«Горизонт 2020»: можливості та правила участі

17 жовтня 2016 року
НУБіП України

 

 

     13 жовтня 2016 року в університеті пройшов інформаційний день – науково-практичний семінар «Участь науково-педагогічних працівників ВНЗ України в конкурсах рамкової програми ЄС «Горизонт 2020».

   Учасників привітав ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Він поінформував, що на базі НУБіП створений контактний пункт програми «Горизонт 2020», передбачено і функціонування регіонального контактного пункту. А те, що участь у програмі дуже цікава для українських науковців показує аудиторія семінару: на інформаційний день завітали науковці з Білої Церкви, Житомира, Умані, Полтави, Поділля.

     Ми маємо нагоду долучитися до роботи загальнонаціонального контактного пункту, який курує роботу всіх навчальних закладів, пов’язану з отриманням грантів у рамках програми ЄС «Горизонт 2020», зазначила модератор семінару Наталія Демешкант. Цей інформаційний день – перший, всього ж до кінця 2016 року їх заплановано чотири. Сподіваємося, що це принесе позитивні результати у вигляді грантів на фінансування вже наступного року.

 

     Про співробітництво між Україною та ЄС у сфері науки і технологій – можливості фінансової підтримки наукової діяльності розповіла національний координатор НКП РП «Горизонт 2020» Стелла Шаповал. Зокрема – про можливості безмитного ввезення в країну у рамках наукової співпраці з установами Євросоюзу обладнання та матеріалів для спільних проектів. Нагадала, що «Горизонт 2020» – дуже велика програма з фінансуванням 80 млрд євро, яка працює за трьома напрямами: передова наука, індустріальне лідерство і соціальні виклики.

 

    Стелла Шаповал спинилася на напрямах, за якими будуть оголошуватися конкурси на 2017 рік та розповіла про перші результати участі Україні в програмі. Так, отримано фінансування на 44 проектні пропозиції, а загальний рівень успішності нашої країни становить 9,59%. Та запросила на інформаційний день програми, який пройде 20 жовтня на базі Національного технічного університету «КПІ», де детально розповідатимуть про те, як написати успішну заявку.

     Які ж можливості та правила участі у Європейській рамковій програмі «Горизонт 2020»? На це питання відповіла керівник національного контактного пункту рамкової програми ЄС «Горизонт 2020» за тематичними напрямами «Доступ до фінансування» та «Юридичні та фінансові аспекти» Олена Коваль. Вона особливо підкреслила: хотілося б, щоб цей семінар справді став вашим першим кроком на шляху вашої співпраці з установами Євросоюзу. Адже, не зважаючи на велику кількість таких заходів, наші навчальні заклади не дуже готові до цього ментально. Наразі ж Україна має право використовувати абсолютно всі можливості програми, яка є відкритою. Наші навчальні заклади можуть виступати координаторами, аспіранти мають можливість виїздити до країн ЄС для захисту там наукових дисертацій і запрошувати науковців з Євросоюзу до себе.

    Олена Коваль також нагадала, що вже можна подавати пропозиції за тематикою, відкритою на 2017 рік, детально розповіла, як знайти необхідну інформацію, про умови участі в конкурсах, основні критерії оцінки проекту. До останніх належать якість, новітність, ефективність впровадження та вплив на економічний розвиток.

     Керівник національного контактного пункту в Ужгородському національному університеті Таїсія Симочко розповіла про особливості участі у проектах за напрямом «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка», а очільниця регіонального контактного пункту НУБіП Лілія Калачнюк – як стати потенційним об’єктом програми «Горизонт 2020».

     Перший інформаційний день «Горизонту 2020» виявися дуже ефективним і справді доніс до учасників максимум інформації. Вони мали змогу поставити питання, які їх цікавлять, отримати консультації, так би мовити, з перших вуст, та отримали імені сертифікати.

Керівник НКЦ професійного розвитку кадрів проф. Н. Демешкант

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook