Виїзний науково-практичний семінар «Теоретичні та технологічні засади створення та експлуатації постійної лісонасінної бази сосни звичайної»

18 листопада 2016 року

У продовження науково-практичних семінарів кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій 10 листопада 2016 р. на території мальовничих краєвидів ДП «Київська ЛНДС» відбувся семінар «Теоретичні та технологічні засади створення та експлуатації постійної лісонасінної бази сосни звичайної».

У підготовці та проведені семінару прийняли участь директор підприємства О.Л. Бойко, головний лісничий О.М. Цюцюра,головний інженер П.П. Стахов, лісничий Першотравневого лісництва М.П. Крикун, викладачі кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій і магістри першого року навчання за програмами «Поновлення та розведення лісу» і «Лісова меліорація». Семінар розпочався пленарним засіданням в актовій залі ДП «Київська ЛНДС». Вступне слово мав Маурер В.М. ,яким окреслив програму науково-практичного семінару.

Наступним виступив директор Олексій Леонідович Бойко із доповіддю «Київська ЛНДС: історія, сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку».
Основним завданням станції є вивчення якісного складу лісів з метою підвищення їх продуктивності і створення постійної лісонасінневої бази головних лісоутворюючих порід на генетико-селекційній основі в Поліссі України. Об'єктом проведення науково-дослідних робіт з лісової селекції і насінництва є селекційний комплекс станції площею 138 га, на якому представлені 88 га клонов их насіннєвих, 27 га архівно-маточних, 2 га родинних плантацій та 21 га випробувальних культур. На архівно-маточних плантаціях, які являються генетичним банком плюсових дерев сосни звичайної Поліської та Лісостепової зон України, зібрані 589 клонів плюсових дерев.
В подальших виступах голвий лісничий Цюцюра Олександр Миколайович доповів на тему: «Сосна звичайна – головна лісотвірна порода Полісся: особливості відтворення та культивування». Також доповів, що для впровадження в лісогосподарське виробництво наукових розробок і нових технологій до станції на засадах лісодослідної частини входять Старопетрівське і Первомайське лісництва. Загальна площа земель лісового фонду становить 10.3 тис. га, з них 9.6 тис. га вкриті лісовою рослинністю. Весь лісовий фонд станції відноситься до першої групи і входить в зелену зону м. Києва.
З метою підтримання життєздатності насаджень, посилення їх захисних та рекреаційних функцій, науковці станції досліджують патологічний стан лісового фонду, ведуть експериментальні роботи по вдосконаленню систем рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства.
Олексій Анатолійович Сапітон виступив із доповіддю “Лісове насінництво України: сучасний стан, проблеми та перспективи”. Під час доповіді наголосив на необхідності удосконалення створення та використання об’єктів постійної лісонасінної бази у підприємствах Державного агентства лісових ресурсів та інших лісогосподарських підприємствах.

Після пленарного засідання семінар перейшов у практичне русло. Старший науковий співробітник Валентина Володимирівна Митроченко провела екскурсію по науковим об’єктам лісодослідної станції.
Роботи із створення селекційних об'єктів сосни звичайної розпочалися в 1974 р. Перший, площею 2,6 га, створювався щепленням виробничих культур. Розміщення щеп 5х5 м. Догляд по формуванню штамбу виявився тривалим. Саме тому розпочали роботи по створенню архівів щепленими саджанцями із закритою кореневою системою, які вирощувались в теплиці лісництва.

Наступним об’єктом була родинна насінна плантація, яка була створена у 2013 році на площі 4,2 га за схемою змішування 7х7 м. Так схема була обрана маючи багаторічний досвід створення та вирощування плантацій. За такого розміщення садивних місць можна тривалий час доглядати за грунтом механізовано і проводити механізований збір шишок тривалий час максимально ефективно використовуючи площу.

Безліч питань і зацікавленість у магістрів викликали випробувальні культури сосни звичайної. Вони створюються на станції з 1978 р. На основі проведених досліджень у старших випробувальних культурах проведено відбір дерев-кандидатів у плюсові. З позицій лісової селекції найбільший інтерес на комплексі представляють випробувальні культури.


На прощання учасники виїзного науково-практичного семінару висловили слова вдячності керівництву ННІ ЛіСПГ та дирекції ДП «Київська ЛНДС» за здобуті знання та практичний досвід.

Іванюк І.В.
доцент кафедри відтворення лісів
та лісових меліорацій

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook