Участь студентів гуманітарно-педагогічного факультету у прес-конференції, присвяченій звіту ESPAD

12 листопада 2016 року
УНІАН
Студенти гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Соціальна педагогіка» (група СП 1501 м) та «Соціальна робота» (група СР-16001 м) під керівництвом Тверезовської Н.Т. прийняли участь у прес-конференції на тему: «Куріння, вживання алкоголю та наркотичних речовин серед підлітків: які навчаються: поширення й тенденції в Україні» за результатами дослідження 2015 року в рамках міжнародного проекту «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин – ESPAD» (ключові результати 2015 та динаміка), яка відбулась в УНІАН. 
 
На даному заході про результати дослідницького проекту та подальші перспективи роботи доповідали: Джованна Барберіс – голова представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні,  Світлана Румянцева – директор українського моніторингового та медичного центру з наркотиків та алкоголю МОЗ України, Ольга Бакалірєва – голова правління ГО «Український інститут соціологічних досліджень імені Олександра Яременка». 
 
Так, Джованна Барберіс зазначила, що її обнадіює нехай навіть поступове, проте стійке зниження відсотка тютюнокуріння та вживання алкоголю серед українських підлітків. 
 
За даними ESPAD, якщо у 2011 році частка молодих людей, які курили хоча б 1 раз у житті складала серед хлопців 67,7%, а серед дівчат 55%, то у 2015 році цей показник знизився до 60,4% у хлопців та відповідно до 46% у дівчат. Динаміка вживання алкоголю (хоча б 1 раз за останні 30 днів) з 53,7 % у 2011 році знизилася до 42% у 2015. 
 
Проте у фахівців визиває занепокоєння поява нових форм залежності серед українських підлітків. Наприклад, таких як: комп’ютерна залежність, азартні ігри, ПАР. 
 
На сьогоднішній день, кожен третій підліток проводить більше 4-х годин в Інтернеті у робочий день; у 10,6% респондентів виявлена сильна Інтернет-залежність, а у 81% (!) помірна Інтернет-залежність.  
 
Важливими чинниками, що визначають тенденції тієї чи іншої форми залежності серед підлітків, є доступність та рівень сприйняття молоддю наслідків певного зловживання. Без цілісної державної політики України щодо алкоголю та наркотиків, а також нових форм залежності не можливо кардинально змінити наявну ситуацію.  
 
Про дослідження ESPAD: це вже шоста хвиля соціологічних опитувань в Україні (попередні пройшли в 1995, 1999, 2003, 2007 і 2011 роках); дане опитування було проведено в 2015 році серед 6,674 учнів і студентів (3,215 хлопців 3,459 дівчат) віком 15-17 років сільських та міських загальноосвітніх шкіл, ПТУ і ВНЗ I-II рівнів акредитації. 
 
Дослідження було проведено Українським інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка за підтримки Представництва ЮНІСЕФ в Україні та Європейського моніторингового центру з наркотиків і наркоманії (EMCDDA), в рамках міжнародного проекту «Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотиків»  ESPAD , проведеного в 33 країнах Європи. 
 
В цілому даний захід залишив багато матеріалів для аналізу та роздумів українській та європейській громадськості, а для соціальних педагогів продемонстрував широке поле роботи та актуальні проблеми України, яким необхідно приділити особливу увагу та протидіяти. 

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook