Фахові компетенції сучасного фінансиста: від теорії до практики

8 листопада 2016 року

 Відповідно до наказу ректора НУБіП України С. Ніколаєнка від 19.10.2016 р. № 996 на базі економічного факультету 7 листопада 2016 р. кафедрою фінансів був проведений науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах розвитку корпоративних фінансів».
Метою науково-практичного семінару було підвищення ефективності та якості наукових і практичних навичок фахівців з фінансів та глибокого вивчення фінансового менеджменту в умовах сучасних викликів.

На заході були присутні фінансисти–практики: Кальченко М.М. – к.е.н., заступник директора ТДВ «Русь», Луценко А.В. – провідний спеціаліст з гарантування прибутку i звітності ТОВ «lifecell», Білявська О.Б. – начальник планово-фінансового відділу КНУ ім. Тараса Шевченка, Стрельченко Г.В. – головний бухгалтер ТОВ «Укрспецпостач 2014», Бойченко І.І. – фахівець з проектної роботи ПАТ «Миронівський хлібопродукт», а також студенти ОС «Бакалавр» та «Магістр» спеціальності «Фінанси i кредит». У семінарі взяли участь 75 осіб.

Із вступним словом та привітанням до учасників виступили співголови організаційного комітету декан економічного факультету Діброва А.Д. та завідувач кафедри фінансів Давиденко Н.М.

Зокрема, організатор заходу проф. Давиденко Н.М. зазначила, що ми живемо у вік інформаційних технологій, у вік, коли об’єм знань людства подвоюється кожні 2-3 роки. Це означає, що за 4 роки бакалаврату отримані знання без їх поновлення та накопичення застарівають, тому потрібно постійно працювати над собою, щоб бути компетентним фахівцем та відповідати вимогам сучасного ринку праці. Нашим студентам не вистачає практичної підготовки i тому проведення таких заходів сприятиме розкриттю необхідним фахових навичок, яких чекають роботодавці від потенційних фахівців.

Декан економічного факультету проф. Діброва А.Д. відзначив, що за 65 років роботи факультету було підготовлено близько 25 тисяч фахівців. На сьогоднішній день зростають вимоги до підвищення якості підготовки фахівців. Теорія повинна бути закріплена практикою, завдяки якій студенти змогли б себе реалізувати в майбутньому. Такі семінари повинні проходити частіше.

У своєму виступі заступник директора ТДВ «Русь» Кальченко М.М. поділився досвідом наукової i практичної діяльності. Зокрема, він розповів про функціональні обов’язки фінансиста на ТДВ «Русь», які, в першу чергу, полягають у вмінні правильно складати фінансові плани на тиждень, місяць, квартал, рік. За його словами, починаючому фінансисту для працевлаштування на перших порах досить диплома про вищу освіту, проте випускник не може претендувати на високу заробітну плату. Кожен подальший щабель кар’єрних сходів вимагає більшого обсягу знань та буде достойно фінансово забезпеченим. Управлінські навики у фінансуванні – ось те, що переводить рядового фінансиста в розряд топ-менеджерів середньої ланки. Кальченко М.М. наголосив, що більше уваги студентам потрібно приділяти практиці та спілкуванні з роботодавцями. До такої співпраці він готовий i запросив студентів для проходження практики на підприємстві з можливістю подальшого працевлаштування.

Провідний спеціаліст з гарантування прибутку i звітності ТОВ «lifecell» Луценко А.В., випускниця нашого вузу відзначила, що знання, які вона отримала в університеті, використовує на практиці. В своїй презентації Луценко А.В. пояснила студентам свої функціональні обов’язки, розкрила ті завдання, які вона щоденно виконує. Зацікавила наших студентів 3-х місячною програмою стажування «Стрибок у життя» з можливістю подальшого працевлаштування. Відбулась жвава дискусія студентів, зокрема їх цікавили вимоги роботодавців та майбутня заробітна плата.


Начальник планово-фінансового відділу КНУ ім. Тараса Шевченка Білявська О.Б. розповіла про специфіку роботи фінансиста у бюджетній сфері. Зокрема, до її обов’язків входить складання проекту бюджетів різних рівнів, кошторисів доходів, контроль і забезпечення їх виконання; забезпечення цільового фінансування установи, державних програм; проведення операцій із коштами державного бюджету, державних позабюджетних фондів та їхній облік; організація і проведення оперативної фінансово-економічної роботи на підприємстві, співпраця із службами державного казначейства.

Досвідом роботи у приватному секторі економіки поділилась головний бухгалтер ТОВ «Укрспецпостач 2014» Стрельченко Г.В. i відмітила, що майбутній фінансист повинен володіти знаннями з обліку i оподаткування. Працюючи як на державному, так і приватному підприємстві, фінансист несе матеріальну – за збереження грошей і коштовних паперів і моральну відповідальність – за дотримання законності.
 

Фахівець з проектної роботи ПАТ «Миронівський хлібопродукт» Бойченко І.І. – в минулому році закінчила наш університет, поділилась досвідом пошуку роботи, пройшовши близько 50 співбесід. Надала практичні поради студентам щодо майбутнього працевлаштування, a саме складання резюме, проходження співбесіди i стажування. Вона наголосила: «Не йдіть у Макдональдз, не працюйте кур’єром. Шукайте постійну роботу за фахом, яка приведе до омріяної професії!».

Надія Давиденко,
завідувач кафедри фінансів
НУБіП України

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook