Гуманітарії провели семінар для класних керівників Еколого-природничого ліцею

23 листопада 2016 року

      Кафедра педагогіки налагодила тісну співпрацю з Еколого-природничим ліцеєм № 116 м. Києва, який розташований у безпосередній близькості до гуманітарно-педагогічного факультету. Але ця близькість не тільки територіальна. Річ у тім, що в поточному році фахівцями кафедри педагогіки підготовлено документи з відкриття нової спеціальності «Професійна освіта» за спеціалізаціями «Екологія», «Лісове господарство», «Агрономія», «Флористичний дизайн», «Економіка». Згадані спеціалізації є близькими за змістом до профільного спрямування і характеру допрофесійної підготовки учнів Еколого-природничого ліцею. Це дозволяє з успіхом реалізувати базовий принцип безперервної освіти (дошкільний заклад – школа – вищий навчальний заклад і т. д.). З огляду на це між гуманітарно-педагогічним факультетом і ліцеєм налагоджено плідну співпрацю у різних формах, зокрема у справі обміну досвідом з виховання підростаючого покоління. 

     Так, днями, на базі ліцею фахівці кафедри педагогіки провели семінар з підвищення педмайстерності для класних керівників на тему «Методика виховання особистості учня в колективі у контексті функцій класного керівника». Семінар провів завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник. Він зосередив увагу класних керівників на зміні акцентів у змісті виховання особистості, що детерміновано буремними подіями останніх років, наголосив на необхідності культивування принципів педагогіки співробітництва, впливу на особистість учня шляхом «паралельної педагогічної дії» (А.Макаренко), коли вимоги ставляться до всього колективу, формується громадська думка, яка змінює свідомість і поведінку членів цього колективу та спрямовує її у соціально-корисне русло. На семінарі також підкреслено, що у підлітковому віці відбувається перехід учнів на рівень самовиховання у якому важливу роль відіграє рефлексія та орієнтації на виховний ідеал, як уявлення про зразок людської сутності, що випливає із розуміння мети життя. У цьому зв’язку важливу роль відграє Пантеон Героїв та календар свят і пам’ятних дат.

     Класні керівники ліцею взяли активну участь в обговоренні питань в яких означено актуальні проблеми виховання на сучасному етапі розвитку української державності. 

     Наприкінці семінару Руслан Васильович подякувавши за увагу запросив класних керівників долучатись до роботи постійно діючого семінару з підвищення педагогічної майстерності наставників академічних груп Національного університету біоресурсів і природокористування України. 

Л. Канішевська,
професор кафедри педагогіки
 

 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook