Микола Патика: «Прийшов час розглядати аграрну науку, технології і їх основу – вищу освіту – як пріоритетну галузь економіки, що забезпечує екологічну безпеку та розвиток країни»

23 грудня 2016 року

     Напередодні Нового року ми традиційно підбиваємо підсумки і будуємо плани. Про останні, науковий пошук та актуальність обраної наукової тематики наша розмова із завідувачем кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Миколою Патикою.


– Миколо Володимировичу, Ви щойно повернулися з Берліну. Будь ласка, кілька слів про ціль цієї поїздки і її результати.
     – На сьогодні увага до науково-практичних ідей та інноваційних розробок українських вчених з боку європейської спільноти надзвичайно висока. Це зумовлено тим, що мова йде про нові, екологічно доцільні, ресурсозберігаючі біотехнології. І зараз існує реальна можливість реалізації «проривних» проектів інноваційного біотехнологічного спрямування та інтеграції вітчизняної науки в міжнародні програми для обміну досвідом та впровадження ефективних розробок.
     Нам вдалося серйозно зацікавити виробничий сектор низки європейських країн (Німеччина, Естонія та ін.), а також інвесторів у доцільності вкладати кошти в наші науково-технічні розробки. Саме цьому була присвячена ця поїздка.
     Вважаю, що завдяки ефективній взаємодії науки та виробництва відкриваються перспективи розвитку пріоритетних фундаментальних і прикладних досліджень. І тут хороший потенціал до зростання у найближчі роки має саме національний сектор аграрних біотехнологій.


– Що для Вас науковий пошук?
      – Квінтесенцією наукового пошуку є розкриття біологічних механізмів, що обумовлюють формування різнорівневих рослинно-мікробних систем і проходження функціональних процесів, пов’язаних з найскладнішою і, як не дивно, маловивченою на сьогодні речовиною – ґрунтом. Саме на цих природничих засадах може формуватися ефективне сучасне аграрне виробництво.
     Прийшов час розглядати аграрну науку, технології і їх основу – вищу освіту – як пріоритетну галузь економіки, що забезпечує екологічну безпеку та розвиток країни.

 

– Ви займаєтеся біотехнологіями, у чому перспективність такої наукової тематики?
     – Якщо проаналізувати рівень та тенденції розвитку науки у світі, то стає ясно: вкрай важливо вдосконалювати можливість управління біологічними системами. Це дасть поштовх науково-технічному розвитку держави. Зараз існує велика потреба у порівняльному аналізі оточуючих біологічних і антропогенних ресурсів, що є особливо актуальним для розробки концептуальних основ правильної інтеграції в природне середовище з науково-обґрунтованим управлінням аграрної сфери.
     Сучасна біотехнологія та природокористування – це новітні міждисциплінарні наукові напрями саме інноваційного спрямування, які одночасно забезпечують розвиток і сфери практичної (виробничої) діяльності, спрямованої на забезпечення різноманітних потреб нинішнього і майбутніх поколінь. Таким чином, зусилля, зосереджені на різних напрямах аграрної галузі, де ми вже маємо багатовікові традиції, дають можливість отримувати конкурентоспроможні результати.


– Хто з молодих вчених кафедри бере участь у проектах, які Ви очолюєте?
     – Освіта і наука потрібують професіоналів з креативним мисленням і фундаментальними науковими знаннями, які б могли подолати інерцію екстенсивного розвитку освіти і науки, вивести їх на якісно інший, більш високий рівень. Тому необхідно всіляко підтримувати талановиту студентську молодь. Молоді вчені нашої кафедри Юлія Коломієць, Андрій Клюваденко, Тетяна Іванова, Олександр Субін, Наталія Гіптенко активно долучаються до участі у різних наукових програмах та організовують наукові заходи в межах НУБіП. Саме завдяки їм вдається вирішити непросте завдання: мотивувати студентство до пошукової діяльності.
     На сьогодні колектив кафедри має грант Президента України («Розробка систем біоконтролю агроценозів на основі поліморфізму та ентомопатогенних властивостей бактерій Bacillus thuringiensis») та відзнаки НААН «За видатні досягнення в аграрній галузі», бере постійну активну участь в міжнародних наукових програмах, форумах. І молоді науковці мають можливість працювати в стимулюючому культурному середовищі. А це дуже важливо для їхнього розвитку та становлення.


– Незабаром новорічні свята. Чого б Ви побажали колегам і студентству у новому році?
     – Нових успіхів, невичерпної творчої енергії, міцного здоров'я і всього найкращого. Нехай наші професіоналізм і знання служать на зміцнення України, а працездатність і високі ділові якості допомагають у реалізації планів, задумів і починань. А студентству хочу побажати, щоб дружні зв'язки, які вони отримали під час навчання, залишалися незмінно міцними все життя!

Розмовляла Ірина Білоус 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook