В університеті розпочалися співбесіди з керівниками підрозділів: першими звітували виробничники

16 січня 2017 року

     16 січня 2017 року. Сьогодні співбесідами з керівниками відокремлених виробничих підрозділів розпочався ряд заходів, мета яких, як зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, – підбиття підсумків результативності діяльності за 2016 рік та формування подальших шляхів розвитку і визначення відповідних завдань на рік поточний. Як і планувалося, проходили вони у форматі дискусії, коли кожен з учасників – чи то з керівництва університеті, чи господарники – міг висловити свою точку зору. Аби вона була конструктивною. Участь у обговоренні взяли перший проректор Ігор Ібатуллін, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук, начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський, декани Ярослав Михайлович, Віктор Забалуєв, Микола Доля, Вадим Кондратюк, Петро Лакида та інші.

 

     Першим про результати своєї роботи звітував директор НДГ «Великоснітинське» імені О. Музиченка Микола Журавель, а окремі нюанси уточнювали головний бухгалтер Валентина Мартинюк та головний економіст Олена Шкуратівська. Господарство протягом останніх років демонструє хороші виробничі показники і по праву вважається одним з кращих. Виручка від реалізації продукції тваринництва і рослинництва за 2016 рік склала більше 54 мільйонів гривень, а на 2017 планують збільшити цю цифру до 72 мільйонів. Валовий збір зернових склав 7737 тонн, технічних – 1735, кормових – понад 18 тисяч тонн.

     Надій на одну фуражну корову склав 5 тисяч літрів, хоча можна й більше. Але для цього потрібно збудувати нову ферму на 560 голів, причому роботизовану, що дасть змогу отримувати молоко екстра-класу та, відповідно, реалізовувати його за більш високу ціну. За словами Миколи Журавля, до кінця січня мають визначитися з усім комплексом робіт – закупівлею засобів захисту, палива, кормових добавок, насіння тощо, а посів і збирання зернових планується високоякісною технікою. І господарство дуже розраховує на науковий супровід вчених університету.

     Піднімалися питання заробітної плати, тендерів, необхідності запровадження прогресивної системи оплати праці спеціалістів та ресурсозберігаючих технологій, узгодження технологічних карт на кожне з полів з науковцями університету, навчальних практик (особливо на квітень-травень), цінової політики (адже не завжди продукція реалізується за найвигіднішою ціною) і потреби моніторингу коливання цін на ринку. Окремо ректор спинився на заборгованості з ПДВ: необхідно найшвидше знайти способи її сплати. Підбиваючи підсумки, Станіслав Ніколаєнко поставив завдання радикально поліпшити роботу з кадрами, оптимізувати штатний розпис, реформувати систему заробітної плати і подякував Миколі Журавлю та колективу господарства за проведену роботу з побажанням не збавляти темпів.

     Ще одне господарство, яким університет може гордитися, – Боярська ЛДС. Її директор Анатолій Карпук та головний бухгалтер Ольга Циганюк і головний економіст Світлана Буценко інформували про зроблене і перспективи. Коротко кажучи, рік був доволі складним, але досить успішним. На продукцію протягом року кілька разів змінювали ціни і в результаті вийшли на 91 мільйон гривень доходу. За словами керівника станції, оптимізували штатний розпис (управлінський апарат зменшили, а виробничий – дещо зріс), зарплата у господарстві зросла, всі передбачені показники на 2016 рік були виконані і перевиконані.

     Мова йшла також про стан з державними актами на землю (це питання, за словами Анатолія Карпука, регулярно блокується!), необхідність виробництва меблів за участю Боярської ЛДС, розвиток наукової складової співпраці станції і ННІ лісового і садово-паркового господарства, проведення навчальних практик на базі господарства, його можливості як мисливського господарства тощо.

     Серед завдань на 2017 рік – придбання та введення в експлуатацію лінії з виготовлення клеєного щита та бруса, закінчення реконструкції гуртожитку Дзвінківського ННВЦ, проведення базового лісовпорядкування і ресертифікаційного аудиту з лісової сертифікації.

     Ректор поставив перед колективом ЛДС завдання – нарощувати обсяги продукції з доданою вартістю, оптимізувати площі вирубок. Принагідно Станіслав Ніколаєнко торкнувся і необхідності подальшого розвитку ботанічного саду НУБіП, який може стати (і стає!) об’єктом представницької принадливості університету. Подякувавши колективу, він наголосив на необхідності включати всі нові і передові напрацювання у його роботу.

     Директор Агрономічної дослідної станції Григорій Сахацький керує господарством всього чотири місяці, тож звітував доволі лаконічно. Проблем в Агростанції вистачає, і перша з них – кадри: бракує енергетика, зоотехніка, агронома, бухгалтера. Ректор зазначив, що вирішити її можна як за рахунок студентів магістратури, так і залучення зрілих спеціалістів зі сторони. І поставив завдання до кінця місяця її вирішити.

    

     Слід ефективніше використовувати площі господарства, зокрема плодовий сад: тут представлені 80 сортів, а віддача незначна. Про допомогу колективу Агростанції мають подбати факультети агробіологічний і захисту рослин, біотехнології та екології.

     Говорячи про завдання, що стоять перед господарством, Ігор Ібатуллін торкнувся питання тендерів (про хід його вирішення інформувати постійно), готовності до посівної, сплати ПДВ тощо. Як він зазначив, за найближчу декаду слід розробити відповідний план щодо вирішення всього перерахованого.

    

     Останнім сьогодні прозвітував директор НДГ «Ворзель» Іван Куделя. Проблем у господарстві теж вистачає і обстановка напружена, відзначив він. Часом нічим доставляти на ферму корми, а саме молочна складова визначає обличчя «Ворзеля». Порівняно з цим днем минулого року сьогодні надій молока зріс на 1 тонну. Тому перспективи господарства він пов’язує із збільшенням надоїв, необхідністю збільшення ціни на молоко і числа точок реалізації.

     Рослинництво ж як галузь для «Ворзеля» перспективи не має: слабкий потенціал його ґрунтів цьому не сприяє. Тож, аби забезпечити господарству майбутнє, ставку слід робити на збільшення кормової бази тваринництва, тобто засівати більші площі травами. І колективна думка учасників співбесіди виявилась такою: шлях один – ферма на 100 корів з відповідною кормовою базою. І таким чином отримувати 6 тисяч літрів молока цілком реально.

     Підсумовуючи, Станіслав Ніколаєнко зазначив: по «Ворзелю», де раніше лад навели, потрібно чітко сформулювати план дій. І дав доручення керівникам відповідних підрозділів університету допомогти у вирішенні ряду проблем, що стосуються врегулювання питань майна господарства.

Валентин Обрамбальський 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook