Магістри-харчовики успішно захистили дипломні роботи

14 грудня 2016 року

     На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбулись визначальні події і найзначуща з них, це захист магістрів, по спеціальності «Якість, стандартизація та сертифікація», яка відбувалась на початку цього тижня. Впродовж 1,5 років на кафедрі стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції плекали і вирощували фахівців, які вчора ще були студентами, а сьогодні стали дипломованими фахівцями з управління безпекою та якістю харчових продуктів, що саме зараз так потрібно Україні у зв’язку зі взятим курсом держави на демократичні перетворення і європейської та євроатлантичної інтеграції України.

     Як і має бути, привітала наших студентів спершу декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, доктор технічних наук, професор Лариса Баль-Прилипко з побажаннями успішного захисту і подальшого цілеспрямування магістрів кафедри. Не відбулось і без хвилювань для студентів, тому що Лариса Вацлавівна на засідання державної екзаменаційної комісії прийшла не одна. Засідання відвідала гостя нашого університету, яка прибула до нас з Угорщини маючи пропозиції по тісній співпраці за програмою Горизонт 2020 асистент професора Georgeta Sofia Pintilie, яка представляла Університет Банат сільськогосподарських наук та ветеринарної медицини "Король Майкл Румунії" Тімошіари, а безпосередньо aакультет управління харчової та переробної техніки, харчової науки цього університету. 

 

    Факультет харчової технології є другою найбільшої вищою школою в Угорщині. Більше 45 викладачів і співробітників працюють в трьох департаментах: «Продукти харчування», «Харчові науки» і «Технологій контролю якості харчових продуктів», які проводять наукові дослідження та викладають відповідні курси. Саме останній департамент факультету представляла пані Софія, тому і знайшлась спільна мова між науковцями. Дуже зацікавилась гостя системою обробки природної біологічно активної сировини, передовими технологіями для переробки сільськогосподарської сировини, безпекою і біо-безпекою харчових продуктів.

     І хвилювання і відповідальність відчули студенти при такій гості, але не схибили, тому пишатись викладачам кафедри при захисті магістерських робіт, було чим і ким.

     Представивши гостю декан надала слово завідувачу кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції доктору технічних наук Владиславу Сухенку, який зазначив урочистість цього захисту і його відповідальність. Враховуючи те, що Владислав Юрійович на посаді повноправного завідувача кафедри тільки перший рік, то для нього це те ж був відповідальний момент, так як на захисті магістрів визначається робота всієї кафедри, це як збирання врожаю. Якщо добре кафедра попрацювала висаджуючи знання у благодатний ґрунт на початку навчання, то і буде зібраний гарний врожай восени. 

      Дуже приємно, що не помилились наші керівники магістерських робіт у виборі інструментів та мотивації для студентів. У своїй промові наполегливу працю всієї кафедри підкреслив її завідувач Владислав Сухенко надаючи слово для відкриття засідання голові державної екзаменаційної комісії генеральному директору організації з сертифікації TÜV Rheinland Ukraine Володимиру Пекеру

 

      Зачитавши наказ про створення комісії та представивши усіх її членів (проф. Баль-Прилипко Л.В., проф. Сухенко В.Ю., доцент Слива Ю.В., доцент Слободянюк Н.М., секретар Головатюк Г.С.) голова з побажаннями студентам впевненості у своїх силах та наукових здобутках розпочав засідання державної екзаменаційної комісії і надав слово секретарю для подальшої роботи. Галина Головатюк вже не перший раз обіймаю цю відповідальну посаду, то ж свою справу знає добре.

     Минуло так не багато часу, коли колектив нашої кафедри з упевненістю може сказати, що не дарма ми вкладали душу і знання, час і натхнення у наших чарівних магістрів. Ні, точно не дарма! 

 

 

 

     Чим же вони відрізняються від інших магістрів, яких ми випускаємо кожен рік? Так, рівнем робіт: всі теми наукових робіт чітко прив’язані до конкретних впроваджень на підприємствах. Тобто роботи наших магістрів – це не абстрактні міркування на тему як щось поліпшити, а вирішення конкретних проблем конкретних підприємств. Це співпраця з такими визнаними фірмами та науковими установами, як «Ашан Україна», «Три ведмеді», «Зелена планета», «GoodWater», «Фармак», «Чиста криниця», ДП «УкрНДІ НДНЦ» та іншими, за що директори сказали нам не просто «дякуємо», а просять наших студентів завітати до них на роботу, наприклад, компанія «Ерідон» — лідер ринку реалізації оборотних засобів виробництва для сільського господарства запрошує в свою команду менеджера сертифікації відділу насіння м. Київ.

     Запрошують і науково-педагогічних працівників кафедри до подальшої співпраці та плідного співробітництва, що те ж приємно і корисно, тому що при теоретичних дослідженнях конче необхідні і практичні впровадження системного підходу до покращення якості продукції та послуг, інтеграції нових систем у вже впроваджені на виробництві стандарти.

     Приємно відзначити рівень подання робіт: презентації з роздатковим матеріалом, відеоматеріали впроваджених робіт. Взагалі мультимедійні слайд-шоу для захисту магістерських робіт дозволяють відмовитись від друкування паперових плакатів. І природу зберегли, і з кам’яного століття захистів робимо крок назустріч прогресу.

 

      

   

       

 

      

   

     Рівнем підготовки магістри теж порадували своїх керівників, членів комісії та присутніх. Блискучі відповіді на питання, діалог у досягненні розуміння виконаної роботи приємно вразили і голову і членів комісії.

     І, нарешті, не тільки розумом і винахідливістю, не тільки наполегливістю і прискіпливістю відзначився захист магістрів, але і чарівністю цього моменту. Саме наші магістри дівчата вигравали конкурси краси в університеті та міжнародні олімпіади з якості, самі наші магістри хлопці є чемпіонами університету, України та світу з пауерліфтингу. А ну, спробуйте так, кругом на перших місцях, кругом встигати, працювати, вчитися, займатися дослідницькою роботою, танцювати і співати, тягнути канат та бороти суперників на рингу!

У них вийшло!!!

     

  

     Складні часи достались на нашу долю, але від того ще більш творчою стає наша молодь, наша надія та опора, наші майбутні молоді і талановиті колеги, які згодом прийдуть нам на зміну. Складно розставатись з ними, ми їх точно не забудемо, кожного, сподіваємося, що вони нас теж! І якою б примхливою не була доля до нас, всім учасникам цього виступу, всім учасникам цієї наукової феєрії та театру одного актора, всім викладачам, кураторам, керівникам та наставниками – хай щастить Вам, хай наша доля нас не цурається, а живеться дійсно краще і якісніше. 

     Як сказав Вілл Фостер «Якість ніколи не виникає випадково; вона завжди є результатом ясного наміру, щирого зусилля, розумного керівництва і кваліфікованого виконання; вона досягається мудрим вибором з багатьох альтернатив». Краще і не скажеш! 

А ти хочеш спробувати пройти шлях від бакалавра до магістра разом з нами?!

Ми чекаємо саме на тебе, то буде не твій вибір – це буде твоя доля! :-) 

Наталія Мєдвєдєва,
доцент кафедри стандартизації
та сертифікації с.-г. продукції

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook