НПП механіко-технологічного факультету прийняли участь в Міжнародній науково-практичній конференції «Поляки в Україні: шляхи і долі (до 80-х роковин депортації до Казахстану)»

15 жовтня 2016, 19:31
м. Київ, НУБіП України

 

15 жовтня 2016 року на факультеті конструювання і дизайну НУБіП України відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Поляки в Україні: шляхи і долі (до 80-х роковин депортації до Казахстану)».

Конференція проводилась за підтримки Міністерства іноземних справ Республіки Польща, Консульського відділу посольства Республіки Польща в Україні та спільно із Федерацією польських організацій в Україні й Інститутом історії України НАН України.

В роботі пленарного засідання прийняли участь Генеральний консул Республіки Польща в м. Києві пан Томаш Дедерко, представник товариства “Wspólnota Polska” Варшавського університету (м. Варшава, Республіка Польща) пані Аніта Сташкєвіч, проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України Кваша С. М.

 

Відзначаючи важливість напрацювань конференції щодо питань трагічної сторінки в історії польського етносу в Україні, розуміючи необхідність і важливість посилення співпраці у формуванні політики примирення та «подолання минулого», толерантності, людяності, сучасного світогляду у молодого покоління з метою подальшого розвитку зв’язків Польщі та України в контексті стратегії партнерства, забезпечення національних інтересів країн-сусідів в міжнародному середовищі, враховуючи глибинні історичні, економічні і культурні зв’язки та відповідно до визначених напрямів, учасники конференції вважають за необхідне наступне.

Науковій, освітянській та громадській спільноті посилити увагу до вивчення аспектів україно-польських відносин, залучаючи архівні та інші документи, продовжити практикувати дискусії у форматах круглих столів, семінарів, конференцій, на сторінках періодичних видань та інтернет-просторі.

Визначити, що тематика доповідей, склад учасників конференції свідчать, що події та явища історії, які сприяють активізації суспільної свідомості, національної пам’яті, консолідації польського і українського народів задля успішного вирішення викликів ХХІ століття, є невичерпним джерелом історичних наративів та наукових пошуків.

Констатувати високий науковий рівень доповідей, оприлюднених впродовж роботи конференції.

З метою подолання конфліктогенності у сфері історичної свідомості, з урахуванням плюралізму поглядів на минуле, вважати за доцільне розширювати регіональні та міжнародні зв’язки науковців Польщі і України з представниками наукових та навчальних установ, польськими неурядовими організаціями та державними інституціями, в т.ч. у сфері культурно-гуманітарного співробітництва.

Рекомендувати запровадити щорічне проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Поляки в Україні: шляхи і долі» та круглі столи, тематика яких пов’язана із висвітленням питань історичних зв’язків між Польщею та Україною, основних напрямів міжнародної політичної діяльності та критеріїв, що впливають на зміцнення політичного іміджу і міжнародних позицій обох держав, краєзнавчих аспектів цих питань.

Опублікувати доповіді учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Поляки в Україні: шляхи і долі (до 80-х роковин депортації до Казахстану)» у друкованому збірнику матеріалів конференціїта розмістити їх у електронному доступі на веб порталі НУБіП України, НБУ імені Вернадського.

 

Доцент кафедри надійності техніки Валентина Мельник

Заступник декана з наукової роботи МТФ Іван Роговський

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook