Доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Володимир Литвиненко: Адаптуємо викладання бухгалтерських дисциплін до міжнародних стандартів якості освіти

20 грудня 2016 року

     Ефективний розвиток української науки неможливий без обміну досвідом на міжнародному рівні. Доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Володимир Литвиненко повернувся з Польщі, де стажувався за програмою наукових обмінів, організованою ЮНЕСКО. Розмова з ним вийшла цікавою та емоційною.

– Володимире, нещодавно Ви повернулися з наукового стажування, яке проходило у Варшавському університеті наук про життя. Як Вам столиця Польщі?
– Знайомство з Варшавою у мене почалося зі справжніх пригод. Організатори спланували маршрут приїзду до місця перебування. Але я приїхав у суботу і, як з’ясувалося, потрібний автобус цього дня не курсує. Тому довелося влаштувати собі невеличку екскурсію Варшавою. Поки шукав дорогу, виявилося, що не всі поляки вільно володіють англійською, а оскільки польської я ще не знав, то трішечки поблукав містом та подивився місцеві пам’ятки культури і до місця стажування дістався лише під вечір. Тож перше знайомство з польською столицею було незвичайним і колоритним.

– Яке враження справив сам університет?
– Це сучасний навчальний заклад. Перше, що кинулося в очі, – велика кількість реклами самого вишу, приємно вразили нові корпуси зі скла і бетону. Вони виглядають надзвичайно сучасно і явно символізують щось інноваційне. Є і старовинні будівлі – дуже охайні і доглянуті. Це стосується також навчальних корпусів і гуртожитків.

– Розкажіть, будь ласка, про особливості навчального процесу.
– Університет – це, перш за все, люди: студенти і науковці, які формують ім’я цього вишу. Я мав можливість не лише побачити наукові здобутки, але й відвідати практичні та лекційні заняття на економічному факультеті, зокрема з бухгалтерського обліку. Можу відмітити хороше матеріальне забезпечення, оснащення комп’ютерною технікою. Проектори, інформаційні технології – все це активно використовується. Внутрішня комп’ютерна мережа надає студентам і викладачам широкий доступ до електронних ресурсів університету – монографій та наукових статей з усіх країн світу. А от навчально-методичне забезпечення та змістове наповнення матеріалу схоже з навчальними темами і методами, які викладаються в нашому університеті. Це свідчить, що ми рухаємося в ногу з часом та адаптуємо викладання бухгалтерських дисциплін до міжнародних стандартів якості освіти. Тому я приїхав з Польщі з більшою впевненістю в собі, у своїх силах і здатності давати студентам хороші знання.

– Яку допомогу надавав університет у роботі над науковим дослідженням?
– Під час стажування у мене був науковий консультант – доктор Магдалена Мондра-Савицька, яка допомагала з підбором літератури, доступом до інформації, консультувала щодо теми мого дослідження, зокрема польського досвіду обліку трансакційних витрат. У процесі дослідження співпрацював із колегами з кафедри економіки та організації підприємств. Вдалося побувати на науковій конференції, а також на засіданні кафедри, де якраз відбувався захист дисертації. Познайомився і з результатами роботи, і з організацією цього процесу – було надзвичайно цікаво!

– Чи були у Вас виїзні заходи?
– Була можливість познайомитися і з реальним сектором польської економіки. Нам організували поїздку на молокопереробне підприємство «Гарволін». Це провідний постачальник традиційної молочної продукції на ринок Варшави та інших великих міст Польщі. Його діяльність базується на кооперативному русі фермерів і дозволяє їм реалізовувати свою продукцію за гідною ціною.

– Чи вдалося познайомитись із культурною спадщиною Польщі?
– Програма стажування передбачала знайомство з польськими традиціями не лише в науковій та освітній, але й у культурній сфері. Колеги з Варшавського університету люб’язно організували нам екскурсійну програму. Ми відвідали Королівський палац, побачили так зване старе місто – старовинну частину Варшави, де багато історичних будівель, центр мегаполісу, який виглядає досить сучасно – з хмарачосами та розвинутою інфраструктурою.

– Як бачу, було чимало яскравих вражень. Що запам’яталося найбільше?
– Кажуть, що найбільше запам’ятовується останнє. Наприкінці стажування я представляв польським колегам результати наукової роботи на тему «Облік трансакційних витрат: проблеми та перспективи». Це було подібне до захисту дисертації. Спочатку представив результати свого дослідження, а потім кожен присутній (а це близько 15 викладачів, аспірантів і докторантів, які спеціалізуються на фінансах та бухгалтерському обліку) поставив своє запитання. Доповідь викликала жвавий інтерес. Ще й після засідання до мене підходили колеги з новими питаннями. Відтак вдалося намітити варіанти для спільних досліджень і подальшої співпраці.

– Які поради можете дати тим, хто тільки-но збирається на закордонне стажування?
– Перше і найголовніше: ретельно готуйтеся до стажування. Треба чітко продумати тему наукового дослідження, скласти план робіт, опрацювати максимально можливий обсяг наукової інформації з того, що доступно в Україні. Це допоможе максимально ефективно використати можливості, які дає стажування. Друге: обов’язково відвідуйте всі наукові конференції та семінари, які там проводяться. Беріть участь у дискусіях, аби не лише донести свої результати дослідження, але й почути думку колег, отримати від них корисні поради. І тоді стажування стане для вас насправді цікавим та корисним досвідом.

Розмовляла Ірина Білоус 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook