна і до всіх відповідальних осіб будуть застосовані найжорсткіші заходи. Всім керівникам структурних підрозділів доручено отриману інформацію довести у колективах і вжити необхідні заходи по енергозбереженню.

     Потому Ігор Ібатуллін представив результати оцінки роботи науково-педагогічних працівників у 2016 році. Загальний коефіцієнт рейтингу по університету склав 1,69. Найкраще спрацювали факультети (1,98), харчових технологій та управління якістю продукції АПК (1,86), конструювання та дизайну (1,86), кафедри педагогіки (2,69), технічного сервісу та інженерного менеджменту (2,44), механіки (2,43). Найвищі показники мають професори В.М.Булгаков (4,14), І.П.Ковальчук (3,57), В.С.Ловейкін (3,55). На разі триває збір пропозицій до рейтингу, нового складу комісії. Остаточно документ буде розглянутий на конференції трудового колективу 22 лютого.

 

     Директор благодійного фонду «Голосіївська ініціатива-2020» Євген Томін проінформував про роботу фонду у 2016 році, зазначивши, що всього було зібрано 2,5 мільйони гривень благодійних внесків. Всі вони витрачені на статутну діяльність – поліпшення матеріально-технічної, навчальної бази університету. Євген Томін висловив побажання після введення в дію третього навчального корпусу змістити акцент роботи фонду на підтримку талановитої молоді, оздоровлення студентства, вирішення соціально-побутових питань тощо. Також він запропонував активізувати діяльність створеної Асоціації випускників НУБіП.

     Про підготовку до проведення XIX всеукраїнського зльоту іменних стипендіатів і відмінників навчання аграрних вищих навчальних закладів доповів директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Віталій Коваленко. Заїзд учасників стартує 24 травня і продовжиться до Дня університету, який цього року відзначатимемо 26 травня. У програмі передбачені численні екскурсії університетом і столицею, засідання наукових клубів, проведення фотовиставки, агродебати тощо.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша презентував проект рейтингу для призначення стипендій. Кабінетом Міністрів України визначений розмір звичайної стипендії – 1100 гривень та підвищеної – 1400 гривень, яку отримуватимуть відмінники навчання. Граничний ліміт частки студентів, які отримуватимуть стипендію, становить 40-45%, що дещо нижче порівняно з діючою до цього часу нормою у 75%. До слова, за результатами зимової сесії 2016-2017 навчального року 63% студентів університету отримували б стипендію, якщо б зберігався старий порядок її нарахування. Отже, на факультетах, в ННІ створені стипендіальні комісії, затверджена єдина форма рейтингового списку, яка вже й заповнена у структурних підрозділах. Занепокоєння викликає велика розбіжність між успішністю студентів, які отримуватимуть стипендію, в розрізі курсів: найнижчий бал 69, а найвищий – 93. На разі стипендія нараховуватиметься виключно на показниках академічної успішності. З наступного семестру буде враховуватися й громадська, культурна, спортивна та виховна активність. Тим студентам, які мають право на соціальну стипендію, потрібно у найкоротші терміни зібрати необхідні документи та подати їх в деканати.

     Про роботу підготовчого відділення коротко доповіла його директор Оксана Багацька, зазначивши, що зараз на курсах навчається 69 школярів. У найближчій перспективі планується запровадити заочно-дистанційну форму навчання, що дозволить слухачам витрачати менше коштів і часу на приїзд до столиці.

     Декани факультетів та директори ННІ проінформували про стан профорієнтаційної роботи. Ректор Станіслав Ніколаєнко акцентував увагу на необхідності більш системної і активної дії в цьому напрямку. Демографічна ситуація змушує нас винаходити нові канали комунікації з майбутніми вступниками.

Денис Рудень

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook