Лабораторне заняття з іхтіології на базі ННВЛ рибництва ВП НУБіП України Немішаєвський ДАК

14 листопада 2016, 18:28

   28 жовтня 2016 року кафедрою гідробіології та іхтіології (викладачі Шевченко П.Г. – завідувач кафедри, Цедик В.В. – доцент кафедри, Халтурин М.Б. – асистент кафедри) на базі ННВЛ рибництва ВП НУБіП України Немішаєвський ДАК було проведено лабораторне заняття для студентів 3 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів за спеціальністю «Водні біоресурси та аквакультура» з іхтіології.

   Студенти 3 курсу нашого факультету упродовж всього навчального року проживають і навчаються на базі практики, де вони мають можливість брати участь в усіх технологічних процесах, набуваючи практичних навичок, що дозволяє їм повноцінно опанувати свій фах. Вони допомагають у роботі ННВЛ рибництва, починаючи з проведення нерестової кампанії для різних видів риб і закінчуючи осінніми обловами, бонітуванням і розподілом риб на зимівлю. 

  База практичного навчання на території Немішаєвського ДАК являє собою повносистемне рибне господарство, де працюють з усіма основними видами риб, які складають традиційну ставову полікультуру: коропом, строкатим і білим товстолобом. Як додаткові види для біомеліорації водойм використовуються білий амур, щука звичайна, судак. Як нетрадиційні об’єкти рибництва освоюються сом європейський та короп коі.

  Крім того, на рибдільниці облаштовано сучасну лінію з вирощування різних видів риб із системою замкнутого водопостачання. На ній можна опанувати навики вирощування стерляді і коропа коі.

   На проведення лабораторного заняття як на навчальний семінар було запрошено майстрів виробничого навчання та завідувачів навчальних лабораторій факультету тваринництва та водних біоресурсів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації.

   Темою заняття було визначення видового складу іхтіофауни ставів та проведення морфометричного аналізу особин різних видів.

   Мета роботи полягала в навчанні студентів за ознаками зовнішньої будови визначати види риб та здійснювати їх повний морфометричний аналіз для встановлення впливу умов середовища їх існування орфогенез риб.

   Дослідження проводилися з використанням лабораторного обладнання для морфометричного аналізу різних видів риб (металеві кювети, мірні стрічки, лінійки, скальпелі, препарувальні голки, бінокуляри, мікроскопи) за методикою І.Ф. Правдіна та сучасними визначниками для встановлення груп та видів риб. Як натурні об’єкти було використано види риб, які вирощуються у господарстві ННВЛ рибництва, зокрема короп, білий амур, строкатий і білий товстолоби, судак, щука, окунь.

   Заняття розпочалося зі вступного слова завідувача кафедри щодо необхідності та важливості правильного визначення видового складу риб та проведення морфометричного аналізу особин різних видів у іхтіології та рибництві, а також особливостях його застосування на різних етапах технологічних процесів у ризничих господарствах.

    Викладачі, що проводили лабораторне заняття (Цедик В.В. та Халтурин М.Б.) оголосили план заняття та коротко нагадали пройдений теоретичний матеріал, щоб студенти зрозуміли логічний зв’язок матеріалу.

   Першим кроком було визначення видів за зовнішніми морфологічними ознаками риб, другим – проведення необхідних обмірів та опрацювання результатів, що зайняло основну частину робочого часу, наприкінці заняття – проведено експрес-контроль засвоєного матеріалу. Під час заняття студенти проявили високий рівень володіння теоретичним матеріалом, що допомогло їм на практиці справитись з усіма поставленими завданнями.

    Після закінчення заняття більшість студентів висловили захоплення та задоволення від отриманих практичних навиків.

    Деякі з цих коментарів:

    Стояненко Анастасія,  студентка 3 курсу 1 групи:

  •  проведення подібних лабораторних робіт дуже стимулює до оволодіння більшого обсягу теоретичного матеріалу, оскільки проживаючи та навчаючись у Немішаєвському ДАК ми на власні очі бачимо (допомагаємо по мірі сил), де можливе застосування наших знань. Взагалі мені тут дуже подобається…

    Пилипченко Мирослав, студент 3 курсу 1 групи:

  •  так співпало, що вчора ми спускали став та обловлювали його для переселення риб у зимувальний став, а сьогодні ми досліджуємо цю рибу, тримаємо її у руках і можемо визначити рівень її підготовки до зимівлі. Це важливо для роботи господарства.

 

 

 

 

 

Асистент кафедри М.Халтурин

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook