Захист магістерських робіт студентів-філологів

19 грудня 2016 року

16 грудня 2016 року в 24 аудиторії відбулася процедура захисту 14 магістерських робіт студентів магістратури кафедр романо-германських мов і перекладу та кафедри іноземної філології і перекладу. На захист було запрошено заступника декана В.І. Ковальчука. Сама ж комісія складалася з фахівців вищого рангу – голови екзаменаційної комісії, проф. О.В. Малихіна, проф. С.М. Амеліної, доц. В.В. Мінакова та доц. Г,І. Сидорук. 


Тематичний спектр робіт охоплював різноманітні аспекти теорії і практики перекладу аграрної термінології з англійської та німецької мов українською мовою. Окрім знання суто теорії перекладу студентам знадобились певні фонові знання з таких аграрних сфер як ветеринарна медицина, природоохоронні заходи, сільськогосподарська техніка, сільське господарство в цілому, рослинництво, екологія, рибництво та аквакультура, аграрна економіка тощо. Такі фахівці зі знанням мови та аграрної термінології – неоціненний скарб для розвитку економіки та сільського господарства нашої країни, де потреба в таких спеціалістах буде невпинно зростати.

 


Критерії оцінювання були доведені до відома виконавців робіт – відповідність тексту обраній тематиці, змістовна і формальна відповідність вимогам до магістерських робіт, чітко визначені мета, актуальність, предмет і об’єкт дослідження, практична цінність і новизна. Комісія звертала увагу на рівень презентації в PowerPoint, вміння висвітлити в межах регламенту і набору слайдів основні теоретичні положення робіт, підкріплені практичним матеріалом, логічно формулювати загальні й конкретні висновки. В цілому, на захисті студенти продемонстрували багато якостей, якими вони оволодівали протягом всіх років навчання в вузі і які їм вже стали притаманними як дипломованим філологам-дослідникам і перекладачам – впевнено виступати, відстоювати свою точку зору, орієнтуватися в наукових теоріях, давати стислі й конкретні відповіді на поставлені питання. Хоча останнє вдавалося не всім –питання, що ставились по темі робіт, саме тому, що студенти перехвилювалися, іноді ставали для них несподіваними, захоплювали зненацька. Деякі питання залишились без чітких і правильних відповідей. Проте, з ким не буває!

Захист робіт пройшов на високому рівні. Всі студенти, без виключення, виступили на високому рівні, про що свідчать високі бали, які вони отримали після жвавого обговорення комісією презентацій і самих робіт. Результати оцінювання наступні: одна «трійка», шість «четвірок» і сім «п’ятірок». В цілому, за результатами успішності протягом всього періоду навчання в магістратурі дипломи з відзнакою отримають три наших студентки: Гопак Ірина, Королік Іванна і Тарнавська Світлана, яких ми щиро вітаємо з цим високим досягненням і бажаємо здійснення всіх їхніх професійних і життєвих мрій.

Голова комісії проф. Малихін О.В., після оголошення результатів захисту, в заключному слові висловив сподівання, що випускники наших кафедр доведуть свій високий рівень підготовки в усіх сферах і на всіх щаблях професійної діяльності і втілять свої мрії в повному обсязі.

На останок весь персонал наших кафедр хоче побажати вам те, що можна сказати віршованим стилем:

Пильнуйте дружбу, бережіть кохання,
На майбуття плекайте сподівання.
Ніколи не згубіть на чужині
Своєї мови звуки чарівні.

Любіть життя, цінуйте кожну днину.
В краю далекім славте Україну.
Що б не траплялося, ніколи не забудьте,
Що ви її надія на майбутнє.

Повинні ви постійно пам'ятати,
Що вдома вас чекають батько й мати.
Де б не блукали ви незнаними світами –
Любов батьківська завжди буде з вами.

А якщо хтось в дорозі крила обпече –
Підставте другові в біді своє плече.
Як побажання не забудете оті,
Ви не залишитесь ніколи в самоті.

І на останок хочемо сказати:
Ми будемо вас завжди пам'ятати!
Ділами вашими пишатись будем ми,
То ж будьте, друзі, справжніми людьми!

Доцент кафедри романо-германських мов
і перекладу, канд. філол. наук Сидорук Г.І.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook