Інформаційний день Горизонт 2020: визначення ідеї проекту, підготовка проектної заявки

22 грудня 2016 року

      22 грудня 2016 р. в рамках діяльності Національного контактного пункту рамкової програми «Горизонт 2020» за тематичним напрямом «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка», відбувся 4-й інформаційний день, що передбачав науково-практичний семінар «Визначення ідеї проекту, підготовка проектної заявки».

     Основною метою заходу було вдосконалення компетентностей наукової спільноти аграрних ВНЗ України щодо написання грантових заявок за тематичними напрямами «Харчова безпека» та «Клімат і природні ресурси» Горизонт 2020.
     Особливістю цього інформаційного дня була його практична спрямованість та скап-конференція з керівником НКП на базі Ужгородського національного університету Таїсією Симочко, яка представила тему «Шлях до успішного проекту – дорожня карта (roadmap)». Варто відмітити, що НКП Ужгородського університету функціонує уже три роки, результатом чого стали кілька успішних грантових заявок за програмою Горизонт 2020 та входження науковців університету до європейських дослідницьких консорціумів. Тому досвід та практичні рекомендації, що були представлені у скап-виступі, були особливо цікавими та корисними.

     Роботу семінару продовжила керівник НКП Горизонт 2020 на базі НУБіП України Наталія Демешкант, яка зосередилась на характеристиці наукових проектів, що передбачають створення європейських дослідницьких мереж з участю до двадцяти партнерів. Пояснила різницю між науковими та практичними абстрактами (описами наукових ідей з акцентом на їх практичному значенні для кінцевого споживача). Наголосила на потребі вироблення у наших науковців вміння лаконічно, чітко і зрозуміло для неспеціалістів з даної галузі формулювати свою наукову пропозицію та пояснити власну функцію та роль у міжнародному дослідницькому консорціумі.

     Друга частина інформаційного дня передбачала роботу в групах над формулюванням наукових ідей у вигляді практичних абстрактів.

    Науковий співробітник НКП Горизонт 2020 на базі НУБіП України Людмила Данькевич представила учасникам інформаційного дня мовні особливості заявки, проаналізувавши кращі приклади успішних пропозицій на сільськогосподарську тематику українською та англійською мовами.

     Останній в 2016 році інформаційний день викликав жваве обговорення та обмін ідеями щодо перспектив входження до наукових європейських мереж та партнерства у дослідницьких консорціумах.
     Всі матеріали семінару будуть розміщені на сторінці НКП «Горизонт 2020» на сайті НУБіП України http://nubip.edu.ua/horizon2020.

Олександр Вальчук,
науковий співробітник НКП «Горизонт 2020» при НУБіП України,
доцент кафедри акушерства, гінекології
та біотехнології відтворення тварин 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook